Dorota B 26.08.2003 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Wiadomo że tarwę trzeba zwalcować, wychowałam się na wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondor 26.08.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Bez urazy. Ja się wychowałem w blokowisku. Teraz mieszkam na wsi i dookoła pełno miejscowych mi doradzało. ALe "wałowanie..." mówili że można sobie darować. A ja posłuchałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 26.08.2003 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Ja się nie obrażam, absolutnie nie! Trawa musi być ubita, bo spłynie, jak to było u mojego sąsiada i porobiły się kępki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 26.08.2003 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 A i jeszcze z tym oraniem to nie bardzo bo ja mam utwardzony grunt gruzem bo było prawie bagno, ale tam gdzie się da to sąsiad traktorem zaorze, już jestem umówiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondor 26.08.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 O to to to... kępki a dookoła piękne puste place.Pomimo, że bardzo się przykładałem do podręcznikowego siewu krzyżowego... para w gwizdek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 26.08.2003 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anton68 03.09.2003 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 I wreszcie dowiedziałem się konkretnie jak te moje chwasciki załatwić dzieki wam wszystkim, pozdrawiam AHOJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Na skrzyp polny potrzebny jest nawóz o nazwie Dolomit inaczej pospolite wapno! Nawet działa skutecznie, i teraz jest właściwy moment na jego zastosowanie. Do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym i marketach typu Tesco. Pozdrawiam i miłego wapnowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 20.09.2003 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Nie do końca masz rację z tym wapnem>po pierwsze Dolomit to nie pospolite wapno-CaO-tylko -CaCO4+Mgo a to wielka różnica dla gleby i roślin.Teoria dotycząca niszczenia wapnem skrzypu jest prawdziwa w około 50 %.Ale zastosować bynajmniej nie zaszkodzi--ale też nie zawsze.Skrzyp to temat złożony jak temat wapnowania.<>muszę jeszcze napisać coś co nie daje mi spokoju:SMOK napisał"Litrowy pojemnik wychodzi najtaniej.(ROUNDUP) ok.40-50zł. Kupisz w specjalistycznych sklepach ogrodniczych. Wystarczy na opryskanie dwukrotne Twojej działki" tj 100m2x2<>jest to totalna bzdura!!!!!1.litr kosztuje 18-20 zł2.wystarcza na 2000m2 a więc na 20-o krotne opryskaniepozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 20.10.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 a czy wiecie, że skrzyp ma zdrowy korzonek i można go w medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywać??? a Wy go tak... wapnem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 10.06.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 tydzień temu na moja działkę 2800 m, chwasty na 1,5 metra, wpuscilam chłopa, który mi wszystko ściął traktorem z taką kosą mechaniczną, czego nie zrobił maszyną, dociął ręcznie kosą, za całość zapłaciłam mu 50 zł (okolice Łodzi), potem polałam działkę round-upem. I tak polecam innym. Po skoszeniu odczekać kilka dni aby chwasty wyszły do góry i roundapem je polać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.06.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 Roundap 360Sl kosztuje 23 zł koncentrat litrowy.zaniemówiłam...po prostu inny producent brzydsza butelka ale skład ten sam, i działanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.06.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Roundap 360Sl kosztuje 23 zł koncentrat litrowy.zaniemówiłam...po prostu inny producent brzydsza butelka ale skład ten sam, i działanie.. Tesko preparatów o tym samym składzie lub zbiżonym w Polsce do obrotu zarejestrowanych jest ok. 20 sztyk. Poniżej kilka przykładów: Agrecol, Agrofarm, Avans, Dominator, Gallup,Glifocyd, Glifogan, Glifopol, Glyfos, Glyphosan, Klinik, Kosmik, Madrigal itp. Samych Roundupów jest 7 sztuk - o róznej zawartości substancji aktywnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesq 16.06.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Czy coś się stanie drzewu owocowemu wielkości ok. 4m jeśli została opryskana Roundapem przez przypadek jedna gałązka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 16.06.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Czy coś się stanie drzewu owocowemu wielkości ok. 4m jeśli została opryskana Roundapem przez przypadek jedna gałązka? Pewnie zeschniš listki ewentualnie gałšzka. Jeli tylko lekko zniosło preparat to drzewko nie powinno mocno ucierpieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.06.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Czy coś się stanie drzewu owocowemu wielkości ok. 4m jeśli została opryskana Roundapem przez przypadek jedna gałązka? Pewnie zeschniš listki ewentualnie gałšzka. Jeli tylko lekko zniosło preparat to drzewko nie powinno mocno ucierpieć. Proponowałbym obciąć spryskaną gałąż. Lub conajmniej przepłukać ją wodą z konewki. Rady nie sprawdzone - tak mi się skojarzyło po przeczytaniu instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.06.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Czy coś się stanie drzewu owocowemu wielkości ok. 4m jeśli została opryskana Roundapem przez przypadek jedna gałązka? Pewnie zeschniš listki ewentualnie gałšzka. Jeli tylko lekko zniosło preparat to drzewko nie powinno mocno ucierpieć. Proponowałbym obciąć spryskaną gałąż. Lub conajmniej przepłukać ją wodą z konewki. Rady nie sprawdzone - tak mi się skojarzyło po przeczytaniu instrukcji. NOTO pod warunkiem że zrobisz to natychmiast po oprysku a nie jak już preparat zacznie działać. Gdy już wyschnie to po 3 godz już musztarda po obiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.06.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Czy coś się stanie drzewu owocowemu wielkości ok. 4m jeśli została opryskana Roundapem przez przypadek jedna gałązka? Pewnie zeschniš listki ewentualnie gałšzka. Jeli tylko lekko zniosło preparat to drzewko nie powinno mocno ucierpieć. Proponowałbym obciąć spryskaną gałąż. Lub conajmniej przepłukać ją wodą z konewki. Rady nie sprawdzone - tak mi się skojarzyło po przeczytaniu instrukcji. NOTO pod warunkiem że zrobisz to natychmiast po oprysku a nie jak już preparat zacznie działać. Gdy już wyschnie to po 3 godz już musztarda po obiedzie. To miałem na myśli - czyli rada bardziej na przyszłych użytkowników preparatu I jeszcze pytanie dodatkowe - w jaki sposób rozkłada się roundap ? Czy rozcieńczony dalej jest aktywny ? Jak długo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.06.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 NOTO ależ jesteś dociekliwy. Cóż rozcieńczony jest aktywny ale nie jest w stanie spenetrować całej rośliny i akcja obronna roślin min. suberynizacja nie pozwala na dalsze szkody. Glyfosat rozkłada się szybko w ciągu ok 6 tygodni - zależy od temperatury. Potem możesz siać co chcesz. Jeśli nie masz pewnośći czy coś jeszcze nie zostało np. w glebie robi się tzw test rzeżuchowy. Tj trzeba wziąć ziemie z grządki i posiać rzeżuchę (kurcze to rz i ż - totalna dysortografia). Jeśli nie ma zmian tj. fitotoksycznoiści można siać.I ciekawostka produkty rozkładu glyfosatu stymulują do kiełkowania i wzrostu komosę (lebiodę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.06.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 NOTO ależ jesteś dociekliwy. Cóż rozcieńczony jest aktywny ale nie jest w stanie spenetrować całej rośliny i akcja obronna roślin min. suberynizacja nie pozwala na dalsze szkody. Glyfosat rozkłada się szybko w ciągu ok 6 tygodni - zależy od temperatury. Potem możesz siać co chcesz. Jeśli nie masz pewnośći czy coś jeszcze nie zostało np. w glebie robi się tzw test rzeżuchowy. Tj trzeba wziąć ziemie z grządki i posiać rzeżuchę (kurcze to rz i ż - totalna dysortografia). Jeśli nie ma zmian tj. fitotoksycznoiści można siać. I ciekawostka produkty rozkładu glyfosatu stymulują do kiełkowania i wzrostu komosę (lebiodę). Taki już jestem MAm ładny ogród i chcę wiedzieć wiecej aby był jeszcze ładniejszy ! Nie zdawałem sobie sprawy ile to zachodu i wiedzy trzeba aby utrzymać ogród - ale mam trochę urlopu, zapału i kiepski dostęp do netu - więc próbuję. Czyli roundap rozkłada się gdy znajduje się w roślinie/glebie. Rozcieńczony daje roślinie pewne szanse na przetrwanie Czy można roundap przechowywać w postaci rozcieńczonej (1:1) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts