Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 19 cm ceramiczna ściana zewnętrzna bloku o szkielecie

mna

Recommended Posts

Dla równowagi wydobyłam z administracji informacje ze nasze dotychczasowe mieszkanaie ma ścianki zew z 29cm MAXa plus 10cm styropianu i przyznaję ze to jest super. Jaki wspólcznnik przenikalnosci cieplenj moze mieć taka ściana?

Zimą cieplutko kaloryfery poprzykręcane choć to parter a pod spodem nieogrzewane piwnice przy roliczeniu Co mam nadpłatę z 1,5 czynszu miesiecznego. Latem z kolei mieszkanie sie nie nagrzewa chłodno nawet w najwieksze długie upały no chyba że pootwiera się okna.

BArdzo bym chciała miec takie warunki w kolejnym mieszkaniu i sie niepokoję że jednak będzie z tym dużo gorzej.

STI powiedz jak ty to oceniasz?

Dla równowagi wydobyłam z administracji informacje ze nasze dotychczasowe mieszkanaie ma ścianki zew z 29cm MAXa plus 10cm styropianu i przyznaję ze to jest super. Jaki wspólcznnik przenikalnosci cieplenj moze mieć taka ściana?

Taka ściana ma 0,31 - w praktyce (tynk itp) 0,3. Będzie więc identycznie w nowym mieszkanku jak w starym - o ile nie jest na ostatniej kondygnacji - wtedy na pewno będzie się przegrzewać - taka to już uroda poddasza.

Te 19 cm jest z cegły ceramicznej.

Jeżeli jest to cegła pełna, to k wynosi 0.305.

Dla cegły kratówki jest 0.297

Różnica więc minimalna. Inne cegły typu drążona itp. są gdzieś pomiędzy.

Tu bardziej decyduje ocieplenie niż materiał nośny ściany.

Zaznaczam, że przyjąłem "podstawowy" styropian. Są też lepsze, np. Termoorganika, gdzie przy tej grubości można zejść do 0.247 przy cegle ceramicznej pełnej.

Tak czy owak nie ma obawy - 0,3 będzie. W bloku wystarczy, bo jest mało ścian zewnętrznych, jak pisałem, zwłaszcza w mieszkaniu środkowym.

Pozdrawiam

Nie mogę jakoś uwierzyc aby właściwiosci izolacyjne alumulcyjne i dzwiekochronne scian różniacych sie gruboscia ceramicznej warstwy o 50% 19 i 29cm jedynie przy 20% zwiększeniu grubosci ociepliny były niemal identyczne. Jak to możliwe. Bardzo prosze o wytłumacznie łopatologiczne.