iskierka2 11.06.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 razem ze mną? moglibysmy się podzielić spostrzeżeniami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 15.06.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Też uważan(y), że jest ciekawy.. Trochę nie podoba mi się bryła z zewnątrz, szczególnie te trójkątne okna ale w środku .. bardzo orginalne i funkcjonalne rozplanowanie.co myślisz o schodach na górę? czy nie lepiej gdy nie są jednak w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskierka2 16.06.2007 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 generalnie to schody nie są w salonie :)tak teoretycznie to coś jakby przedpokój hehe a praktycznie to rzeczywiście przedlużenie salonu:)no ale jak nie tam to gdzie?bryła zewnętrzna też mi się nie podobała na początku,aczkolwiek po długich poszukiwaniach idealnego domu stwierdziłam, że takie rozmieszczenie pomieszczeń najbardziej mi odpowiada.No i prosty dach dwuspadowy,dobrze zagospodorowana przestrzeń nag garażem.Taras z tyłu domu do poprawki zdecydowanej.Nie podobają mi się te wszelkie zaokrąglenia, więc będą do przeróbki:)a projekt już kupiony i spoczywa u architekta :jupi który nam robi małe podpiwniczenie na części domu:jupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 16.06.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 To życzę powodzenia w zdobywaniu materiałów budowlanych i fachowców!!!Wiesz, że lipińscy wybudowali trochę mniejszą wersję tego domu.. jako pasywny.. rozmieszczenie jest identyczne, dlatego zamierzam pojechać pod Wrocław i się przekonać na własne oczy jak się będę czuła w takiej przestrzeni..moze wtedy zdecyduję na tą mniejszą wersję. kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskierka2 16.06.2007 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 wiem:)ale tak naprawdę nie jest to taka wielka różnica:)raptem 20metrów więcej:) ale zyskujesz większą przestrzeń:)niby nic a jednak!trochę w nim małych zmian wprowadzimy,szczególnie w materiałach budowlanych,bo ich wersja to chyba dla samych bogaczy jest:C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskierka2 07.08.2007 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 to co?nikt nie buduje więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 18.08.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Własnie wróciłam z wakacji w górach i po drodzę obejrzałam dom pokazowy Lipińskich,, domek fajniutki i jak na razie P180 jest moim typem,, będę budować za rok, więc kto wie co jeszcze zaprojektują,, a Ty Iskierko2,, już budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskierka2 18.08.2007 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 w październiku dopiero zaczynam:)ale projekt kupiony.Piwnica doprojektowana i ruszamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 20.08.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 a z czego budujesz, jak byliśmy w Smolcu to przedstawiciel firmy zaproponował ciekawą technologię thermomuru.. czyli są niby ciegły ze styropianu, które wypełnia się betonem. Podobno taka ściana osiąga Uo=0,105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 09.09.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 P180 od Lipińskich kto buduje razem ze mną? moglibysmy się podzielić spostrzeżeniami:) Witam, Ciekaw jestem czy budowa już wystartowała? Przymierzam się do zakupu projektu P180 i chciałbym wystartować z budową w przyszłym roku - będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat realizacji. pozdrawiam mirongie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sa 23.10.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Witam, Czy ktos juz ruszyl z budowa P180 ? Projekt bardzo nam sie podoba, ale chcialem sie dowiedziec czy i jakie zmiany do niego wprowadzacie.Na stronie Lipinskich:http://www.lipinscy.pl/realization_pics.xml?&page=1&id=67318 pokazane sa zdjecia z realizacji i tam ktos zabudowal sobie taras nad garazem. Czy robicie cos takiego ? PozdrowieniaS[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 23.10.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 My prawdopodobnie wystartujemy na wiosnę. Chcemy zrobić kilka małych zmian: - zamiast dodatkowej łazienki na piętrze zrobimy trochę mniejszą pralnię (z wejściem z "głównej" łazienki) oraz poszerzymy garderobę - poszerzymy garaż o ok. 1m żeby wzdłuż ściany można było ustawić ew. regał + rowery i nadal wysiadać wygodnie - rezygnujemy z wąskiego okna nad środkowym tarasowym (będzie można powiesić markizę (i będzie trochę taniej - okna w mniejszych pokojach na górze wymienimy na typ okno+drzwi - pod "oknem" zmieści się kaloryfer - powiększamy taras - może trochę wysuniemy dach nad wejściem (ale tak, żeby nie było podpór - do konsultacji z architektem) Generalnie funkcjonalność nam się bardzo podoba, chcemy sporo zainwestować w instalacje żeby potem koszty były jak najniższe (solary, kominek z płaszczem wodnym, kondensacyjny kocioł, rekuperator) Pytanie: czy ktoś ma pomysł jak "energooszczędnie" zamontować rolety zewnętrzne? Boję się, że mostek termiczny jaki "zrobi" kaseta może nie zostać zrekompensowany dodatkową izolacją rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 23.10.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 a taras zostawiamy... zwrócony na zachód będzie do łapania ostatnich promieni wieczornego słońca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kraina Chichów 27.10.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 u nas decyzja zapadła, zaczynamy załatwiać formalności i w 2008r. ruszamy z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sa 27.10.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Na jaki rodzaj ogrzewania sie decydujecie budując P180, bądz co bądz energooszędny ? Czy inwestując w dobrą konstrukcję wybieracie również jakieś nowoczesne rozwiązania grzewcze ? Kraina Chichów - gratuluje powziętej decyzj. My dopiero sie namyślamy, ale P180 jest numerem 1. na naszej liście. Ja jestem z Siedlec, ale będziemy budować koło Piaseczna więc może po drodze kiedyś zajrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 27.10.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 My na pewno skorzystamy z kominka z płaszczem wodnym (żeby ani "gram" energii wytwarzanej w czasie przyjemności palenia się nie zmarnował) + solary + kondensacyjny kocioł gazowy lub pompa ciepła (tu zadecyduje budżet/warunki lokalne). Do magazynowania ciepła chcemy użyć akumulatora ciepła - to głównie dlatego, że kominki mają stosunkowo dużą moc, która w takim ciepłym domu "wpuszczona" bezpośrednio w podłogówkę i grzejniki zrobiłaby nam saunę.chcę też zamontować rekuperator z gruntowym wymiennikiem ciepła - to dodatkowe oszczędności na ogrzewaniu i darmowa klima latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kraina Chichów 28.10.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 s&a - zapraszamy, ja też pochodzę z Siedlec jako że u nas nie ma gazu, my zdecydowani jesteśmy na pompę propanową plus podłogówka ciągle zastanawiamy się tylko z czego budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 28.10.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 a liczył ktoś z Was ile kosztowałyby ściany z prefabrykowanego keramzytobetonu? Takie jak Lipińscy zastosowali w domu pasywnym w Smolcu.pozdrmirongie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sa 29.10.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 a liczył ktoś z Was ile kosztowałyby ściany z prefabrykowanego keramzytobetonu? Takie jak Lipińscy zastosowali w domu pasywnym w Smolcu. pozdr mirongie Tak właściwie to my jeszcze nie mamy projektu, więc nie wiem za bardzo ile trzeba tych cegieł, ale znalazłem taki cennik z keramzytem: http://www.termat.pl/index.php?content=5&lang=pl może to coś pomoże. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasieks 08.11.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 I my na 90% wybierzemy ten projekt. Niestety ma on pewien mankamet ktory nas zniecheca. Brak przejscia z garazu do czesci mieszkalnej. Walczycie z tym jakos ?? Przejscie do mniejszego pokoju raczej odpada - ma to byc czesc biurowa. Ewentualnie obok kominka - ale mam obawy ze drzwi w tym miejscu zepsuja koncepcje pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts