andrzej100 09.06.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 no i sam przewód od kratki do wylotu (swobodnego - nie przykrytego grzybkiem) powinien mieć min 2m, żeby grawitacja zadziałała w/quote] A na jakiej podstawie kolega autoratywnie stwierdza, że pomiędzy kominkiem a kratką nie ma tych 2m. Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temacie. Pierwszy post kolegi o myleniu dachówki do went. połaci dachu z went. utwierdza mnie. Sorry za dosyć zjadliwy post, ale szkoda czasu na czytanie niektórych postów, które nic nie wnoszą, a mieszają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.06.2007 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 no i sam przewód od kratki do wylotu (swobodnego - nie przykrytego grzybkiem) powinien mieć min 2m, żeby grawitacja zadziałała w/quote] A na jakiej podstawie kolega autoratywnie stwierdza, że pomiędzy kominkiem a kratką nie ma tych 2m. Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temacie. Pierwszy post kolegi o myleniu dachówki do went. połaci dachu z went. utwierdza mnie. Sorry za dosyć zjadliwy post, ale szkoda czasu na czytanie niektórych postów, które nic nie wnoszą, a mieszają. Oj, Oj Barbossa nie odpuści i pójdzie na noże Zobaczcie że tylko Braas jasno rozgranicza dwa rodzaje kominków i ma w swojej ofercie: kominek wentylacyjny Duro Vent i odpowietrznik instalacji sanitarnej Duro Vent Ciekawe czym tak naprawdę się różnią. Chyba zadzwonię do Braasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.06.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Oj, Oj Barbossa nie odpuści i pójdzie na noże Zobaczcie że tylko Braas jasno rozgranicza dwa rodzaje kominków i ma w swojej ofercie: kominek wentylacyjny Duro Vent i odpowietrznik instalacji sanitarnej Duro Vent Ciekawe czym tak naprawdę się różnią. Chyba zadzwonię do Braasa. demonizujesz, jestem niespotykanie spokojny człowiek kolego andrzej100 -tekst o długości przewodu powstał m.in. postu np rusek007 ile tam może mieć długości kanał?(czytaj dokładnie inne posty) -dodatkowo takie kanały są nieocieplone co może powodować (nie musi) wykraplanie się pary na ściankach i zaciekanie -to, że na stronie jest tak napisane, nie oznacza, że mają wyłączność na rację; siła marketingu powoduje, że wiele stron zawiera nieprzemyślane teksty -ja swoje spostrzeżenia opieram po części na doświadczeniu, na jakiej podstawie Ty piszesz Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temacie chciałbym się dowiedzieć, poproszę o wyjaśnienie -problem polega na tym, że często będzie to działać - z tym się zgadzam, ale też często występują przypadki, które opisałem w poście powyżej potem powstają posty w stylu "ratunku mam kominki wentylacyjne, a w chałupieśmierdzi, lub dmucha z kratki" -przyjrzyj się jak wyglądają kratki went w "normalnych" kominach, taka sama zasada powinna obowiązywać w "systemowych"; nie ja to wymyśliłem ale szkoda czasu na czytanie niektórych postów, które nic nie wnoszą, a mieszają. nie czytaj, Twoje prawo, ale może innym da to coś do myślenia i dociekania prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 09.06.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Trochę z niecierpliwością czekałem na ripostę (mój post wyżej napisałem po trosze z przekory) Nadal nie widzę związku między tymi 2 metrami kanału u rusek007. Jest tylko domniemanie, ale rownie dobrze może być większa odległość (lub oczywiście mniejsza). Zauwazyłeś braku ocieplenia na tych kanałach. Zgadzam się, ale akademicko możemy rozwazać rownież braku ocieplenia w kominie wenylacyjnym (tradycyjnym), który jest bardziej narazony na różnice temp(powyzej połaci dachu). Nie mam doświadczenia w tym temacie ze skroplinami, więc tylko wyrażm swoje wątpliwości.Pytasz o doświadczenie. Mam tylko inwestorskie (czyli głównie teoretyczne), ale starałem się włożyć tyle serca w moją budowę ile to było możliwe i zdobywać szczególową wiedzę o poszczególnych elementach . Nie zawsze udawało się to zrealizować czego przykładem jest kiepski (moim zdaniem oczywiście) wybór tynku - opisanym w poście na którym obaj zabieraliśmy głosCóz jeszcze Cytat:Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temaciechciałbym się dowiedzieć, poproszę o wyjaśnienie W następnym zdaniu jest przykład poparcia mojej tezy.Etc etc Nie chcę przekonywać do wyższości tych kominków, a jedynie nie wykluczać ich zastosowania. Tym bardziej, że jest to rozwiązanie droższe od tradycyjnego komina i chciałbym dowiedzieć się dlaczego tylko stosowanym do odpowietrzenia sys. sanitarnego (tam też ta kondensacja pewnie występuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.06.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 i co ja mam Ci napisać? związku nie widzisz? polemizować z "włożonym sercem" w inwestycję? akademicko rozważać jakieś duperele(nie mam pojęcia czy występują)? Tym bardziej, że jest to rozwiązanie droższe od tradycyjnego komina z powyższym nawet nie śmiałbym polemizować co jest poparciem Twojej tezy? argumenty nie do odparcia poddaję się PS nie czekaj na ripostę bo nie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 09.06.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Czy kazda instalacja sanitarna powinna kończyc sie kominkiem wentylacyjnym ponad dachem? Taka, gdzie kanalizacja odprowadzona jest do miejskiej sieci tez ? Czy tylko tam gdzie sie ma szambo ?Sorry, tego tematu nie przerobiłam. Mam kominy wentylacyjne w każdej łazience, nie kumam o co chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.06.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Czy kazda instalacja sanitarna powinna kończyc sie kominkiem wentylacyjnym ponad dachem? Taka, gdzie kanalizacja odprowadzona jest do miejskiej sieci tez ? Czy tylko tam gdzie sie ma szambo ? Sorry, tego tematu nie przerobiłam. Mam kominy wentylacyjne w każdej łazience, nie kumam o co chodzi.... Piony kanalizacyjne i zakończenia kanalicacji powinny mieć zakończenie w kominku bądź powinny być zakończone napowietrzaczem. Chodzi o to by nie uzyskać podciśnienia w kanalizacji i zasysania wody z syfonów. Jesli masz pion kanalizacyjny gdzie przy słukiwaniu np WC spadające nieczystości będzą wytwarzać podciśnienie ponad sobą a powyżej bedzie podłączony odpływ np umywalki to taki efekt (zasysania wody z syfonu) może nastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 09.06.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Rafałek dzięki za odpowiedź, musze pogadac z wod-kaniarzem...jak to u mnie jest. Nawet mi sie nie chce analizowac tego tematu....ciagle tyle rzeczy do analizowania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.06.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Nawet mi sie nie chce analizowac tego tematu....ciagle tyle rzeczy do analizowania .... To jest budowa... a na budowie inwestor powinien wiedzieć wszystko... niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 10.06.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Myślałem nad wentylacją mechaniczną ale chyba już przestałem jak dostałem wycenę --- 55.000zł No to chyba dosyć "pleczysty" masz domek Możesz zrobić tak (ja tak zrobiłem) - niech Ci taka fantastyczna firma co chce 55 tysięcy złotych polskich przed wymianą za instalację zrobi projekt. Dasz za niego 600 - 800 zł, powiedzmy (ja dałem 600). Projekt ma zawierać zestawienie materiałów i prowadzenie rur. Następnie pokazujesz taki projekt kumatemu instalatorowi, albo wręcz majstrowi ekipy budowlanej i pytasz ile by chciał za coś takiego. Pewnie będziesz musiał sam znaleźć i kupić materiały, ale za ułożenie przewodów wezmą dwa-trzy razy mniej niż super ekstra fachowcy w białych kitlach. Grunt, żeby trzymali się projektu co do średnic, prowadzenia kolanek, instalowania tłumików, dawali przewody ocieplone, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.06.2007 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Słuchajcie a czy nie mogę tego problemu rozwiązać ten sposób. W ofercie Creaton jest dachówka przelotowa do kominów gazowych Są dwa rodzaje fi 110 i fi 125 Skoro jest to dachówka przelotowa do kominów gazowych to dlaczego nie może być do kominów wentylacyjnych. (przedstawiciel Creatona mówił że nie nada się ) Dobrze kombinuje czy nie U mnie w projekcie prawie wszystkie kominy wentylacyjne są zaprojektowane jako rura stalowa fi 150 wychodząca na dach to w takim razie przeprowadzę przez dachówkę rurę fi 125 i powinno być OK. Napiszcie że będzie OK. Jedyne co mnie martwi to szczelność w miejscu przejścia rury przez dachówkę przelotową czy w tym miejscu nie będzie przeciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.06.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 wydaje mi się, że nazywanie tego kominkiem wentylacyjnym to małe nieporozumienie - są to raczej kominki napowietrzające Tak się składa, że kratki napowietrzające są montowane zwykle w dolnej części pomieszczeń. Ja mam 2 kominki wentylacyjne - 1 do odpowietrzenia kanalizy a drugi do wentylacji łazienki na dole, która znajduje sie w pewnej odległości od murowanych kanałów wentylacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Tak się składa, że kratki napowietrzające są montowane zwykle w dolnej części pomieszczeń. Ja mam 2 kominki wentylacyjne - 1 do odpowietrzenia kanalizy a drugi do wentylacji łazienki na dole, która znajduje sie w pewnej odległości od murowanych kanałów wentylacyjnych coś się popsuło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.06.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 U mnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistrz 26.07.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Witam, Nie sposób się nie zgodzić, większość kominków "wentylacyjnych" nadaje się tylko (jeśli w ogóle) do wentylacji przewodów kanalizacyjnych.Są natomiast kominki VILPE, które posiadają odpowiednie średnice i wydajności spełniające założenia prawne, a co ważniejsze wymagania fizyczne jeśli chodzi o wentylację pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Jest tylko jeden mały problemik z nimi....Jak się je wstawi tam, gdzie potrzeba, to są poniżej kalenicy i może przez nie nawiewać zamiast wywiewać.To nie ich wina, tylko miejsca zabudowania i praw fizyki...Dmuchnie "nie z tej strony" wiatrem i wentylacja pada...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 27.07.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Postawić komin wentylacyjny... i po kłopocie. Na początku też tak myślałem ale jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dlatego poszukuję innego rozwiązania ale nie wiem jak. A tak wogóle to gdzie w projekcie sprawdzić gdzie jest odpowietrzenie instalacji sanitarnej Odaro spróbuj zblokować rury stalowe te które są w miarę blisko w taki sposób by wyprowadzić je do dwóch , góra trzech kominów.Aby ciąg był właściwy kąt nachylenia rury nie powinien być większy niż 45 st, od pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.07.2008 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Postawić komin wentylacyjny... i po kłopocie. Na początku też tak myślałem ale jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dlatego poszukuję innego rozwiązania ale nie wiem jak. A tak wogóle to gdzie w projekcie sprawdzić gdzie jest odpowietrzenie instalacji sanitarnej Odaro spróbuj zblokować rury stalowe te które są w miarę blisko w taki sposób by wyprowadzić je do dwóch , góra trzech kominów.Aby ciąg był właściwy kąt nachylenia rury nie powinien być większy niż 45 st, od pionu. Dziękuje za pomoc. Problem jest rozwiązany i rur stalowych na dachu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 28.07.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Odaro nie zapomnij o zaizolowaniu rur wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.07.2008 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Odaro nie zapomnij o zaizolowaniu rur wentylacyjnych. Nie zapomnę bo ich nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts