Anula_KWI 09.06.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Witam Forumowiczów, Na wiosne tynkarze otynkowali dom z zewnątrz tradycyjnym tynkiem cementowo-wapiennym.Na jesień zamierzam pomalować dom i w związku z tym mam pytanie jakim rodzajem farby to zrobić. Mam mętlik w głowie czytając jaka jest różnorodność farb. Które z parametrów są istotne (chonięcie wody, oddychalność) a które są tylko marketingowymi chwytami ? Chciałabym aby farba była trwała, nie kurzyła się za bardzo, nie bladła, nie wychodziły na niej plamy lub zacieki no i żeby nie była koszmarnie droga. Ile warstw trzeba położyć, jakie grube, jakim pędzlem/wałkiem i jakie są techniki nanoszenia poszczególnych rodzajów farb ?Proszę również o informacje na co zwracać szczególną uwagę przy wykonywaniu malowania. Będę też wdzięczna za informacje ile teraz placi się fachowcom za malowanie elewacji na takim tynku jak mój. Z pozdrowieniami, Anlua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 11.06.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Na elewacje polecam zdecydowanie farbę silikonową(najlepsze parametry ) z doświadczenia wiem, że farby te są zdecydowanie najbardziej trwałe, sprawdzają sie o wiele lepiej niż silikat czy akryl... Musisz położyć 2 warstwy farby wałkiem lub pędzlem - czasem producent zaleca stosowanie 1 z rozwiązan, niektóre farby maja dodatki przeciw porostom i inne dodatki Sumując zdecydowanie farba silikonowa! ps. uważaj na chwyty producenci często sprzedają farby silikonowane używając terminu silikonowe, a silikonu zawierają one tyle co w nazwie, poproś sprzedawcę o kartę techniczną produktu tam masz wszystko ładnie opisane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.06.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Polecam firmę STO.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula_KWI 15.06.2007 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Dziekuje za informacje. Czy ktoś z Grupowiczów może mi powiedziec jakie są relacje cenowe farb akrylowych, silikatowych, silikonowanych i silikatowych ?Na ile lat starczy pomalowanie powyższymi gatunkami farb ? Patrzyłam na firmę Sto - mają sprzedaż we Wrocławiu, wybiore się tam. Ale chyba beda drodzy, bo nie sprzedaja się masowo. Czy ktos może mi poleic jeszcze jakiś innych producentów i powiedziec cos o ich jakości ? Dodam tez ten wątek do grupy Wymiana doświadczeń. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 15.06.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 A ja wybrałam firmę KEIM z Wrocławia. Są to farby/tynki silikatowe. Elewację właśnie mi robią, więc osobiście będę mogła wypowiedzić się za jakiś czas. Ale została mi polecona przez kolegów, którzy już ją kładli i zachwalali, że dobra. Nasi robotnicy, którzy kładą tynk KEIMA pierwszy raz, mówią że dobrze się kładzie. Polecano mi też Caparol i Sto. Silikonowe chyba jednak są najdroższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 15.06.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Silikonowe najdroższe, akrylowe najtańsze, ja polecam Sigmę, we Wrocławiu jest kilku dystrybutorów tego producenta... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 17.06.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Czy to prawda, że styropian mija się z celem malować farbami silikonowymi, bo "ściana i tak nie oddycha" i lepiej ( patrz oszczędniej ) malować akrylem...Co innego, gdy mamy wełnę...Proszę o radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts