Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M09 W DOBRYM GUŚCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 880
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich z klubu M09. Właśnie wczoraj odebraliśmy projekt M09aL i od razu rozpoczęło się jego przerabianie i adaptacja. Mamy z żoną zamiar rozpocząć budowę we wrześniu. Działka jest w Tuchomiu koło Gdyni. Na razie będę raczej czerpał z Waszych doświadczeń niż sam podpowiadał ale będę starał się tu często zaglądać.

Witam czy mozecie powiedzieć jakie wam wychodzą wstępne koszta stanu surowego zamkniętego, tzn materiały plus robicizna. Ojciec najtaniej znalazł firme za 33 tys(robocizna) co i tak wydaje mi sie dużo. Czekam na wasze sugestie pozdrawiam Adrian Hibszer

witam

Odgrzewam trupa ale zależy mi na tym bo zbliża sie moment podjęcia kuczowych decyzji co do projektu. Mam do was pytanko dotyczšce zmiany kšta nachylenia dachu. Czy zwiększenie tego konta do 25 stopni w jakiœ wydatny sposób powiększa pomieszczenie na poddaszu nie psujšc przy tym bryły budynku? Jeœłi możektoœ podesłać jakiegoœ pdf. z rysunkiem to byłbym wdzieczny mailto:magic1972Qwp.pl

Cześć,

Tomek nas strop wyniósło ok 16 tys.

robocizna 2 tys.

materiały gary/belki 6 tys.

beton 4 tys. (wyszło 18,5 pół dorabiane w betoniarce)

stal, czyli drut 2 tys.

stemple, dechy do szalunków 2 tys.

Stemple można odsprzedać, część materiałów brane bez faktury.

adi 7

nasi murarze zezmą 12 tys., dekarze cena ustalona 10 tys.

z tym że murarze średni, ściany murują prosto, ale ze stropem mieli trudności. Nie wybierali humusu i nie robią fundementów pod taras.

maciejm , poproś Zdzisława J. o zdjęcia ma kąt nachylenia dachu zdaje się 27 stopni.

Pozdr, Elik

Proszę tu trupów nie siać :wink:

Zastanawiam się co było powodem zarejestrowania się Was na forum?

Szukaliscie kontaktów i wydaje mnie sie, że znalezliscie i to się chwali.

Stwierdzam, że nie chcecie innym nowym błądzącym forumowiczom pomóc w decyzji,skoro wymiana zdjeć z budowy itp. odbywa się na priva.

Tak byc nie powinno.

Jeżeli jestescie zadowoleni z projektu to promujcie go na forum.Niech inni zobaczą etapy budowy a na priva umawiajcie sie na kawkę.

:oops:

Myślę ,że ten projekt wart jest rekomendacji- wklejajcie zdjecia a za połajanki ktos mi kiedys zmyje głowę.

Pozdrawiam,

spanga

Cześć,

Tomek nas strop wyniósło ok 16 tys.

Pozdr, Elik

Proszę tu trupów nie siać :wink:

Dziękuję Elu za informację. Potwierdziłaś moje wstępne wyceny i w takim razie zdecydujemy się na zmianę na drewniany. Tak a'propos jeżeli jeszcze ktoś z okolic Trójmiasta jest zainteresowany drewnianym stropem to bardzo dobre wrażenie zrobiła na mnie firma Complex z Borkowa k/Żukowa zarówno podejściem do klienta, ładem w hali fabrycznej jak i niezwykłą starannością wykończenia elementów więżby, którą u nich oglądałem w trakcie montażu. Koleżanka, budowlaniec z wieloletnią praktyką, bardzo dobrze się wypowiadała o ich konstrukcji. Mam nadzieję, że jesienią będą montowali u mnie strop i dach to opowiem jak się sprawdzą do końca.

Zastanawiam się co było powodem zarejestrowania się Was na forum?

Szukaliscie kontaktów i wydaje mnie sie, że znalezliscie i to się chwali.

Stwierdzam, że nie chcecie innym nowym błądzącym forumowiczom pomóc w decyzji,skoro wymiana zdjeć z budowy itp. odbywa się na priva.

Tak byc nie powinno.

Jeżeli jestescie zadowoleni z projektu to promujcie go na forum.Niech inni zobaczą etapy budowy a na priva umawiajcie sie na kawkę.

:oops:

Myślę ,że ten projekt wart jest rekomendacji- wklejajcie zdjecia a za połajanki ktos mi kiedys zmyje głowę.

Pozdrawiam,

spanga

Gdybyś prześledził(a) poprzednie posty w tym wątku to wiedziałbyś (ła) dlaczego zdjęcia wysłane były na priva. Nikt z tutaj zarejestrowanych jeszcze nikomu nie odmówił pomocy gdy tego potrzebował a pozwolisz, że na kawkę będziemy się umawiali w sposób i w miejscu, które sami określimy. Jeżeli Ci nie odpowiada towarzystwo to nikt się nie narzuca.

Tomek

Cześć wszystkim. Czytam ten wątek jakiś czas, też jestem zainteresowany projektem M 09, jednak zdecyduje o tym decyzja o warunkach zabudowy. Zrobiłem nawet wstępne zmiany w projekcie i otrzymałem odpowiedź od muratora, że na takie zmiany uzyskam pisemną zgodę. Proszę o jak najwięcej informacji o kosztach budowy, niżej daję link do strony z moimi zmianami w projekcie i link do instrukcji wstawiania obrazków w posty z czym ja też mam problemy.

Zmiany w projekcie

http://img138.imageshack.us/img138/5626/m09azezmianami20oq.jpg

Wklejanie obrazków

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=45669[/img]

A my dzisiaj sfinalizowaliśmy zakup naszej działeczki. :D :D :D

Po 9 miesiącach oczekiwania na załatwienie wszystkich formalności przez sprzedającego, dzisiaj podpisaliśmy akt notarialny, przelaliśmy kaskę i wieczór spędzamy na swoim... oczywiście tylko połowicznie, bo całościowo będzie po wybudowaniu naszej chałupki.

Cieszę się niesamowicie, bo wreszcie ruszę pełną parą, wykorzystam Wasze porady, a i sam jeszcze aktywniej będę zalewał Was pytaniami.

Chyba kupimy szampana i oblejemy tę naszą ziemię, bo w końcu ziemiaństwo zobowiązuje :lol:

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dotychczasową współpracę.

PS. Urzędasy! Drżyjcie, bo nadchodzi zapaleniec-napaleniec na swoje miejsce na Ziemi.

Witam Betti i Wszystkich;

Dzięki za gratulacje. Tak, jak sobie założyliśmy, w poniedziałkowy wieczór, zaraz po pracy, pojechaliśmy na NASZĄ działkę. Był szampan (ja tylko symbolicznie - bo kierowałem), piccolo dla córci, kocyk i... straszne komary.:evil: :evil: :evil:

Tak mnie zgryzły, że do dziś się drapię. Już ja po wybudowaniu domu zrobię z nimi cosik, żeby tak nie upierdzały życia. Ale komary to pikuś - te powietrze, zachód słońca, wiatr we włosach... ech - rozmarzylem się. Ale sami rozumiecie, jest do czego wzdychać.

Teraz zabieramy się za załatwianie PnB i walki z dostawcami mediów. Niby wszystkie są blisko, ale ONI zawsze mają czas na podłączenia. Ale może szczęście się uśmiechnie i zrobią nam wszystko szybciutko.

Pozdrawiamy wszystkich.