Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w Millennium

Edyt

Recommended Posts

Mam pytanie, ponieważ przejrzałam posty na forum, większość opinii na temat tego banku jest negatywna. Tak się składa, że będę składać wniosek o kredyt w tym banku poprzez znajomego, proszę o wszelkie opinie i uwagi dot. tego banku.

Ponadto - jak wygląda uruchomienie kredytu - kiedy wypłacają transzę - dopiero po zakończeniu etapu robót, czy od razu po podpisaniu umowy?

w banku millenium wypełniając wniosek zaznaczasz w jakim wariancie chcesz otrzymać pieniądze, w transzach czy jednorazowo. Ja także składam w tym banku wniosek na spłate kredytu w innym banku i dokończenie remontu, po wstępnych rozmowach jestem dobrej myśli. jednak okaże się przy decyzji, i jesli beda kombinowaqć z transzami to im podziekuję.

ostatno dowiedziałem sie o kredyrtach refinansowanych przez rzad RP ( płacą 50% odsetek przez 8 lat). jeżeli ktoś ma szerszą wiedze na ten temat, lub doświadczenie w załatwieniu takiego kredytu, to proszeo opinie i podpowiedzi jakie rychy trzeba wykonać

no, ale jednorazowo na 100% czy nawet 80% to chyba nie dadzą.

ogólna zasada: dają w danej chwili max mniej więcej tyle na ile mają zabezpieczenie + ewentualne ubezpieczenie niepełnego wkładu.

zabezpieczenie zwykle = wartość działki (wg wyceny zatwierdzonej przy umowie) plus wartość aktualnego stanu robót oceniana przez rzeczoznawcę czy też analityka (w każdym razie ktoś do kogo nie ma łatwego dostępu) na podstawie zdjęć. to zwykle przechodzi bardzo szacunkowo więc łatwo. raz w trakcie inwestycji, przy transzy, która przekracza 50% wartości, na podstawie wizyty rzeczoznawcy na budowie - i tutaj bywa trudniej. no ale to wszystko jest w regulaminie i umowie, czytać!

tak więc wypłacą Ci pierwszą transzę po podpisaniu, ale o jej wysokości zadecydują powyższe warunki.

co do opinii... każdy bank ma swoje za uszami, różnie się trafia. nie przejmowałbym się, brać pod uwagę tylko kryteria ekonomiczne (marża, spread, prowizja, wymagane ubezpieczenia) oraz warunki umowy (wcześniejsze spłaty, karencje, itp. - tutaj każdy może mieć inne potrzeby).

owszem, takie sprawy jak kłopoty przy wypłacie transzy są istotne, ale wybierając inny bank nie mamy gwarancji, że ich nie będzie. lepiej więc się oprzeć na tym co jest ważne i pewne (wymienione wyżej :)