Tomek_J 03.07.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Czy ktoś z forumowiczów zafundował sobie kiedyś studnię ? Z czym to się wiąże od strony formaln0-prawnej ? Ile kosztuje ? Czy znani są komuś jacyś sensowni wykonawcy (woj. śląskie i okolice) ? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.07.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Studnię zastałem już na działce. Używamy jej do celów gospodarczych. Wodę pitna mamy z wodociągu. Tak więc nie mogę Tobie udzielić informacji na temat czynności formalno prawnych czy też cen drążenia.Co do tego ostatniego to poszukaj na Forum przy pomocy wyszukiwarki - juz to było przerabiane. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że taka studnia + hydrofor to same plusy. Masz prawie, że w nieogarniczonej ilości taniutką (energia do hydroforu) dodę do pielęgnacji ogrodu, mycia samochodu itp. Jedna zasadnicza uwaga! Lokalizacja studni powinna być przemyślana pod kątem usadowienia szamba lub porzydomowej biologicznej oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 04.07.2003 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Jedyne co mogę powiedzieć to to, że taka studnia + hydrofor to same plusy. Masz prawie, że w nieogarniczonej ilości taniutką (energia do hydroforu) dodę do pielęgnacji ogrodu, mycia samochodu itp. Dzięki za porady. Mnie studnia będzie potrzebna do pojenia koni - nie wyobrażam sobie płacenia Wodociągom za hektolitry wody dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 07.07.2003 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Niestety muszę "odgrzać topik". Nie wiem, skąd w innych wątkach brały się ceny typu "100zł/metr"... W Panoramie Firm i podobnych źródłach nie znalazłem firmy wiercącej taniej niż 350 zł za metr i to bez żadnych gwarancji (może się okazać, że wody niet, albo że jest na 200 metrach). Czy ktoś z Was zna tanią i sensowną firmę z Katowic lub okolic, wiercąca studnie ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.07.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Tomku_J sam długo szukałem i też płacę ponad 300 zl za metr.Stówkę to za kopane na glebach piszczystych. Za głębinowe taniej chyba nie znajdziesz. U mnie robi pan Tadeusz Czyż z Tychów, starszy solidny człowiek.Jeszcze nie najdrożej i tym co wiercił są zadowoleni.Stosuje dobre pompy i materiały, inaczej nie robi.Sam będę mógł podzielić się opinią już niedługo.Jest jeszcz firma w Pszczynie ale droższa ok. 15-20%. Za to mogą zagwarantować wodę, ale kosztuje to chyba jeszcze więcej. CZ. P.S.chciałem wysłać dane na prive, ale musiałbym sie zarejestrować,a tutaj nie chcę zostawiać danych bo złamałbym netykietę.Zajrzyj do katowickiej Panoramy Firm. Sam tam znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 08.07.2003 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 > Stówkę to za kopane na glebach piszczystych. Cóż, u mnie właśnie jest gleba piaszczysta. > U mnie robi pan Tadeusz Czyż z Tychów, starszy solidny człowiek. Rozmawiałem z nim. I jedno mnie "boli": brak jakiejkolwiek gwarancji. Jeśli okaże się, że woda jest na 15 metrach, zapłacę 4.500 zł. A jeśli na 200 metrach - 60.000 ?... A jeśli po wywierceniu tych 200 metrów wody nadal nie będzie ? Za co wtedy zapłacę ? Od pana Czyża nie uzyskałem na to odpowiedzi. Sorki, ja rozumiem, że kopanie studni to w pewnej mierze jest loteria, ale jednak taki układ mi nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.07.2003 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 jest jeszcze firma w Pszczynie.Pan przy podpisaniu określonej umowy ( już nie pamiętam warunków, na pewno wychodzi to drożej ), może zagwarantować wodę. Pozostaje jeszcze :a) Różdżkarz - nie zdecydowałem się po rozpoznaiu tematu i ogólnych warunków wodnych na terenie gdzie buduję,b) zapoznanie się z warunkami geodezyjnymi - ale to kosztuje. Mają plany co na jakiej głębokości występuje. A studnia to zawsze trochę loteria.Sam widziałem jak jeden sąsiad ma wodę wstrętną a 20-30 m dalej inny sąsiad ma wodę OK. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 09.07.2003 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 No dobrze, ale wyobraźmy sobie taką sytuację: różdżkarz-magik powiedział: tu jest woda. Przyjeżdża maszyna, wierci 20 merów - wody niet. Pięćdziesiąt - wody niet. sto pięćdziesiąt - wody niet. Firma wystawia mi rachunek na 50.000. Jak się zabezpieczyć przed taką sytuacją ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 09.07.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Podaje namiary na firmę studniarską z Pszczynyhttp://www.block.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 09.07.2003 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Polecam ewentualnie "starego" studniarza z Żor. Właśnie wykonał u mnie studnię kopaną- głębokość 10 kręgów tj. około 6m, nie myli się ( jest różdżkarzem), wykonał wiele studni w tym rejonie. Koszt około 200 zl za kręg. Jeśli nie znajdzie wody,nie płacisz. Dokładnie ocenia głębokość studni i ilość wody. U mnie wody na trzy kręgi.Pamiętaj,że studnia głębinowa też nie gwarantuje wody przydatnej do spozycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 09.07.2003 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Rozumiem, że za swoją studnię zapłaciłeś 10*200 = 2000 zł za całość ?Mógłbyś podać jakieś konkretne namiary na tego pana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 09.07.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Kontakt telefoniczny: kom. 502452323 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chaplin50 09.07.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Jezu jak drogo wychodzi ta studnia. Ja w Szczecinie płace 1100 zl i facet z pocałowaniem ręki wykopał i też głębinową .Wy to macie cenyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 10.07.2003 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shandir 23.07.2003 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 My zapłaciliśmy 2500 (bez faktury), studnia około 30 metrów, średnica 110 + rury. Studniarz brał pieniądze tylko jak znalazł wodę (sam ją sobie szukał różdżkami). Bardzo solidny fachowiec, aczkolwiek sporo się namęczył bo u nas glina z kamieniami.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 23.07.2003 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 No więc postawmy sprawę tak: nie mam szans na zapłacenie wysokich kPLN za studnię. Może to i głupi pomysł, ale... Czy ktoś zna jakieś źródła wiedzy nt. tego jak to się robi (książki, internet) ? Nie mówię, że zaraz złapię za łopatę i zacznę kopać dołki, ale przynajmniej będę wiedział, na czym rzecz polega i może uda mi się lepiej ocenić nakład pracy oraz ponegocjować z potencjalnymi wykonawcami ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 A ja mam pytanie formalno-prawne :według Prawa Wodnego bez "specjalnego zezwolenia" można wykonać studnię wierconą , gdy odwiert lub źródło wody nie przekracza 30m i nie przekroczy się poboru 5m3/dobę , max. wydajność pompy 0,5m3/h. Dla prawa górniczego i geodezyjnego potrzebne jest opracowanie projektu odwiertu studni, zatwierdzenie projektu przez wojewodę, dokumentacja geologiczna, zarejestrowanie studni , etc. Pytanie : czy wszyscy tak robili, czy ktoś kontrolował studnię po jej wykonaniu, czy zajmują się uzyskaniem pozwolenia firmy wykonujące odwiert? A co w momencie gdy mamy zgodę na odwiert do 30m a woda jest głębiej ? EDIT: Troszkę dużo tych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 28.07.2003 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Trochę spóźnione wrażenia z budowy studni: Ciekawostka... Dziś wysłany tekst zapisał się z datą 28 lipca...[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.08.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Dzisiejsza informacja z sewisu IAR MFi W Jeleniej Górze obowiązuje zakaz wykorzystywania wody z ujęć miejskich do celów innych niż spożywcze i sanitarne. Złamanie zakazu wiąże się mandat w wysokości pięciuset złotych. Kłopoty z wodą mają też mieszkańcy ulicy Wiejskiej w Kowarach. Ciśnienie jest tam tak słabe, że woda jest dostarczana beczkowozami. Chociaż by dla uniknięcia takich trudności warto mieć własną studnię lub też gromadzić deszczówkę. Mam starą studnię (o czym już kilkakrotnie pisałem) wody co prawda nie odwżyłbym się z niej napić ale do podlewania ogrodu i do spłukiwania toalety mam ją właściwie bez ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.08.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 My zapłaciliśmy 2500 (bez faktury), studnia około 30 metrów, średnica 110 + rury. Studniarz brał pieniądze tylko jak znalazł wodę (sam ją sobie szukał różdżkami). Bardzo solidny fachowiec, aczkolwiek sporo się namęczył bo u nas glina z kamieniami. Paweł Proszę o podanie okolicy gdzie mieszkasz .. łatwiej odnieść to swojego regionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts