Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje Roundoup

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dorotko - zabije Ci prawie wszystko oprócz skrzypów jeśli je masz. Ale musisz liczyć się z tym, że za jakiś czas wykiełkują Ci nowe. Także jeśli chcesz coś robić na działce to rób jak znikną chwasty bo niedługo będziesz miała nowe. My w tym sezonie już pryskaliśmy 2 razy i sądze że po niedzielnych deszczach znów ruszą chwasty jak szalone. Pozdrawiam

Rada dla wszystkich którzy mają problem chwastów.Kupować tylko w sklepach typu "środki do prod rolnej,środki ochrony roślin" itp.Omijać wszystkie supermarkety itp--ceny srodków dla działkowców kilka razy droższe niż opakowanie np 1 litrowe dla rolników--Zamiast roundapu mogą być inne tańsze zawierające GLIFOSAT.Do zwalczania skrzypu -średnio skutecznie ale tanio zastosować CHWASTOX EXTRA lub AMINOPIELIK.Wszystkie wspomniane środki mogą być używane przez kilka lat bez obawy spadku skuteczności-chronić przed mrozem-,nie stwarzają żadnych skutków ubocznych i szybko ulegają bio degradacji.Do niszczenia chwastów na trawnikach można używać CHWASTOXU lub STARANE.Jestem w tym temacie praktykiem i piszę wszystko z pełną odpowiedzialnością.MASZ PROBLEM PISZ NA PRIVA>POMOGĘ

Na mojej działce (850m2) "trawa" :-? sięga powyżej kolan, nie ma tam skrzypu ale jest pełno innego tałatajstwa...Czy roundap da temu radę? No i co zrobić z tym dalej? Teren wymaga wyrównania, myślałam więc że wezmę "chłopa" który mi to zabronuje ale boję się,że to wszystko wyrośnie od nowa. Jak z takiej łąki zrobić przyzwoity trawnik? Próbowałam to wyrywać ale po kilku metrach zrobiły mi się odciski na rękach i do dzisiaj je leczę. :oops:

Z moich, randoup'owych doświadczeń wynika, że na wielkie chwaściska, najlepsza jest kosa :) (kosiarka spalinowa dużej mocy, moja ma 3,5 HP)

Jeśli spryskasz duże, to pod nimi są miliony małych chwastków , które niechybnie wyjdą, gdy zobaczą trochę słońca.

Większość z nich to rośliny jednoroczne, niektóre dwuletnie, więc cierpliwe koszenie, koszenie, koszenie, koszenie, ..................................

Widzę, że problem jest powszechny.

Na swojej działce wszystkie wielkie chwaściska powyrywałam, suszę i zamierzam spalić ponieważ nie mam jeszcze kompostownika. Walka z nimi jest okrutnie ciężka i syzyfowa, ręce zniszczone ale satysfakcja wielka! Zamierzam teraz kupić i zastosować jakiś preparat działający na system korzeniowy chwaścisków.

Niestety, nie wiem gdzie, i czy w ogóle są, w Warszawie takie sklepy ze środkami ochrony roślin? A jeśli nie to gdzie?

szczerze, szczerze, jako "walcząca z chwastami" :wink: polecam roundap.

jego działanie polega na tym, że po oprysku (najlepiej w suchy, bezwietrzny dzień) cząsteczki preparatu wnikają poprzez system liści w dół do korzeni!!! działa genialnie.

Zasadne jest wcześniejsze (ale dużo wcześniejsze) obcięcie np kosiarką czy kosą i pozwolenie na małe odrosty - środek musi wniknąć wgłąb rośliny przez liście!!!! efekt gwarantowany - najlepiej w okresie kiedy jeszcze nie kwitną rośliny, ale już mają pączki lub jesienią.

i potem trzeba poczekac ok. 3-4 tygodni i z bujnego zielska zostają resztki jak po ziemniakach na jesień.

Powodzenia i łączę się w walce!!!

• 2 weeks później...
Na mojej działce (850m2) "trawa" :-? sięga powyżej kolan, nie ma tam skrzypu ale jest pełno innego tałatajstwa...Czy roundap da temu radę? No i co zrobić z tym dalej? Teren wymaga wyrównania, myślałam więc że wezmę "chłopa" który mi to zabronuje ale boję się,że to wszystko wyrośnie od nowa. Jak z takiej łąki zrobić przyzwoity trawnik? Próbowałam to wyrywać ale po kilku metrach zrobiły mi się odciski na rękach i do dzisiaj je leczę. :oops:

Witam,

tydzień temu na moja działkę 2800 m, chwasty na 1,5 metra, wpuscilam chłopa, który mi wszystko ściął traktorem z taką kosą mechaniczną, czego nie zrobił maszyną, dociął ręcznie kosą, za całość zapłaciłam mu 50 zł (okolice Łodzi), potem polałam działkę round-upem.

Słuchajcie co ja wyrabiałam z moim zielskiem. Niektóre miały wysokości ponad metr, inne małe, wszystkie spryskałam randapem. Uschły na gnat a później przez 2 tygodnie urlopu grabiłam i wyrywałam to świństwo. Nie pozbyłam się wszystkiego ale jest już całkiem ładnie, nowe rośliny ponownie spryskałam i tak będę robiła az do jesień, wtedy jeszcze nawioze ziemi (bo mam nisko i nierówno) no i wtedy posieję trawkę.

• 2 weeks później...

Dorota B

Jeśli będziesz nawozić ziemię to nie marnuj czasu na pielenie teraz. Przed nawiezieniem poleciłbym tylko przeorać cały teren. Poszukaj w okolicy jakiegoś rolnika, może kółko rolnicze. 850 m2 to jest pół godziny roboty a Ciebie będzie kosztować kilkadziesiąt PLN. Potem jak nawieziewsz ziemi to zaorane chwast mogą sobie zostać na jakiejś głębokości.

Ważne jest żeby przed sianiem dobrze wyrównać teren a po sianiu KONIECZNIE to wszystko zwałować. A to Nie tylko po to żeby było ładnie i kosiarka ładnie jeździła ale dlatego że jak nie zwałujesz to przy pierwszym porządnym podlewaniu albo deszczu wszystkie nasionka trawy spłyną do dołków i będzie piękna trawka... ale w dołkach. A dookoła będzie super miejscówka dla chwastów...

pozdrawiam