Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MONTREAL DCP180 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

witam,

już nie mogę się doczekać lepszej pogody, aby dalej budować. Transza już 2 miesiąc leży na llokacie.

Co do ogrzewania to też myślimy o podłogówce ale tylko w holu, wiatrołapie.

Robig2, czy można na żywo obejrzeć dom? Mieszkamy w Poznaniu a budujemy w Strykowie, więc dokładnie po drodze.

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy w gronie P180,

Budujemy w Komornikach k/Poznania możemy dać Wam dokładny adres jak chcecie. Na razie jesteśmy na etapie kładzenia dachówek. Właśnie zamawiamy okna drewniane. Oj nie jest łatwo z tymi duzymi oknami, ale dochodzimy do konsensusu z wykonawcą. możecie się skontaktować na e-mail [email protected] :)

O super, że tak blisko nas buduje się nasz domek. Zaraz zamierzam się skontaktowac;)

• 2 weeks później...

Witam

My od tygodnia też już mamy pozwolenie :)

A od dziś wstępnie mamy wykonawce :)

Także coraz lepiej... ale tylko czekamy na decyzje z kredytem i wtedy wszystko juz bedzie jasne.

Nie bedziemy budowac z takich materialow jakie sa w projekcie zamieniamy prawdopodobnie na Ytong lub Suporex zaleznie jakie to beda koszta.

A Wy wszysycy trzymacie sie założen projektu i budujecie energooszczednie?

POZDRAWIAM!

Nadziku 2006,

Nie trzeba sie trzymać kurczowo materiałów podanych w projekcie pod warunkiem, że ich parametry termiczne znacznie nie odbiegają od założonych w projekcie. Inaczej nie będzie to już ciepły dom ale zwykły. My mieliśmy projekt z Ytong a w końcu zmieniliśmy na Porotherm, bo upierał się wykonawca...a cena była korzystniejsza. Dzwoniłem do Lipińskich i stwierdzili, że tutaj akurat zamiana nie spowoduje pogorszenia termoizolacyjności, więc zgodziliśmy się. Wydaje mi się jednak że Ytong ma lepsze właściwości termiczne (tak przynajmniej wynikało ze specyfikacji technicznej). Jest za to droższy...Jakby nie mój wykonawca to pewnie budowałbym z Ytonga. Nie zamieniałbym natomiast styropianu Termorganiki na żaden inny, nawet tej samej grubości! No chyba że ktoś wymyśli jakiś lepszy patent :D

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Witamy wszystkich budujących/planujących budować P160/P160a/P180/P180a/P180a ETS (któryś jeszcze jest podobny?)!

Naszym faworytem jest P180a. Jesteśmy na etapie batalii z machiną biurokratyczną i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, budowa ruszy jeszcze w pierwszej połowie tego roku. Miejsce budowy: między Warszawą a Siedlcami.

Bardzo mnie cieszy, że tak wiele osób buduje ten domek. Jeśli wyrazicie chęć, to z przyjemnością stworzę dedykowaną stronę/forum (prywatne), gdzie będziemy mogli do woli rozmawiać o najlepszych rozwiązaniach.

Na pewno będziemy prowadzili coś na wzór dziennika budowy online.

Witamy wszystkich budujących/planujących budować P160/P160a/P180/P180a/P180a ETS (któryś jeszcze jest podobny?)!

Naszym faworytem jest P180a. Jesteśmy na etapie batalii z machiną biurokratyczną i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, budowa ruszy jeszcze w pierwszej połowie tego roku. Miejsce budowy: między Warszawą a Siedlcami.

Bardzo mnie cieszy, że tak wiele osób buduje ten domek. Jeśli wyrazicie chęć, to z przyjemnością stworzę dedykowaną stronę/forum (prywatne), gdzie będziemy mogli do woli rozmawiać o najlepszych rozwiązaniach.

Na pewno będziemy prowadzili coś na wzór dziennika budowy online.

Troszkę się zdziwiłam jak zobaczyłam "mojego awatara". Pierwsza myśl, ktoś się pode mnie podszył 8) :p :lol: :wink:

Fajnie, że nasze grono się poszerza.

Co do pomysłu stworzenia dedykowanej strony, hmmm, mi tu na FM dobrze, ale możemy (Guzmanka, Guzman) zaglądać.

Pozdrawiamy

witam ponownie,

budowa wreszcie ruszyła po zimie i przygotowujemy się do dachu,, ile Was kosztowała robocizna, gdyż trudno mi jest ocenić czy cena 18 tyś ( wieźba blachodachówka i rynny) jest ok[/b]

moja wycena to 55 zł za metr kwadratowy więc trochę niżej. lokalna firma ale sprawdzona u kilku znajomych.

pozdrowionka :)

• 2 weeks później...

już zrobiliśmy wysokość 2.70. Majster twierdził, że 2.60 to standard ale tak mam teraz w bloku i jest normalnie, dlatego w DOMU musi byś wyżej. Zresztą zawodowo zajmuję się oświetleniem i wiem jak wiele jest pięknych lamp, ale długich.

Większy dylemat mam z oknami, w garażu i od frontu. Przekonują mnie, że wszystkie powinny być 150 wysokie a 80 szerokie( łazienka i garaż), gdyż więcej światła i praktyczniej. Wiadomo, większe okna to większy koszt i stojąc na ganku będzie można zaglądac do łazienki.

a i jeszcze jedno, dałam do przeprojektowania wentylacji mechanicznej. Kanały będą szłyz pom. gosp na parterze przez obie łazienki na stryszek.

• 1 month później...

witam,

dzisiaj w naszym domku zamontowano okna. zdjecia mozna obejrzec w dzienniku ktory prowadze na swojej stronie. wykonała je firma Pumar na profilach schuco tak jak chciałem z tylko jedna zmiana w postaci innego profilu CT70 dla okna w lazience [trapez]. reszta to 6 komorowe SI82. wszystkie wklady 3 szybowe 0.5 lub 0.7. chciałbym tutaj pochwalic ta firme za pelen profesjonalizm, gdzie wiekszosc innych nie chciała się nawet podjąc robienia tak duzych okien w obustronnym kolorze. a pytalem przede wszystkim te uwazajace sie za pierwsza lige [ms, jezierski, eurokolor, oknoplast].

pozdrawiam

piotr

witam,

dzisiaj w naszym domku zamontowano okna. zdjecia mozna obejrzec w dzienniku ktory prowadze na swojej stronie. wykonała je firma Pumar na profilach schuco tak jak chciałem z tylko jedna zmiana w postaci innego profilu CT70 dla okna w lazience [trapez]. reszta to 6 komorowe SI82. wszystkie wklady 3 szybowe 0.5 lub 0.7. chciałbym tutaj pochwalic ta firme za pelen profesjonalizm, gdzie wiekszosc innych nie chciała się nawet podjąc robienia tak duzych okien w obustronnym kolorze. a pytalem przede wszystkim te uwazajace sie za pierwsza lige [ms, jezierski, eurokolor, oknoplast].

pozdrawiam

piotr

Exclusive Jezierskiego to dokładnie profil SI82 Schuco... ja to się zawsze trochę boję jak wszyscy fachowcy mówią mi że czegoś się nie da zrobić a jeden mówi, że się da i tylko on potrafi... Oby okna służyły Ci długo i bezawaryjnie - może tylko Ci duzi są bardziej asekuracyjni.

pozdrowienia

PS. daj proszę linka do tego Twojego dziennika

do końca miesiąca musimy mieć kupiony projekt i asap po tym starać się o pozwolenie na budowę.

Właściwie już się zdecydowaliśmy na P180a i aby postawić kropkę nad 'i' chcielibyśmy zobaczyć taki sam lub podobny domek, aby skonfrontować nasze wyobrażenie o nim z rzeczywistością.

Wiemy o Smolcu (chcemy jechać, ale jest bardzo daleko) i dostępności domu pokazowego w dni powszednie w godz. 9-12.

Czy ktoś w okolicach Warszawy lub Siedlec buduje lub zbudował dom P180, P180a, P160, P160a i byłby uprzejmy pozwolić nam obejrzeć swój domek?

Dzięki za info!

Dzisiaj udało nam się zobaczyć P180 w budowie (dzięki dzięki dzięki!), oto kilka uwag właścicieli, które na pewno będą pomocne innym:

- więcej otwieranych drzwi w dużych oknach (np. w kuchni);

- okno w sypialni rodziców jest za wysoko;

- brak wentylacji w garażu.

Generalnie domek bardzo przyjemy.