Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z tym kominkami wentylacyjnymi w dachówce

Recommended Posts

no i sam przewód od kratki do wylotu (swobodnego - nie przykrytego grzybkiem) powinien mieć min 2m, żeby grawitacja zadziałała

w/quote]

A na jakiej podstawie kolega autoratywnie stwierdza, że pomiędzy kominkiem a kratką nie ma tych 2m. Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temacie. Pierwszy post kolegi o myleniu dachówki do went. połaci dachu z went. utwierdza mnie.

Sorry za dosyć zjadliwy post, ale szkoda czasu na czytanie niektórych postów, które nic nie wnoszą, a mieszają.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no i sam przewód od kratki do wylotu (swobodnego - nie przykrytego grzybkiem) powinien mieć min 2m, żeby grawitacja zadziałała

w/quote]

A na jakiej podstawie kolega autoratywnie stwierdza, że pomiędzy kominkiem a kratką nie ma tych 2m. Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temacie. Pierwszy post kolegi o myleniu dachówki do went. połaci dachu z went. utwierdza mnie.

Sorry za dosyć zjadliwy post, ale szkoda czasu na czytanie niektórych postów, które nic nie wnoszą, a mieszają.

Oj, Oj Barbossa nie odpuści i pójdzie na noże 8)

Zobaczcie że tylko Braas jasno rozgranicza dwa rodzaje kominków

i ma w swojej ofercie:

kominek wentylacyjny Duro Vent i odpowietrznik instalacji sanitarnej Duro Vent

Ciekawe czym tak naprawdę się różnią. Chyba zadzwonię do Braasa.

Oj, Oj Barbossa nie odpuści i pójdzie na noże 8)

Zobaczcie że tylko Braas jasno rozgranicza dwa rodzaje kominków

i ma w swojej ofercie:

kominek wentylacyjny Duro Vent i odpowietrznik instalacji sanitarnej Duro Vent

Ciekawe czym tak naprawdę się różnią. Chyba zadzwonię do Braasa.

demonizujesz, jestem niespotykanie spokojny człowiek

kolego andrzej100

-tekst o długości przewodu powstał m.in. postu np rusek007 ile tam może mieć długości kanał?(czytaj dokładnie inne posty)

-dodatkowo takie kanały są nieocieplone co może powodować (nie musi) wykraplanie się pary na ściankach i zaciekanie

-to, że na stronie jest tak napisane, nie oznacza, że mają wyłączność na rację; siła marketingu powoduje, że wiele stron zawiera nieprzemyślane teksty

-ja swoje spostrzeżenia opieram po części na doświadczeniu, na jakiej podstawie Ty piszesz

Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temacie
chciałbym się dowiedzieć, poproszę o wyjaśnienie

-problem polega na tym, że często będzie to działać - z tym się zgadzam, ale też często występują przypadki, które opisałem w poście powyżej

potem powstają posty w stylu "ratunku mam kominki wentylacyjne, a w chałupieśmierdzi, lub dmucha z kratki"

-przyjrzyj się jak wyglądają kratki went w "normalnych" kominach, taka sama zasada powinna obowiązywać w "systemowych"; nie ja to wymyśliłem

ale szkoda czasu na czytanie niektórych postów, które nic nie wnoszą, a mieszają.

nie czytaj, Twoje prawo, ale może innym da to coś do myślenia i dociekania prawdy

Trochę z niecierpliwością czekałem na ripostę (mój post wyżej napisałem po trosze z przekory)

Nadal nie widzę związku między tymi 2 metrami kanału u rusek007. Jest tylko domniemanie, ale rownie dobrze może być większa odległość (lub oczywiście mniejsza). Zauwazyłeś braku ocieplenia na tych kanałach. Zgadzam się, ale akademicko możemy rozwazać rownież braku ocieplenia w kominie wenylacyjnym (tradycyjnym), który jest bardziej narazony na różnice temp(powyzej połaci dachu). Nie mam doświadczenia w tym temacie ze skroplinami, więc tylko wyrażm swoje wątpliwości.Pytasz o doświadczenie. Mam tylko inwestorskie (czyli głównie teoretyczne), ale starałem się włożyć tyle serca w moją budowę ile to było możliwe i zdobywać szczególową wiedzę o poszczególnych elementach . Nie zawsze udawało się to zrealizować czego przykładem jest kiepski (moim zdaniem oczywiście) wybór tynku - opisanym w poście na którym obaj zabieraliśmy głos

Cóz jeszcze

Cytat:

Śmiem twierdzić, że kolega nie ma pojęcia o temacie

chciałbym się dowiedzieć, poproszę o wyjaśnienie

W następnym zdaniu jest przykład poparcia mojej tezy.

Etc etc

Nie chcę przekonywać do wyższości tych kominków, a jedynie nie wykluczać ich zastosowania. Tym bardziej, że jest to rozwiązanie droższe od tradycyjnego komina i chciałbym dowiedzieć się dlaczego tylko stosowanym do odpowietrzenia sys. sanitarnego (tam też ta kondensacja pewnie występuje).

i co ja mam Ci napisać?

związku nie widzisz?

polemizować z "włożonym sercem" w inwestycję?

akademicko rozważać jakieś duperele(nie mam pojęcia czy występują)?

Tym bardziej, że jest to rozwiązanie droższe od tradycyjnego komina

z powyższym nawet nie śmiałbym polemizować

co jest poparciem Twojej tezy?

argumenty nie do odparcia

poddaję się

PS

nie czekaj na ripostę bo nie o to chodzi

Czy kazda instalacja sanitarna powinna kończyc sie kominkiem wentylacyjnym ponad dachem? Taka, gdzie kanalizacja odprowadzona jest do miejskiej sieci tez ? Czy tylko tam gdzie sie ma szambo ?

Sorry, tego tematu nie przerobiłam.

Mam kominy wentylacyjne w każdej łazience, nie kumam o co chodzi....

Czy kazda instalacja sanitarna powinna kończyc sie kominkiem wentylacyjnym ponad dachem? Taka, gdzie kanalizacja odprowadzona jest do miejskiej sieci tez ? Czy tylko tam gdzie sie ma szambo ?

Sorry, tego tematu nie przerobiłam.

Mam kominy wentylacyjne w każdej łazience, nie kumam o co chodzi....

Piony kanalizacyjne i zakończenia kanalicacji powinny mieć zakończenie w kominku bądź powinny być zakończone napowietrzaczem.

Chodzi o to by nie uzyskać podciśnienia w kanalizacji i zasysania wody z syfonów. Jesli masz pion kanalizacyjny gdzie przy słukiwaniu np WC spadające nieczystości będzą wytwarzać podciśnienie ponad sobą a powyżej bedzie podłączony odpływ np umywalki to taki efekt (zasysania wody z syfonu) może nastąpić.

Myślałem nad wentylacją mechaniczną ale chyba już przestałem jak dostałem wycenę --- 55.000zł :evil: :evil: :evil:

No to chyba dosyć "pleczysty" masz domek :)

Możesz zrobić tak (ja tak zrobiłem) - niech Ci taka fantastyczna firma co chce 55 tysięcy złotych polskich przed wymianą za instalację zrobi projekt. Dasz za niego 600 - 800 zł, powiedzmy (ja dałem 600). Projekt ma zawierać zestawienie materiałów i prowadzenie rur. Następnie pokazujesz taki projekt kumatemu instalatorowi, albo wręcz majstrowi ekipy budowlanej i pytasz ile by chciał za coś takiego. Pewnie będziesz musiał sam znaleźć i kupić materiały, ale za ułożenie przewodów wezmą dwa-trzy razy mniej niż super ekstra fachowcy w białych kitlach. Grunt, żeby trzymali się projektu co do średnic, prowadzenia kolanek, instalowania tłumików, dawali przewody ocieplone, etc.

Słuchajcie a czy nie mogę tego problemu rozwiązać ten sposób.

W ofercie Creaton jest

dachówka przelotowa do kominów gazowych

Są dwa rodzaje fi 110 i fi 125

Skoro jest to dachówka przelotowa do kominów gazowych to dlaczego nie może być do kominów wentylacyjnych. (przedstawiciel Creatona mówił że nie nada się :-? )

Dobrze kombinuje czy nie :wink:

U mnie w projekcie prawie wszystkie kominy wentylacyjne są zaprojektowane jako rura stalowa fi 150 wychodząca na dach to w takim razie przeprowadzę przez dachówkę rurę fi 125 i powinno być OK.

Napiszcie że będzie OK.

Jedyne co mnie martwi to szczelność w miejscu przejścia rury przez dachówkę przelotową czy w tym miejscu nie będzie przeciekać.

wydaje mi się, że nazywanie tego kominkiem wentylacyjnym to małe nieporozumienie - są to raczej kominki napowietrzające

Tak się składa, że kratki napowietrzające są montowane zwykle w dolnej części pomieszczeń.

Ja mam 2 kominki wentylacyjne - 1 do odpowietrzenia kanalizy a drugi do wentylacji łazienki na dole, która znajduje sie w pewnej odległości od murowanych kanałów wentylacyjnych

Tak się składa, że kratki napowietrzające są montowane zwykle w dolnej części pomieszczeń.

Ja mam 2 kominki wentylacyjne - 1 do odpowietrzenia kanalizy a drugi do wentylacji łazienki na dole, która znajduje sie w pewnej odległości od murowanych kanałów wentylacyjnych

coś się popsuło?

• 1 year później...

Witam,

Nie sposób się nie zgodzić, większość kominków "wentylacyjnych" nadaje się tylko (jeśli w ogóle) do wentylacji przewodów kanalizacyjnych.

Są natomiast kominki VILPE, które posiadają odpowiednie średnice i wydajności spełniające założenia prawne, a co ważniejsze wymagania fizyczne jeśli chodzi o wentylację pomieszczeń.

Jest tylko jeden mały problemik z nimi....

Jak się je wstawi tam, gdzie potrzeba, to są poniżej kalenicy i może przez nie nawiewać zamiast wywiewać.

To nie ich wina, tylko miejsca zabudowania i praw fizyki...

Dmuchnie "nie z tej strony" wiatrem i wentylacja pada...

Adam M.

Postawić komin wentylacyjny... i po kłopocie.

Na początku też tak myślałem ale jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dlatego poszukuję innego rozwiązania ale nie wiem jak.

A tak wogóle to gdzie w projekcie sprawdzić gdzie jest odpowietrzenie instalacji sanitarnej

Odaro spróbuj zblokować rury stalowe te które są w miarę blisko w taki sposób by wyprowadzić je do dwóch , góra trzech kominów.Aby ciąg był właściwy kąt nachylenia rury nie powinien być większy niż 45 st, od pionu.

Postawić komin wentylacyjny... i po kłopocie.

Na początku też tak myślałem ale jakbym chciał zamienić wszystkie stalowe rury wywietrzników na kominy wentylacyjne to będe miał 6 kominów na dachu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dlatego poszukuję innego rozwiązania ale nie wiem jak.

A tak wogóle to gdzie w projekcie sprawdzić gdzie jest odpowietrzenie instalacji sanitarnej

Odaro spróbuj zblokować rury stalowe te które są w miarę blisko w taki sposób by wyprowadzić je do dwóch , góra trzech kominów.Aby ciąg był właściwy kąt nachylenia rury nie powinien być większy niż 45 st, od pionu.

Dziękuje za pomoc. Problem jest rozwiązany i rur stalowych na dachu nie będzie :lol: