Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy można budować ściany fundamentowe z świeżych bloczków betonowych.

Sytuacja wygląda tak od 25.06. wchodzi ekipa budowlana zalewać ławy i murować ściany fundamentowe.

Bloczki zamówiłem 2 miesiące temu ale betoniarnia sprzedaję cala produkcję na pniu to co wyprodukują jedzie od razu do klienta.

Dla mnie zaczną produkować od jutra czyli dostane bloczki z świeżego betonu nawet sami podpowiadali że trzeba je jeszcze polewać wodą.

No i teraz powstaje problem czy można murować z takich bloczków, biorąc pod uwagę takie procesy jak dojrzewanie betonu.

A może murować można tylko trzeba później odczekać z murowaniem ścian.

Jest to dla mnie wyjście z sytuacji bo ekipa idzie na drugą budowę wiec i tak i tak będę czekał z murowaniem ścian na razie miały być zalane fundamenty.

Ale ile czasu po zalaniu ław fundamentowych można murować ściany bo jak trzeba trochę odczekać to dobrze bo w tym czasie będą dojrzewać bloczki betonowe.

Wydaję mi się że nie dawno był podobny wątek ale nie potrafię go namierzyć w wyszukiwarce.

https://forum.murator.pl/topic/80550-czy-mo%C5%BCna-budowa%C4%87-z-takich-bloczk%C3%B3w-betonowych/

Murowac raczej można i poczekać z obciążeniem ścian fundamentowych. Problemem może być raczej nie wytrzymałość ale skurcz betonu co może spowodować pękanie spoin pionowych.Ale do 25 czerwca jest jeszcze dwa tygodnie. Myślę że jesli za pare dni dostaniesz bloczki, to zdążą one dojrzeć aby nie było z tym problemu. Warto by wiedziec czy dodaja jakiś plastyfikatorów ograniczających skurcz i przyspieszających narastanie wytrzymałości.
Murowac raczej można i poczekać z obciążeniem ścian fundamentowych. Problemem może być raczej nie wytrzymałość ale skurcz betonu co może spowodować pękanie spoin pionowych.Ale do 25 czerwca jest jeszcze dwa tygodnie. Myślę że jesli za pare dni dostaniesz bloczki, to zdążą one dojrzeć aby nie było z tym problemu. Warto by wiedziec czy dodaja jakiś plastyfikatorów ograniczających skurcz i przyspieszających narastanie wytrzymałości.

No właśnie najbardziej obawiam się skurczu betonu.

Nie sądzę aby dodawali jakieś plastyfikatory ale zapytam.

dobre bloczki produkowane są na wibroprasach, z mieszanek o niskim w/c, z kruszyw płukanych i z dodatkiem plastyfikatora. Później trafiają do dojrzewalni, gdzie leza na paletach technologicznych kilkanaście godzin.

Taki bloczek praktycznie można już wmurować. ale nie sądzę abyś takie gdzieś kupił. (były by drogie)

najczęściej produkowane są "na mokro" z pospółki i bez domieszek. przez goscia który o technologi betonu niewiele wie.

kiedyś trafiło kilka takich bloczków do mojego laboratorium, miałem zbadać ich wytrzymałość na ściskanie.

wyniki były naprawdę żałosne. nie zbudował bym z nich budy dla psa!!!

dobre bloczki produkowane są na wibroprasach, z mieszanek o niskim w/c, z kruszyw płukanych i z dodatkiem plastyfikatora. Później trafiają do dojrzewalni, gdzie leza na paletach technologicznych kilkanaście godzin.

Taki bloczek praktycznie można już wmurować. ale nie sądzę abyś takie gdzieś kupił. (były by drogie)

najczęściej produkowane są "na mokro" z pospółki i bez domieszek. przez goscia który o technologi betonu niewiele wie.

kiedyś trafiło kilka takich bloczków do mojego laboratorium, miałem zbadać ich wytrzymałość na ściskanie.

wyniki były naprawdę żałosne. nie zbudował bym z nich budy dla psa!!!

Wiem, wiem bloczki zamawialem 3 miesiące temu, teraz napweno zrobił fundamenty monolityczne (jak to jest pierwszy dom sie buduje...)

To moje bloczki są produkowane na wibroprasie tak przynajmniej zapewaniał mnie właściciel są układane na platech to może są jakoś suszone wstepnie co do reszty to nie wiem. Betoniarnia ma ważny certyfiktat o który zamierzam poprosić.

A jak to jest w tymi plastyfikatorami czy mozna je dodawać do betonu konstrukcyjnego, większości chyba nie.

A dodatki które zmniejszają nasiąkliwośc betonu te które ja widziałem nie można było dodawać do betonu konstrukcyjnego.

Znasz może jakiś taki dodatek który możesz polecić do dodania do ław fudamentowych.