Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramica DelArte

Monika  Seba

Recommended Posts

są piekne, ale to chiński gres hiszpańskiej firmy, choć na hiszpańskiej technologii;

chciałam kupić 30x60 ARCTICA (białokremowy), w dwóch sklepach odradzono mi jego zakup, zadawano mi pytania czy koniecznie chcę go kłaść na podłogę :-?

ostatecznie zrezygnowałam z polerowanego gresu, ale byłam blisko zakupu polskiego gresu niewiele droższego ZALTAN, ale w duuuużo lepszej jakośći - dostałam ładne próbki od producenta pocztą :D

jeśli będziesz zaint. prześlę katalog w pdf

są piekne, ale to chiński gres hiszpańskiej firmy, choć na hiszpańskiej technologii;

chciałam kupić 30x60 ARCTICA (białokremowy), w dwóch sklepach odradzono mi jego zakup, zadawano mi pytania czy koniecznie chcę go kłaść na podłogę :-?

ostatecznie zrezygnowałam z polerowanego gresu, ale byłam blisko zakupu polskiego gresu niewiele droższego ZALTAN, ale w duuuużo lepszej jakośći - dostałam ładne próbki od producenta pocztą :D

jeśli będziesz zaint. prześlę katalog w pdf

co to znaczy chiński gres hiszpańskiej firmy? :oops: nie rozumiem

ten gres który mnie się podoba nie jest polerowany- może ma zatem wyższe parametry- chcęw go położyć w kuchni i w wiatrołapie więc chyba lepiej żeby był dobry. Bardzo proszę o ten katalog? a może próbki nie są Ci już potrzebne? :)

ja już nie mogę! Jest tyle tego w sklepach i wydaje się, że człowiek już wybrał, a tu znowu nic

ceramica dell arte to hiszpańska firma, która produkuje w Chinach z chińskich materiałów, ale w technologii hiszpańskiej; dlatego ten gres nie jest mega drogi, ale jakość nie jest najlepsza, porównaj też jego grubośc z innymi płytkami gresowymi

jesli chodzi o ZALTAN, który proponwałam jako alternatywę - oni mają tylko poler, więc nie przydadzą się :-?

ja już nie mogę! Jest tyle tego w sklepach i wydaje się, że człowiek już wybrał, a tu znowu nic - ja już się przyzwyczaiłam :lol: tymabardziej, że we wszystkim przeszkadza mi mąż

pokaż może płytkę jaka konkretnie się Wam podobała, a wtedy forumowicze podpowiedzą podobny wybór:)

pokaż może płytkę jaka konkretnie się Wam podobała, a wtedy forumowicze podpowiedzą podobny wybór:)

nie mogę znaleźć ich w necie :x

do wiatrołapu wybralismy 60x60 brąz ale wpadający w popiel (taki kolor wydawał nam się najmniej brudzący:))

a do kuchnia 60x60 beż ale jaśniutki

może ktoś ma u siebie gres wart polecania w tych kolorach?

dziękuję selimm jesteś jak zwykle czujny i nieoceniony :)

no to wklejam chociaż wcale nie przypominają (te ze stronki) kolorków które widziałam w naturze :(

kuchnia:

http://img248.imageshack.us/img248/8370/quartzalmondnk8.jpg

wiatrołap-

http://img248.imageshack.us/img248/8871/naturapg9.jpg

to ta podpisana olivo

• 2 years później...

Ja mam arctice. Na początku byłam nimi zachwycona (odwiedzający również :roll:) Wypucowane wyglądają pięknie. Użytkuje je prawie 2,5 roku i klapki z oczu dawno mi już spadły :evil: Bardzo dużo wysiłku trzeba włożyć w to żeby wyglądały dobrze. Odkurzam je i myję CODZIENNIE. Były impregnowane kilka razy kilkoma różnymi impregnatami (niby dobrych marek) a brud mimo to wżera się w powierzchnię płytki. Najgorsze jednak są te białe fugi - żeby wyglądały znośnie czyszczę je raz w miesiącu :evil: :evil: :evil:

Baaaardzo żałuje że uległam ich urokowi, zamiast postawić na praktyczne szare płytki z szarą fugą :(

Każdy poler ma otwartą strukturę porów na powierzchni i dlatego wchodzi w niego brud. Niby impregnacja ma temu zapobiegać, ale nie wiem jak często trzeba by ją powtarzać żeby ten impregnat faktycznie spełniał swoje zadanie. Na jednolitym białym kolorze ten wnikający brud widać doskonale (fakt że zmyć go łatwo ale trzeba się z tym liczyć..) Czy poler się ściera? Hmm.. Raczej nie, ale ja długo używałam do czyszczenia domestosa trąc przy tym ostrą ściereczką i czasem jak patrzę pod odpowiednim kątem odnoszę wrażenie jakby trochę się zmatowił w niektórych miejscach.. ale równie dobrze może mi się tylko wydawać a on był taki od początku?! :lol: Jeśli nie będziesz stosowała tak drastycznych środków czyszczących to nic nie powinno mu się stać.

Generalnie ja po swoich doświadczeniach odradzam jasne podłogi, ale jeśli bardzo chcesz taką mieć to może poszukaj jakiegoś gresu szkliwionego? :roll: