Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zreobić ze studzienką po przyłączu wodnym

Recommended Posts

:o :o :o

Raczej kwiatków na parapetach okien! :roll:

Adam M.

(wiesz jakie to jest duże?)

Jak przeszkadza to zasyp piaseczkiem. Piach łatwo się wydłubuje jak koniecznie trzeba.

A.M.

Jak małe by nie było zewsze do się użyć a Ty radzisz zlikwidować. Wykonać pracę by nic z tego nie było - to lekka przesada.

Wcale nie wiadomo jak to wygląda w realu. Zazwyczaj ma to z 1m3 i jest blisko powierzchni gruntu. Jeżeli tak, to można tam chodować króliki. Ogrzeją tą rurkę, co tamtędy biegnie, żeby nie zamarzła....

Szukanie zastosowania "na siłę" to często szukanie sobie kłopotów. Przeznaczenie było jednoznaczne. Konstrukcja dostosowana do przeznaczenia.

Proponujesz odtworzenie jako studzienki z przyłączem wodnym? :o

Adam M.

Zakończyłem szczesliwie budowe. Dom oddany, przyłącza naniesione na mapy i zgłoszone gdzie trzeba. Straszy mi jednak na poseji studzienka po przyłączu wodnym. Pytanie jest czy mogę ją zasypać, przynajmniej częsciowo?

Jak straszy to zlikwidować.

Pomyśl nad tym zbiornikiem na deszczówkę - jeśli miejsce na zbiornik deszczówki niefortunne to przełożyć w inne miejsce - taka studnia do zrobienia na nowo to potrafi i 800 kosztować - przynajmniej taką ofertę dostałem.

Inna sprawa - po co robić studzienkę wodomierzową? U mnie zakopali wodomierz na głębokości 1,9 metra, po 3 miesiącach przełożyli do domu i szlus :)

Ja mam podobny dylemat. Mam teraz studzienkę z wodomierzem z 3 dużych kręgów umiejscowioną jak się okazało pod przyszłym tarasem (wodociąg był robiony kilka lat wcześniej gdy jeszcze o budowie nie myślałem). Czeka mnie wkrótce przełożenie doprowadzenia wody wodociągowej do domu wraz z licznikiem. Pozostanie sama studnia bo trzeba będzie wykonać odejście do domu ok. 10 m przed studnią. Pierwszy pomysł to studzienkę zasypać a następnie wykonać taras. Drugi to wykonać coś w rodzaju małej piwniczki z wejściem przez dekiel w tarasie ( dotychczas używałem jej też do chłodzenia piwka i mięsiwa na grila oraz podręczny magazynek na węże, grabie, łopaty etc). Trzeci to wyjąć wcześniej kręgi, dziurę zasypać a kręgi do czegoś użyć. Ale do czego? A jak najlepiej i (najtaniej) wykonać takie odejście od rury plastikowej fi 32 do licznika w domu?

pzdr.

-romwis