Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MONTREAL DCP180 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a mi brak przejścia zupełnie nie przeszkadza - nie chę mieć w części mieszkalnej smrodów z garażu, np. spalin. Poza tym nie wiem czy przejście nie jest sprzeczne z ideą energooszczędności domu :wink:

Co do energooszczednosci - zgoda przejscie psuje idee.

Ale niestety - jest rowniez bardzo funkcjonalne :) Bede mial o czym myslec. Kiedys w muratorze byla ankieta "co bys zmienil w swoim domu gdybys mogl go wybudowac od nowa". Wiele osob odpowiadalo ze brak przejscia do garazu to podczas zimnych i mokrych/snieznych dni (a u nas takich duzo) kwestia przez ktora pluja sobie w brode.

• 2 weeks później...

WITAJCIE

My też biorzemy z mężem pod uwage budowę domu P180, ale ...no własnie to ale. Brakuje nam przejścia z garażu do domu, no i zastanawiamy sie nad tym tarasem nad salonem. Mamy dużą działkę więc nasz taras będzie mało użytkowany. Macie jakies pomysły jak go zabudować? Czy ktoś z Was rozpoczął budowę? Pokażcie zdjęcia proszę.

WITAJCIE

My też biorzemy z mężem pod uwage budowę domu P180, ale ...no własnie to ale. Brakuje nam przejścia z garażu do domu, no i zastanawiamy sie nad tym tarasem nad salonem. Mamy dużą działkę więc nasz taras będzie mało użytkowany. Macie jakies pomysły jak go zabudować? Czy ktoś z Was rozpoczął budowę? Pokażcie zdjęcia proszę.

na stronie Lipińskich jest kilka zdjęć z realizacji, i tam właśnie taras jest zabudowany :wink:

• 2 months później...
Czy macie może jakąś ekipę która budowała juz zThermomuru i ma jakieś doświadczenie???? Proszę o namiary

Dzięki

post jest dość stary więc pewnie już znalazłeś - jeśli nie polecam kontakt z firmą Thermomur w Żorach - oni albo kogoś polecą albo przeszkolą ekipę. W rozmowie z ich przedstawicielem usłyszałem, że budowa "ze styropianu" to niezbyt duża filozofia i po przeszkoleniu w miarę sprawni budowlańcy nie powinni mieć kłópotu.

pozdrowionka

mirongie

przy okazji: moje uzgodnienia do budowy P180 już się robią tak, że start wiosną lub wczesnym latem jest coraz bardziej prawdopodobny.

• 2 months później...

Witam,

U nas w sobotę pojawia się geodeta żeby wyznaczyć miejsce posadowienia domku i może w przyszłym tygodniu coś się zacznie dziać ...

Niestety nadal prowadzimy nierówną walkę z bankami i to nas może opóźnić.

pozdr

Mirek

zapraszam do lektury naszego dziennika budowy: http://forum.muratordom.pl/cieply-dom-dla-ciebie-p180-mirka-i-agnieszki,t128959.htm?highlight=p180

• 1 month później...

Witam wszystkich. My również wystartowaliśmy z budową P180. Zdecydowaliśmy się na budowę z prefabrykatów keramzytobetonowych wszystkich ścian nośnych. Ścianki działowe zbudujemy z czegoś dobrze chłonącego dźwięk. Zrezygnowaliśmy ze ścianek budowanych z płyt gipsowych.

Ściany przygotowywane są w fabryce a my tymczasem budujemy sobie fundamenty :D. Jak skończymy przyjadą ściany i domek będzie zbudowany w tydzień :). (Mam nadzieje)

Aktualny stan zaawansowania.

http://blog.pm2.pl/photo/dom/20080524_1119.jpg

a to wizja do której dążymy

http://blog.pm2.pl/photo/domek_4.jpg

http://blog.pm2.pl/photo/domek_5.jpg

Witam wszystkich. My również wystartowaliśmy z budową P180. Zdecydowaliśmy się na budowę z prefabrykatów keramzytobetonowych wszystkich ścian nośnych. Ścianki działowe zbudujemy z czegoś dobrze chłonącego dźwięk. Zrezygnowaliśmy ze ścianek budowanych z płyt gipsowych.

Super spotkać jeszcze kogoś, kto buduje ten śliczny domek :)

prosimy o więcej szczegółów - ile Was kosztowały te ściany z keramzytobetonu? To Praefa? Gdzie budujecie? itd :)

życzymy powodzenia i czekamy na więcej informacji

pzodr

Witaj mpiorun w naszym coraz szerszym gronie :D . Z widocznych zmian na wizualizacji dostrzegłam dodany balkonik. Czy coś jeszcze zmieniacie? U nas chłopaki walczą ze stropem, który trochę przerobiliśmy :roll:

Właściwie tylko tyle przerobiliśmy. Są jeszcze bardzo nieznaczące zmiany na parterze. Zmniejszyliśmy trochę łazienkę i zrobiliśmy dużą szafę na ciuchy :-) drobiazg. Generalnie reszta jest identyczna jak w oryginale.

Super spotkać jeszcze kogoś, kto buduje ten śliczny domek :)

prosimy o więcej szczegółów - ile Was kosztowały te ściany z keramzytobetonu? To Praefa? Gdzie budujecie? itd :)

życzymy powodzenia i czekamy na więcej informacji

pzodr

Nie, nie jest to praefa. Mam od nich wycenę i wyszło to na poziomie 143tys netto. Nam robi to firma nova-tor, za ok. 100 brutto. Różnica jest jeszcze w ściankach działowych. Nie jest to najtańsza opcja, ale efekt może być ciekawy. W gotowych ścianach będą zatopione rurki przez które wystarczy przeciągnąć przewody elektryczne i zamontować gniazdka. Mają być na tyle równe, że nie trzeba ich tynkować. Odchodzi sporo roboty i stresu a oszczędność czasu jest spora. :-).

Powiedzcie jak u Was wygląda to kosztowo? Wiem że przepłacam, ale może przynajmniej pocieszę się, że nie tak bardzo :-)

a i tak btw. domek będzie stał koło Rzgowa (łódzkie)

Nie, nie jest to praefa. Mam od nich wycenę i wyszło to na poziomie 143tys netto. Nam robi to firma nova-tor, za ok. 100 brutto. Różnica jest jeszcze w ściankach działowych. Nie jest to najtańsza opcja, ale efekt może być ciekawy. W gotowych ścianach będą zatopione rurki przez które wystarczy przeciągnąć przewody elektryczne i zamontować gniazdka. Mają być na tyle równe, że nie trzeba ich tynkować. Odchodzi sporo roboty i stresu a oszczędność czasu jest spora. :-).

Powiedzcie jak u Was wygląda to kosztowo? Wiem że przepłacam, ale może przynajmniej pocieszę się, że nie tak bardzo :-)

tak btw. domek będzie stał koło Rzgowa (łódzkie)

Komfortowo masz z tym gotowcem :)

mpiorun oświeć mnie :wink: co dokładnie jest zawarte w kwocie 100 tys?

Komfortowo masz z tym gotowcem :)

mpiorun oświeć mnie :wink: co dokładnie jest zawarte w kwocie 100 tys?

No mam taką nadzieje. Obiecane mam dużo, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce :).

Prefabrykowane elementy to wszystkie ściany nośne, strop typu Filigran + robocizna. Niektóre elementy, takie jak słupy na zapleczu i niektóre podciągi wylane będą na budowie, ze względu na trudność ich przewiezienia. To oczywiście też zawiera się w powyższej cenie. Niby to dużo a niby mało :-). Z Ytongu pewnie wyszło by taniej, ale jakoś nie wyobrażam sobie pilnowania ekip budowlanych czy wykonają wszystko tak jak należy. Tutaj ustalamy sobie na papierze gdzie co będzie się znajdować i mam zapewnienie, że wszystkie elementy znajdą się dokładnie tam gdzie zostały zaprojektowane. +-1cm.

Papier wiele wytrzyma :roll:

Pozdrawiam