Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na wzgórzu - pytana i odpowiedzi;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna tez wstawiasz teraz? Przed tynkami :o

No właśnie- to jest zgrzyt, bo zaraz będzie zimno i ani elektryk ani hudraulik nie będa mogli pracować. NIe wiem co z tym zrobić - pogadam jutro z moim kierownikiem bud.

mieliśmy ten sam problem

i wymyśliliśmy że jak już nadejdzie czas na posadzki i tynki to szef ekipy montującej okna podjedzie i wymontujemy skrzydła - miejsce składowania wymyślone :) i zaklepane - chociaż część będzie bezpieczna - w dzień będziemy urządzać przeciągi a w nocy wentylacja puszczona na max zapewni ponad 3 wymiany na h - więc powinno szybko schnąć - ale wszystko zapewne dopiero wiosną... :( przez gazownię...

Okna tez wstawiasz teraz? Przed tynkami :o

No właśnie- to jest zgrzyt, bo zaraz będzie zimno i ani elektryk ani hudraulik nie będa mogli pracować. NIe wiem co z tym zrobić - pogadam jutro z moim kierownikiem bud.

mieliśmy ten sam problem

i wymyśliliśmy że jak już nadejdzie czas na posadzki i tynki to szef ekipy montującej okna podjedzie i wymontujemy skrzydła - miejsce składowania wymyślone :) i zaklepane - chociaż część będzie bezpieczna - w dzień będziemy urządzać przeciągi a w nocy wentylacja puszczona na max zapewni ponad 3 wymiany na h - więc powinno szybko schnąć - ale wszystko zapewne dopiero wiosną... :( przez gazownię...

Wiesz ja rekuperację tez spróbuję zamontować z innymi instalacjami, to napewno dobre rozwiązanie. U mnie poza tym będzie ogrzewanie, więc to napewno pomoże w schnięciu.

Szkoda Asiu, że nie z gazownią Wam nie wyszło - skończylibyście pewnie wcześniej ode mnie.

JA za to postanowiłem sam wykonać odwodnenie -drenaż i wodę z dachu. Mam koparkę od znajomego, wezmę dwóch pomocników moich murarzy, dwa dni pokopię i po temacie. Przy okazji przwietrzę się :lol:

Daro, mamy bardzo podobny układ kuchni, z tym, że tam gdzie planujesz okap, u nas jest drugie okno. Będzie jeszcze trudniej sensownie urządzić. W poprzednim mieszkaniu miałam kuchnię połączoną z salonem. Pomiędzy nimi stał stół. Jako, że był dość duży jadaliśmy tam posiłki. Nie wiem czy tak mały jak planujesz nada się. Ja nie myślę o miejscu do śniadanek w kuchni (ze względu na jej wielkość, oczywiście). W końcu obok mam jadalnię. Ty chyba też. A tak w ogóle to bardziej podoba mi sie drugi wariant. Pozdrawiam.

Daro, mamy bardzo podobny układ kuchni, z tym, że tam gdzie planujesz okap, u nas jest drugie okno. Będzie jeszcze trudniej sensownie urządzić. W poprzednim mieszkaniu miałam kuchnię połączoną z salonem. Pomiędzy nimi stał stół. Jako, że był dość duży jadaliśmy tam posiłki. Nie wiem czy tak mały jak planujesz nada się. Ja nie myślę o miejscu do śniadanek w kuchni (ze względu na jej wielkość, oczywiście). W końcu obok mam jadalnię. Ty chyba też. A tak w ogóle to bardziej podoba mi sie drugi wariant. Pozdrawiam.

NO własnie muszę zobić scianę między jadalną a kuchnią. NAwet mój kolega robiący kuchnie twierdzi, że wizulanie otwarte kuchnie są ładniejsze, ale sam dla siebie ze względów praktycznych zrobił zamkniętą.

Jestem bliski wersji 1 z dużym wejściem z drzwiami ze szkła matowego - przesówne.

Mały stolik musi też znaleźć miejsce -pracujemy nad tym.

Miałam i kuchnię otwarta na salon i osobną (zamkniętą). Jak dla mnie zdecydowanie wolę otwartą i tak będzie w nowym domu. Ale pomysł z przeszklonymi drzwiami przesuwanymi jest super. Też w pierwotnej wersji tak mieliśmy zrobić, ale tniemy koszty. :cry:

Dom urządza sie latami - nie wszystko musi być od razy. Ja nie wiem kiedy będą u mnie drzwi szklane;)

Ja tez opowiadam sie za kuhbia otwarta na salon.

Opcja 2 jest super!

ja i tak latałam z polowa lodówki do salonu, bo tam bylo tv a moj maz musi jesc przy telewizorze.

U mnie TV włączane jest na dane programy - nie gra non stop.

Kurcze, macie dziewczyny jeszcze 2-3 dni, by mnie przekonać - potem muruję ścianę :lol:

Szczerze mówiąc więcej jest za odzdzieleniem kuchni - jak na razie.

Darek co z Twoim dachem? Mam nadzieję, że wszystko ok.

No własnie średnio. NIe jestem przekonany do rowiązań problemu szczelności krawędzi lukarny; wszyscy mówią, że będzie ok, a ja nie jestem pewien. Poza tym ekipa się uszupliła więc o tydzień dłużej im zajmie kładzenie dachówki. Ale ogólnie do przodu.

Dzięki za pamięć :lol: