Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie zadałem to pytanie bo kominki wentylacyjne służą tylko i wylącznie jako odpowietrzenie instalacji sanitarnej.

A mam wrażenie że wszyscy, sprzedacy też zakładają je na kanał wentylacyjny w miejsce komina.

Skoro sie nie nadają na kanały wentylacyjne tak jak zrobić wyprowadzenie wywietrzników.

Ja mam w projekcie 6 wywietrzników rura stalowa fi 150mm jak tym przejść przez połać dachową. Jak to obrobić.

Postawić komin wentylacyjny... i po kłopocie.

Na początku też tak myślałem ale jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dlatego poszukuję innego rozwiązania ale nie wiem jak.

A tak wogóle to gdzie w projekcie sprawdzić gdzie jest odpowietrzenie instalacji sanitarnej

Na początku też tak myślałem ale jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Niekoniecznie. Mogą wystarczyć np 2 kominy trzykanałowe. U nas jest 9 kanałów wentylacyjnych przy 4 kominach. Do tego 2 odpowietrzenia kanalizy przez kominki w dachówkach.

A tak wogóle to gdzie w projekcie sprawdzić gdzie jest odpowietrzenie instalacji sanitarnej

Powinno być na zakończeniu każdego pionu i dodatkowo w najdalszym punkcie kanalizacji.

Niekoniecznie. Mogą wystarczyć np 2 kominy trzykanałowe. U nas jest 9 kanałów wentylacyjnych przy 4 kominach. Do tego 2 odpowietrzenia kanalizy przez kominki w dachówkach.

Ale u mnie nie da się tego połączyć bo wywietrznik śa porozrzucane po całym domu i nie da się ich wymurować w jednym czy dwóch kominach.

Ale u mnie nie da się tego połączyć bo wywietrznik śa porozrzucane po całym domu i nie da się ich wymurować w jednym czy dwóch kominach.

To jak to przewidział architekt? Nie myslał? A może wykonać komin wentylacyjny centralnie i rury "zcentralizować" na poddaszu? Mozna by dla oszczędności wymurowac komin z pustaków wentylacyjnych?

[...] jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pomyśl nad wentylacją mechaniczną. Może być z odzyskiem ciepła - jedna czerpnia, jedna wyrzutnia.

Odpowietrzenie instalacji sanitarnej powinno być w projekcie instalacji sanitarnej, czyli karty oznaczone literą S z numerkiem. Zobaczysz je najlepiej na przekroju pionowym.

kominki wentylacyjne służą tylko i wylącznie jako odpowietrzenie instalacji sanitarnej..

A jakie są przeciwwskazania do tego, aby nie stosować ich przy zakończeniu wentylacji?

Pozdrawiam.

zależy jaki kominek...

pokaż jaki chcesz montować, a się dowiesz

ale jak takie co soą dostrczane jako uzupełnienie systemu pokrycia (np dachówki) to nie nadają się

[...] jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pomyśl nad wentylacją mechaniczną. Może być z odzyskiem ciepła - jedna czerpnia, jedna wyrzutnia.

Odpowietrzenie instalacji sanitarnej powinno być w projekcie instalacji sanitarnej, czyli karty oznaczone literą S z numerkiem. Zobaczysz je najlepiej na przekroju pionowym.

Myślałem nad wentylacją mechaniczną ale chyba już przestałem jak dostałem wycenę --- 55.000zł :evil: :evil: :evil:

zależy jaki kominek...

pokaż jaki chcesz montować, a się dowiesz

ale jak takie co soą dostrczane jako uzupełnienie systemu pokrycia (np dachówki) to nie nadają się

No właśnie a mam wrażenie że większość kupuję te kominki jak kominki luftu wentylacyjnego

Np w Creatonie na dachach widziałem tylko kominki Duro Signum A.

Ten ma średnicę fi 100

W ofercie creatona są jeszcze Signum typ F ten ma fi 125mm czy ten by wystarczył?

Jest jeszcze coś takiego jak dachówka przelotowa do kominów gazowych fi 110 lub fi 125mm a może to można wykorzystać i na to nasadzić turbinę wentylacyjną.

Oj... chyba to też nie wyjdzie bo wszystkie turbiny wentylacyjne mają średnice fi 150.

No to jak to rozwiązać

zależy jaki kominek...

Np taki (występuje pod nazwą kominek wentylacyjny): http://www.wienerberger.pl/images/db/medialist/1087584652304.jpg

Pozdrawiam.

Napisz coś więcej o tym kominku bo samo zdjęcie nie wiele mówi

Jak jest średnica kominka

zależy jaki kominek...

Np taki (występuje pod nazwą kominek wentylacyjny): http://www.wienerberger.pl/images/db/medialist/1087584652304.jpg

Pozdrawiam.

Napisz coś więcej o tym kominku bo samo zdjęcie nie wiele mówi

Jak jest średnica kominka

Fi 100.

Szczerze mówiąc mam taki zamontowany zarówno na pionie kanalizacyjnym jak i przy wentylacji łazienki oraz garażu. Uważam, że spełni swoją rolę (choć ważna jest również powierzchnia wentylowana i wielkość otworu wentylacyjnego; ale wówczas można zastosować 2 kominki do jednego pomieszczenia). .

Pozdrawiam.

moim zdaniem do wentylacji grawitacyjnej się one nie nadają (te z wienerbergera i te powyżej, chociaż trochę lepsze)

a dlaczego?

raz, że wylot w kształcie grzybka powoduje zaburzenia ruchu powietrza

"wylatującego" z rury, dwa, że są zbyt niskie - wiatr odbijający się od dachu może powodować wtłaczanie powietrza do grzybka

no i sam przewód od kratki do wylotu (swobodnego - nie przykrytego grzybkiem) powinien mieć min 2m, żeby grawitacja zadziałała

pewnie się nadają się do wentylacji wymuszonej

wydaje mi się, że nazywanie tego kominkiem wentylacyjnym to małe nieporozumienie - są to raczej kominki napowietrzające

Coś za dużo kombinujecie. Długi przywołał link w którym wyrażnie jest napisane, że służą do wenylacji sys. sanitarnego jak i do nat. wentylacji pomieszczeń.

W projekcie miałem 5 kominków went. (nie podwazam kompetencji projektanta,bo mam bardzo starannie wykonany projekt), kupując dachówki przedstawiciel Robena nie miał zadnych wątpliwości, że chodzi o podobne co na linku Długiego.