Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MONTREAL DCP180 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no prosze sama założyłam wątek i nikt wtedy nie budował a tu taka niespodzianka:)

mój już prawie skończony;)

podpiwniczyłam kawałek, i parter gotowy dziś kończą pięterko:)

Iskierka: jesteś bezcennym okazem w tym towarzystwie! Nikt jeszcze nie dotarł tak daleko :)

Prosimy o maksimum szczegółów.

Na dziś szczególnie interesuje mnie podpiwniczenie (zmuszony jestem zrobić). Którą część podpiwniczyłaś? Gdzie wejście? itp.

pozdrowionka

Miron

podpiwniczona jest ta część pod kuchnią i jadalnią(cały ten blok) zejście z domu do piwnicy w spizarni, która została wyrównana(nie tak jak w projekcie,gdzie jest podział na małą spiżarkę i zdaję się małą pralnię) i tam są schody do piwnicy.Dodatkowo jest wyjście na zewnątrz czyli tuż pod kuchennym oknem, no ale oczywiście w ziemi:>wszystko jest osłonięte murkiem:) piwnica była potrzebna do tego by móc gdzies wstawić piec i gromadzic opał i żeby to wszystko nie leciało "na pokoje":>

nie wiem czy juz macie okna, ale są NAPRAWDĘ mega ogromne i w pierwszym momencie wystraszyłam się że za duże i chciałam je trochę zmniejszyć, ale jak zrobili mi sufit, to zdecydowanie zrobiło się ciaśniej:>i takie okna to skarb!

z niespodzianek przy budowie na razie spotkała mnie tylko jedna, ale dosyć przykra:( musiałam podnieść dom o 70 cm powyżej punkt 0, bo na wiosnę, jak zaczęłi kopać to okazało się, że się woda zbiera!!!! cały poprzedni rok jej nie było,gdy to sprawdzaliśmy, a tu proszę:( także czeka mnie teraz wyrównanie działki poprzez nasyp ziemi, żeby dom nie stracił na uroku:(

• 4 weeks później...

iskierka2 moje gratulacje. Zapewne teraz już masz zrobione o wiele więcej. Pochwalę się Wam aktualnym stanem mojego domu wykonywanego z prefabrykatów. Tak to wygląda po pierwszym dniu montażu ścian. Oj było na co popatrzeć. :)

http://blog.pm2.pl/photo/dom/IMG_0250.JPG

http://blog.pm2.pl/photo/dom/IMG_0263.JPG

http://blog.pm2.pl/photo/dom/IMG_0265.JPG

http://blog.pm2.pl/photo/dom/IMG_0267.JPG

Ach kurcze jak miło się czyta , ze już co niektórzy pna sie do przodu.

Nasza budowa na razie wstrzymana - dopiero załawtiliśmy formalności z działkę a teraz się wstrzymalismy- kredyty na maxa drogie.

Napiszcie proszę jak to wygląda finansowo z tych prefabrykatów ( stan surowy ile wyniósł ????/

zasnanawiam się cały czas nad tym .

Powodzenia

Ach kurcze jak miło się czyta , ze już co niektórzy pna sie do przodu.

Nasza budowa na razie wstrzymana - dopiero załawtiliśmy formalności z działkę a teraz się wstrzymalismy- kredyty na maxa drogie.

Napiszcie proszę jak to wygląda finansowo z tych prefabrykatów ( stan surowy ile wyniósł ????/

zasnanawiam się cały czas nad tym .

Powodzenia

:( no fakt, kredyty drogie i nie ma specjalnie innego wyjścia, przynajmniej w naszym przypadku. Ale co tam raz się żyje.

Jeśli chodzi o te prefabrykaty to ciężko jest stwierdzić ile kosztuje stan surowy bo wiele zależy od Ciebie. Ja już tam w którymś z poprzednich postów napisałem ile kosztują ściany nośne a jak dołożysz do tego fundament, dach i okna to wyjdzie Ci około 230tys. pi razy oko :-).

Koszt prefabrykatów jest duży na etapie stanu surowego, ale nikt nie liczy ile kasy zaoszczędzi na wykończeniu. Ściany są idealnie gładkie, praktycznie wystarczy pomalować, ewentualnie lekko poprawić jakimś gipsem w niektórych miejscach. Koszt zaoszczędzony 20 parę złoty od metra + materiały. Dalej.. Instalacja elektryczną, praktycznie można położyć samemu, bez kucia itp.. po prostu przepychasz kable w gotowych rurkach w ścianach.

No i oczywiście czas, a czas to pieniądz.

Z moich kalkulacji wynika, że koszt jest może większy o maksymalnie 5%. Ale oczywiście życie wszystko zweryfikuje :-)

Z reguły ekipy budujące w tradycyjny sposób nie zbyt dokładnie wyliczają materiały i podczas budowy musisz dużo dopłacać. Nie wspomnę już o skokach cen, jak to miało miejsce w zeszłym roku :-). Jeśli chodzi o prefabrykaty to po podpisaniu umowy nie martwisz się już o nic. Zrobią to w ten czy inny sposób ale za tę samą cenę. Szczególnie ważne jest to w naszym projekcie gdzie zbudowanie tej "ściany" z oknami to dla wielu wykonawców to nie lada problem :-), co oczywiście zwiększa koszt robocizny.

Wybór należy do Ciebie. Każda technologia jest dobra, byle do przodu. :-). Powodzenia

• 2 months później...

witam,

ostatni raz byłam tuaj rok temu ,,a tuaj taka niespodzianka! gdyż myślałam, że wątek już dawno wymarł,,,

projekt kupiony, pozwolenie na budowe otrzymane,, a teraz czekam na odpowiedz murarza ile weźmie za doprowadzenie do stanu zero.. ile płaciliście za fundamenty? czy stosowaliście isomur?

witam,

ostatni raz byłam tuaj rok temu ,,a tuaj taka niespodzianka! gdyż myślałam, że wątek już dawno wymarł,,,

projekt kupiony, pozwolenie na budowe otrzymane,, a teraz czekam na odpowiedz murarza ile weźmie za doprowadzenie do stanu zero.. ile płaciliście za fundamenty? czy stosowaliście isomur?

Mój kierownik stwierdził, że bloczki isomur są w tym projekcie dlatego, że lipińscy mają jakiś układ z firmą JordahlŽ & Pfeifer. Coś w tym jest, bo zaraz po zamówieniu projektu dostałem pełną ofertę tej firmy (nikogo o to nie prosiłem) :-). A tak serio to chyba szkoda pieniędzy na to. Koszt jest naprawdę duży a uzysk chyba nie aż taki. Lepiej przeznaczyć tą kasę na późniejsze etapy.

Ale to jest tylko nasz pogląd, decyzja należy do Ciebie :-).

witam,

No i grono domów P 180 się powiększyło o nas :D . Budujemy koło Poznania, jesteśmy na etapie zbrojenia fundamentów. Ściany będą z Porotherm 25 cm (czy ktoś budował w tej technologii?) Co na to energooszczędność? Ostatnie 2 warstwy fundamentów bedą wykonane z bloczków keramzytowych. A co z oknami??? kto juz montował i jakie????

Pozdrawiam

Robert

witam,

czy stosowaliście isomur?

Mój kierownik stwierdził, że bloczki isomur są w tym projekcie dlatego, że lipińscy mają jakiś układ z firmą JordahlŽ & Pfeifer. .

Ja buduję P160a, jestem na etapie stropu. Zastosowałem isomur choć nie wykonałem dokładnie warstw podłogowych tak jak w projekcie. Zamiast płyty zbrojonej podłoga na gruncie. Mój kierownik też twierdził ze isomur zbedny, ale ....

w porównaniu do całej inwestycji koszt isomur jest ponizej jednego 1% no i ja buduje z silikatów.

Gdybym dzisiaj zaczynał jeszcze raz to przemyślałbym sensowność.... garazu za te same pieniadze mozna podpiwniczyć cały dom zyskując znacznie wiecej powierzchni również garazowej.

[/b]robig2 napisał

No i grono domów P 180 się powiększyło o nas . Budujemy koło Poznania, jesteśmy na etapie zbrojenia fundamentów. Ściany będą z Porotherm 25 cm (czy ktoś budował w tej technologii?) Co na to energooszczędność? Ostatnie 2 warstwy fundamentów bedą wykonane z bloczków keramzytowych. A co z oknami??? kto juz montował i jakie????

Pozdrawiam

Robert

Ooo witajcie, my tez z Poznania, jak miło. My zaczyniemy na wiosnę P180a. A gdzie budujecie, jeżeli można wiedzieć. My mamy działkę w Mrowinie koło Rokietnicy.

Jezeli chodzi o okna, to byliścmy wycenić w M&S na Śródce i na Góreckiej w Oknoplaście. Na wycenę z M&S-u czekamy juz 2 tygodnie :evil: , a z Oknoplastu na razie tydzień :roll: Daliśmy do wyceny również rolety i bramę garażową. Pan Michał z Góreckiej powiedział nam, że w tym tygodniu wchodzą do asortymentu nowe rodzaje "okien ciepłych", te równiez ma nam wycenić i mam nadzieję, że dlatego to tak długo trwa.

Jeżeli natomiast chodzi o ściany my również zamierzamy budować z Porothonu albo Porothermu, w zależności co będzie w danym momencie tańsze. Myśle, że to bardzo dobry wybór pod wieloma względami również cieplnymi