mna 10.06.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 żelbetowym to wystarczajaca grubość. Wiem ze domy jednorodzinne wszyscy budują z 24cm ceramiki a nawet 29.Podejrzewam ze spełani ato jakieś polskie normy aole czy rzeczywiscie będzie ciepło nie bedzie sie płącić za ogrzewanie jak za zboże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 13.06.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 19 cm to bardzo mało - żeby spełniało normy bez ocieplenia musiałoby być 44 cm (dla Porothermu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 15.06.2007 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 A z ociepleniem? Ilepowinnobyć dotego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 15.06.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 A z ociepleniem? Ilepowinnobyć dotego styropianu? jeżeli jest to cegła kratówka to dla wsp. 0,3 wystarczy 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 20.06.2007 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dowiedziałam sie ze ma być 12cm styropianu. Rzoumiem że to będie spełniac normy ale czy bedie ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 20.06.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dowiedziałam sie ze ma być 12cm styropianu. Rzoumiem że to będie spełniac normy ale czy bedie ciepło? w bloku mieszkalnym wystarczy w zupełności, bo tam powierzchnia ścian zewnętrznych jest niewielka w stosunku do objętości lokalu. tak, będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 21.06.2007 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Dla równowagi wydobyłam z administracji informacje ze nasze dotychczasowe mieszkanaie ma ścianki zew z 29cm MAXa plus 10cm styropianu i przyznaję ze to jest super. Jaki wspólcznnik przenikalnosci cieplenj moze mieć taka ściana?Zimą cieplutko kaloryfery poprzykręcane choć to parter a pod spodem nieogrzewane piwnice przy roliczeniu Co mam nadpłatę z 1,5 czynszu miesiecznego. Latem z kolei mieszkanie sie nie nagrzewa chłodno nawet w najwieksze długie upały no chyba że pootwiera się okna.BArdzo bym chciała miec takie warunki w kolejnym mieszkaniu i sie niepokoję że jednak będzie z tym dużo gorzej. STI powiedz jak ty to oceniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 21.06.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Dla równowagi wydobyłam z administracji informacje ze nasze dotychczasowe mieszkanaie ma ścianki zew z 29cm MAXa plus 10cm styropianu i przyznaję ze to jest super. Jaki wspólcznnik przenikalnosci cieplenj moze mieć taka ściana? Taka ściana ma 0,31 - w praktyce (tynk itp) 0,3. Będzie więc identycznie w nowym mieszkanku jak w starym - o ile nie jest na ostatniej kondygnacji - wtedy na pewno będzie się przegrzewać - taka to już uroda poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 21.06.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Dowiedziałam sie ze ma być 12cm styropianu. Rzoumiem że to będie spełniac normy ale czy bedie ciepło? Jeszcze proszę się dowiedzieć, czego jest te 19 cm w nowym mieszkaniu (cegła, beton, ytong, silka itp). Policzymy to wtedy razem z 12 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 21.06.2007 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Te 19 cm jest z cegły ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 21.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Te 19 cm jest z cegły ceramicznej. Jeżeli jest to cegła pełna, to k wynosi 0.305. Dla cegły kratówki jest 0.297 Różnica więc minimalna. Inne cegły typu drążona itp. są gdzieś pomiędzy. Tu bardziej decyduje ocieplenie niż materiał nośny ściany. Zaznaczam, że przyjąłem "podstawowy" styropian. Są też lepsze, np. Termoorganika, gdzie przy tej grubości można zejść do 0.247 przy cegle ceramicznej pełnej. Tak czy owak nie ma obawy - 0,3 będzie. W bloku wystarczy, bo jest mało ścian zewnętrznych, jak pisałem, zwłaszcza w mieszkaniu środkowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 22.06.2007 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Nie mogę jakoś uwierzyc aby właściwiosci izolacyjne alumulcyjne i dzwiekochronne scian różniacych sie gruboscia ceramicznej warstwy o 50% 19 i 29cm jedynie przy 20% zwiększeniu grubosci ociepliny były niemal identyczne. Jak to możliwe. Bardzo prosze o wytłumacznie łopatologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 22.06.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Tak to jest - stal - choćby nie wiem jak była gruba - nie izoluje. Podobnie ceramika. Jest taki program Audytor OZC dostępny w sieci - proszę sobie poszukać i samemu się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mna 24.06.2007 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 No ale kieedys budowano budynki z cegły pełnej bez styropinu którgo nie znanao i mieszkano w tym? Czy chodzi o to ze cała "izolacją" ceramicznego pustaka sa te dziury powietrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 24.06.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 kiedyś nie przejmowano sie cenami energii. Tak, izolacją była pustka powietrzna.Tę zasadę wykorzystuje sie do dziś, w udoskonalonej postaci - vide porotherm czy ytong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts