Gość 03.07.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Nie mogę nigdzie tego znaleść.....Czy można podlewać wodą po myciu np. naczyń -ludwik- lub wodą z mydlinami?. Jakie macie doświadczenie lub wiedzę w zakresie wykorzystania do podlewania roślin tzw. pomyjami? A może różne rośliny róznie na to reagują np. iglaki ? Proszę o radę bo u mnie każda woda się liczy, narazie jeszcze nie mam przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 03.07.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 W miejscu gdzie planowany jest ogródek chwilowo rosną chwasty, z którymi toczę regularną wojnę. Z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że chwastom woda z detergentami nie szkodzi. Powiedziałabym więcej, oblewane pomyjami wyrosły bardzo okazale. Są niezniszczalne! A jakie korzeniska wybujałe!!!! Niestety nie wiem jak takie "wylewki" działają na iglaki? Boję się doświadczać , bo i tak jakoś mizernie się przyjmują. Na 4 posadzone sosenki przyjęła się 1 (słownie: jedna) sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Sam jestem zainteresowany tym tematem bo nie raz wylewa sie gdzie popadnie wode po detergentach ale może by sie przydała np. na moje małe sosny mam ich kilkanascie i rosna jak na drozdzach ale przywoze wode do podlewania z miasta a mam taka zuzyta np. po myciu naczyn na dzialce. Taka ta cholerna susza. To jak to jest botanicy mozna czy nie podlewac pomyjami ?????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 04.07.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Pamiętam, że moja babcia bardzo stara staruszka podlewała kwiaty pomyjami ale nie używała nigdy detergentów, myła naczynia w gorącej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Nikt takich badań nie robi więc brak jednoznacznych wniosków. Umiarkowane detergenty, stosowane do mycia naczyń w normalny stężeniu i normalnym stosowaniu nie powinny szkodzić. Ale doświadczeń takich brak, więc stosować na własną odpowiedzialność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 04.07.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Z tego co wiem nie powinny zaszkodzic płyny typu "Ludwik", bo one ulegają biodegradacji. Ale proszkiem do szorowania czy prania bym nie podlewała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Przez wiele lat w jednym miejscu działki myjemy naczynia, przeważnie ludwikiem, ale innymi płynami do zmywania też. Zawsze używaliśmy tego dość dużo, bo mamy tylko zimną wode w kranie. Trawa rośnie i chwasty także bardzo dobrze, sosenkom i modrzewiowi nic do tej pory nie zaszkodziło. Nie szkodzi też chyba małym mrówkom, które wydłubały sobie obok w trawie mrowisko - regularnie są zalewane pomyjami, a nie chcą się wynieść.WMW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts