Dorota B 03.07.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Czy ktoś wie ile kosztuje Roundoup? Ile ml trzeba zużyć na 100 m2? Mam działkę 1400 m2 ile ml powinnam kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 03.07.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Litrowy pojemnik wychodzi najtaniej. ok.40-50zł.Kupisz w specjalistycznych sklepach ogrodniczych. Wystarczy na opryskanie dwukrotne Twojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 04.07.2003 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 dzięki, tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 07.07.2003 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Kupiłam litrowy pojemnik za 29.90, spryskałam i czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 07.07.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Dorotko - zabije Ci prawie wszystko oprócz skrzypów jeśli je masz. Ale musisz liczyć się z tym, że za jakiś czas wykiełkują Ci nowe. Także jeśli chcesz coś robić na działce to rób jak znikną chwasty bo niedługo będziesz miała nowe. My w tym sezonie już pryskaliśmy 2 razy i sądze że po niedzielnych deszczach znów ruszą chwasty jak szalone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 07.07.2003 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Ciechankowłaśnie tak myślę, że zabieg ten należy powtarzać, a chwastów mam napradę baaardzo dużo, w tym i skrzyp (niestety), no cóż na "swoim" milej się pracuje, a w sobote już mnie ręka bolała od pryskania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 07.07.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 15.07.2003 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 już drugi tydzień idzie jak spryskałam działkę roundapem i działa, ale niestety skrzyp trzyma się dzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 15.07.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 za pojemnik na 250 m2 zapłaciliśmy w Obi 15 zł. Na 500m2 w "liroy merlinie" zapłaciliśmy 35zł.Milej walki!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 20.07.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Rada dla wszystkich którzy mają problem chwastów.Kupować tylko w sklepach typu "środki do prod rolnej,środki ochrony roślin" itp.Omijać wszystkie supermarkety itp--ceny srodków dla działkowców kilka razy droższe niż opakowanie np 1 litrowe dla rolników--Zamiast roundapu mogą być inne tańsze zawierające GLIFOSAT.Do zwalczania skrzypu -średnio skutecznie ale tanio zastosować CHWASTOX EXTRA lub AMINOPIELIK.Wszystkie wspomniane środki mogą być używane przez kilka lat bez obawy spadku skuteczności-chronić przed mrozem-,nie stwarzają żadnych skutków ubocznych i szybko ulegają bio degradacji.Do niszczenia chwastów na trawnikach można używać CHWASTOXU lub STARANE.Jestem w tym temacie praktykiem i piszę wszystko z pełną odpowiedzialnością.MASZ PROBLEM PISZ NA PRIVA>POMOGĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pusia 25.07.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Na mojej działce (850m2) "trawa" sięga powyżej kolan, nie ma tam skrzypu ale jest pełno innego tałatajstwa...Czy roundap da temu radę? No i co zrobić z tym dalej? Teren wymaga wyrównania, myślałam więc że wezmę "chłopa" który mi to zabronuje ale boję się,że to wszystko wyrośnie od nowa. Jak z takiej łąki zrobić przyzwoity trawnik? Próbowałam to wyrywać ale po kilku metrach zrobiły mi się odciski na rękach i do dzisiaj je leczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 26.07.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Z moich, randoup'owych doświadczeń wynika, że na wielkie chwaściska, najlepsza jest kosa (kosiarka spalinowa dużej mocy, moja ma 3,5 HP) Jeśli spryskasz duże, to pod nimi są miliony małych chwastków , które niechybnie wyjdą, gdy zobaczą trochę słońca. Większość z nich to rośliny jednoroczne, niektóre dwuletnie, więc cierpliwe koszenie, koszenie, koszenie, koszenie, .................................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pusia 26.07.2003 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Drogi Smoku. O ile wiem to koszenie wzmacnia trawniki a mnie chodzi o to żeby wreszcie zasiać normalną trawę a nie wzmacniać te upiorne chwaściska. A może jakiś kwasik wylać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 26.07.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Ludzie wszystko na bazie cena 18-19 za litr plus chwastox lub aminopielik-----o czym ta dyskusja-----temat prosty jak metr sznurka w kieszeni pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 28.07.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 29.07.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Widzę, że problem jest powszechny. Na swojej działce wszystkie wielkie chwaściska powyrywałam, suszę i zamierzam spalić ponieważ nie mam jeszcze kompostownika. Walka z nimi jest okrutnie ciężka i syzyfowa, ręce zniszczone ale satysfakcja wielka! Zamierzam teraz kupić i zastosować jakiś preparat działający na system korzeniowy chwaścisków.Niestety, nie wiem gdzie, i czy w ogóle są, w Warszawie takie sklepy ze środkami ochrony roślin? A jeśli nie to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 29.07.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 szczerze, szczerze, jako "walcząca z chwastami" polecam roundap. jego działanie polega na tym, że po oprysku (najlepiej w suchy, bezwietrzny dzień) cząsteczki preparatu wnikają poprzez system liści w dół do korzeni!!! działa genialnie. Zasadne jest wcześniejsze (ale dużo wcześniejsze) obcięcie np kosiarką czy kosą i pozwolenie na małe odrosty - środek musi wniknąć wgłąb rośliny przez liście!!!! efekt gwarantowany - najlepiej w okresie kiedy jeszcze nie kwitną rośliny, ale już mają pączki lub jesienią. i potem trzeba poczekac ok. 3-4 tygodni i z bujnego zielska zostają resztki jak po ziemniakach na jesień. Powodzenia i łączę się w walce!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 09.08.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Na mojej działce (850m2) "trawa" sięga powyżej kolan, nie ma tam skrzypu ale jest pełno innego tałatajstwa...Czy roundap da temu radę? No i co zrobić z tym dalej? Teren wymaga wyrównania, myślałam więc że wezmę "chłopa" który mi to zabronuje ale boję się,że to wszystko wyrośnie od nowa. Jak z takiej łąki zrobić przyzwoity trawnik? Próbowałam to wyrywać ale po kilku metrach zrobiły mi się odciski na rękach i do dzisiaj je leczę. Witam, tydzień temu na moja działkę 2800 m, chwasty na 1,5 metra, wpuscilam chłopa, który mi wszystko ściął traktorem z taką kosą mechaniczną, czego nie zrobił maszyną, dociął ręcznie kosą, za całość zapłaciłam mu 50 zł (okolice Łodzi), potem polałam działkę round-upem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 12.08.2003 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Słuchajcie co ja wyrabiałam z moim zielskiem. Niektóre miały wysokości ponad metr, inne małe, wszystkie spryskałam randapem. Uschły na gnat a później przez 2 tygodnie urlopu grabiłam i wyrywałam to świństwo. Nie pozbyłam się wszystkiego ale jest już całkiem ładnie, nowe rośliny ponownie spryskałam i tak będę robiła az do jesień, wtedy jeszcze nawioze ziemi (bo mam nisko i nierówno) no i wtedy posieję trawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondor 26.08.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Dorota BJeśli będziesz nawozić ziemię to nie marnuj czasu na pielenie teraz. Przed nawiezieniem poleciłbym tylko przeorać cały teren. Poszukaj w okolicy jakiegoś rolnika, może kółko rolnicze. 850 m2 to jest pół godziny roboty a Ciebie będzie kosztować kilkadziesiąt PLN. Potem jak nawieziewsz ziemi to zaorane chwast mogą sobie zostać na jakiejś głębokości. Ważne jest żeby przed sianiem dobrze wyrównać teren a po sianiu KONIECZNIE to wszystko zwałować. A to Nie tylko po to żeby było ładnie i kosiarka ładnie jeździła ale dlatego że jak nie zwałujesz to przy pierwszym porządnym podlewaniu albo deszczu wszystkie nasionka trawy spłyną do dołków i będzie piękna trawka... ale w dołkach. A dookoła będzie super miejscówka dla chwastów...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts