Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MONTREAL DCP180 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

generalnie to schody nie są w salonie :)tak teoretycznie to coś jakby przedpokój hehe a praktycznie to rzeczywiście przedlużenie salonu:)no ale jak nie tam to gdzie?bryła zewnętrzna też mi się nie podobała na początku,aczkolwiek po długich poszukiwaniach idealnego domu stwierdziłam, że takie rozmieszczenie pomieszczeń najbardziej mi odpowiada.No i prosty dach dwuspadowy,dobrze zagospodorowana przestrzeń nag garażem.Taras z tyłu domu do poprawki zdecydowanej.Nie podobają mi się te wszelkie zaokrąglenia, więc będą do przeróbki:)a projekt już kupiony i spoczywa u architekta :jupi który nam robi małe podpiwniczenie na części domu:jupi

To życzę powodzenia w zdobywaniu materiałów budowlanych i fachowców!!!

Wiesz, że lipińscy wybudowali trochę mniejszą wersję tego domu.. jako pasywny.. rozmieszczenie jest identyczne, dlatego zamierzam pojechać pod Wrocław i się przekonać na własne oczy jak się będę czuła w takiej przestrzeni..

moze wtedy zdecyduję na tą mniejszą wersję. kto wie

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
P180 od Lipińskich kto buduje razem ze mną? moglibysmy się podzielić spostrzeżeniami:)

Witam,

Ciekaw jestem czy budowa już wystartowała?

Przymierzam się do zakupu projektu P180 i chciałbym wystartować z budową w przyszłym roku - będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat realizacji.

pozdrawiam

mirongie

• 1 month później...

Witam,

Czy ktos juz ruszyl z budowa P180 ? Projekt bardzo nam sie podoba, ale chcialem sie dowiedziec czy i jakie zmiany do niego wprowadzacie.

Na stronie Lipinskich:

http://www.lipinscy.pl/realization_pics.xml?&page=1&id=67318

pokazane sa zdjecia z realizacji i tam ktos zabudowal sobie taras nad garazem.

Czy robicie cos takiego ?

Pozdrowienia

S[/url]

My prawdopodobnie wystartujemy na wiosnę. Chcemy zrobić kilka małych zmian:

- zamiast dodatkowej łazienki na piętrze zrobimy trochę mniejszą pralnię (z wejściem z "głównej" łazienki) oraz poszerzymy garderobę

- poszerzymy garaż o ok. 1m żeby wzdłuż ściany można było ustawić ew. regał + rowery i nadal wysiadać wygodnie

- rezygnujemy z wąskiego okna nad środkowym tarasowym (będzie można powiesić markizę (i będzie trochę taniej :)

- okna w mniejszych pokojach na górze wymienimy na typ okno+drzwi - pod "oknem" zmieści się kaloryfer

- powiększamy taras

- może trochę wysuniemy dach nad wejściem (ale tak, żeby nie było podpór - do konsultacji z architektem)

Generalnie funkcjonalność nam się bardzo podoba, chcemy sporo zainwestować w instalacje żeby potem koszty były jak najniższe (solary, kominek z płaszczem wodnym, kondensacyjny kocioł, rekuperator)

Pytanie: czy ktoś ma pomysł jak "energooszczędnie" zamontować rolety zewnętrzne? Boję się, że mostek termiczny jaki "zrobi" kaseta może nie zostać zrekompensowany dodatkową izolacją rolety.

Na jaki rodzaj ogrzewania sie decydujecie budując P180, bądz co bądz energooszędny ? Czy inwestując w dobrą konstrukcję wybieracie również jakieś nowoczesne rozwiązania grzewcze ?

Kraina Chichów - gratuluje powziętej decyzj. My dopiero sie namyślamy, ale P180 jest numerem 1. na naszej liście. Ja jestem z Siedlec, ale będziemy budować koło Piaseczna więc może po drodze kiedyś zajrzę :)

My na pewno skorzystamy z kominka z płaszczem wodnym (żeby ani "gram" energii wytwarzanej w czasie przyjemności palenia się nie zmarnował) + solary + kondensacyjny kocioł gazowy lub pompa ciepła (tu zadecyduje budżet/warunki lokalne). Do magazynowania ciepła chcemy użyć akumulatora ciepła - to głównie dlatego, że kominki mają stosunkowo dużą moc, która w takim ciepłym domu "wpuszczona" bezpośrednio w podłogówkę i grzejniki zrobiłaby nam saunę.

chcę też zamontować rekuperator z gruntowym wymiennikiem ciepła - to dodatkowe oszczędności na ogrzewaniu i darmowa klima latem.

a liczył ktoś z Was ile kosztowałyby ściany z prefabrykowanego keramzytobetonu? Takie jak Lipińscy zastosowali w domu pasywnym w Smolcu.

pozdr

mirongie

Tak właściwie to my jeszcze nie mamy projektu, więc nie wiem za bardzo ile trzeba tych cegieł, ale znalazłem taki cennik z keramzytem:

http://www.termat.pl/index.php?content=5&lang=pl

może to coś pomoże.

Pozdrowienia

• 2 weeks później...

I my na 90% wybierzemy ten projekt.

Niestety ma on pewien mankamet ktory nas zniecheca. Brak przejscia z garazu do czesci mieszkalnej. Walczycie z tym jakos ?? Przejscie do mniejszego pokoju raczej odpada - ma to byc czesc biurowa. Ewentualnie obok kominka - ale mam obawy ze drzwi w tym miejscu zepsuja koncepcje pomieszczenia.