Gość Staszek P 03.07.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Witam, Sprzedaje mieszkanie i osoba kupujaca placic bedzie kredytem z banku LG Petro Bank. Bank wymaga do uruchomienia kredytu (przelania pieniedzy na moje konto) podpisanej umowy notarialnej sprzedzazy mieszkania. Czyli ja podpisuje akt notarialny sprzedazy (formalnie wlascicielem staje sie kupujacy) a dopiero potem ja dostaje pieniadze z banku. Prosze o porade, jak zabezpieczyc sie w umowie notarialnej bym mial pewnosc, ze pieniadze zostana mi zaplacone. Czy ktos dysponuje wzorem takiej umowy i moglby go udostepnic? Pozdrawiam,Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.07.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Teoretycznie notariusz zna kilka "chwytów" zabezpieczających. Ale ryzyko (dla obu stron) zawsze istnieje. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 03.07.2003 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Nie obawiaj sie. Sama kupowalam dom (segment), gdzie 50% bylo z kredytu (GE Bank Mieszkaniowy) . Podpisalismy umowe u notariusza. Z tresci umowy notarialnej, ktora opracowal notariusz - bez naszej ingerencji - wynikalo, ze zakup pokrywany jest w 50% z gotowki, a w 50% z kredytu zaciagnietego w powyzszym banku. Bank w umowie kredytowej zobowiazal sie do przelania pieniedzy po zawarciu umowy notarialnej, bodajze w ciagu 3 dni od dostarczenia umowy do banku, oczywiscie przez kupujacego. Tak wiec w interesie Twoim jest aby przypilnowac kupujacego, aby dostarczyl umowe jak najszybciej. Najlepiej po podpisaniu wsadz ich do samochodu i w te pedy do ich banku. Fakt, ze moj bank przelał dopiero po 5 dniach na konto sprzedajacego segment, a ona juz byla w Belgii na stale. I troche sie denerowala. Ale jesli ktos uczciwie przeleje Ci pieniadze to na pewno bedzie to bank. Aha wpis do hipoteki dostalismy po 6 miesiacach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.07.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Staszek nie obawiaj sie mimo wszystko to jest bezpieczna forma zapłaty...bank przeleje kase w ciagu 2 dni..z notariuszem najlepiej umow sie na calkiem ranna godzine..zeby do Petro zdazyc przed 13..wtedy jest mozliwosc ze dostaniesz nastepnego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Dzieki za posty Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 04.07.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Moja szwagierka kupawała tak w ub. roku mieszkanie i treść umowy została sporządzona bardziej z korzyścią dla sprzedającego. Nie było tam nic o kredycie, zostało tylko napisanae że do ..... kwota... ma zostać przelana/wpłacona na konto numer.... W przypadku niedokonanie wpłaty przez kupującego umowa traci ważniść zgodnie z paragrafem...Sami też tak zamierzamy spisać woją umowę sprzedaży mieszkania niezależnie od tego czy kupujący będzie brał kredyt czy nie - po prostu nie chcemy płatności gotówką. Jeśli chcesz to mogę obejrzeć u szwagierki w akcie jak to jest dokładnie napisane i Ci zacytowaćPozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Becik, Dzieki za informacje.Gdybys byl tak uprzejmy i napisal mi jak brzmiala ta czesc umowy sprzedazy bylbym Ci bardzo zobowiazany. Pozdrowienia,Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emka z rodzinką 04.07.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Staszku Tydzień temu sprzedałam mieszkanie własnościowe i też część gotówki (1/2) dostanę końcem lipca.Znajoma Notariusz powiedziała że nie ma ryzyka gdyż wprawdzie mieszkanie od momentu podpisania aktu sprzedaży jest faktycznie własnością kupującego to jednak w przypadku niedotrzymania umowy zawartej w akcie kupujący ...cytuję ...." i co do tego obowiązku poddaje się rygorowi egzekucji z tego aktu, na podstawie art 777 par.1 pkt 4 kodeksu postępowania cywilnego"...Inaczej jeśli ci nie zapłaci lub coś pokręci z Bankiem to mieszkanie zostanie zlicytowane i ta kwota która ma być wypłacona zostanie Ci zwrócona. Uf ale się opisałam , mam nadzieję, że pomogę. Pozdrawiam - Emka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 04.07.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Oczywiście jeśli nie trafisz na komornika który zlicytuje mieszkanie za 25% wartości. Takie numery się zdarzały. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 09.07.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Właśnie wczoraj przeczytałam sobie akt notarialny szwagierki i jak się okazało jest tam dokładnie takie sformułowanie jakie zacytowała emka, dlatego jeśli wprowadziłam kogoś w błąd, to bardzo przepraszam. Nie ma podanego numeru konta sprzedającego na które mająbyć wpłacone pieniądzei nigdzie się z taką praktyką nie spotkałam. Czy ktoś z forumowiczów wie może coś na ten temat tzn czy taki numer można na akcie notarialnym podawać?Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts