podhale N.T. 1983 28.09.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Witam! Jestem na etapie wyboru projektu od Lipińskich P160, podoba mi się jego funkcjonalość i prostota. Chciałbym jednak wprowadzić kilka zmian a dokładnie zrezygnować z garażu i częściowo podpiwniczyć w zdłuż domu nad salonem i jadalnią z tego względu, że działka jest ze spadem. Jedni radza mi wykorzystać spad i budować piwice a drudzy odradzają, ze to duże koszty i nie potrzebny wydatek.Jeżeli zdecyduje się na piwnicę to podobnie jak iskiera 2 chciałbym mieć schody z zewnątrz. W związku z tym mam pytanie do iskierki 2, czy dobrym rozwiązamiem są schody z zewnątrz,czy nie szpęcą budynku, czy były jakieś problemy przy budowie piwnicy,jaki orientacynje jest koszt jej wybudowania, jeżeli to możliwe prosiłbym o wysłanie zdjęc z rozplanowanymi pomieszczeniami w piwnicy. Za wskazówki z góry dzękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 28.09.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Jeśli masz spadek i rezygnujesz z garazu to koszty moga być porównywalne z budowa garazu, czyli wyjdzie na to samo A odpadnie Ci taras na garazem który szczęscia nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwo 02.10.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 No to i ja się przyznam. Kupiłem P160 i oddałem do przerobienia. Chciałem mieć mniejsze okna, bo działka ma front od południa. Piwnicę pod garażem. Szerszy garaż, bo ten w Smolcu wydawał mi się za mały. Powiększyłem też łazienkę na dole i przestawiłem jej drzwi. Chciałem mieć okna/drzwi na ogród rozsuwane, ale ich koszt mnie odstraszył Długo załatwiana była działka/pozwolenia/architekt... ale budowa wreszcie ruszyła pod koniec sierpnia. Dom buduję z Porothermu w Luboniu pod Poznaniem. Znalazłem sobie murarza i razem z bratem i ojcem robota jakoś idzie Dzisiaj powinniśmy położyć pierwsze pustaki na parterze, na których położony będzie strop. Pozdrawiam wszystkich budujących P160/P180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 11.10.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 witajcie... piszę aby się pochwalić.. fundamenty wykopane, zbrojenia czekają gotowę,, ławy wylewane są w poniedziałek.a jak wam idzie budowa?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadzik2006 22.11.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Witam Wszystkich My również bedziemy budowac Dom Cieply 180. Jestesmy na etapie zalatwiania pozwolenia na budowe i poszukiwania "dobrego" kredytu. MY materialy zamieniamy, nie budujemy Domu Cieplego jakie bylo w zalozeniu projektu,gdyz nie zalezalo nam na tym by dom byl energooszczedny ale odpowiadal nam pod wzgledem estetycznym i funkcjonalnym.Zamienienie materialow daje nam spora oszczednosc finansową a przeciez dom bedzie rownie dobrze ocieplony Zmiany jakie dokonalismy to rezygnacja z dodatkowej lazienki przy sypialni na rzecz wiekszej lazienki oraz malej garderoby,taras z tylu domu tez bedzie wygladal inaczej oraz spizarnia bedzie troszke mniejsza. Wstepna data rozpoczecia to marzec 2009 ale bedzie to w duzej mierze zalezne od pogody Pozdrawiam wszystkich budujacych ten sliczny domek!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadzik2006 22.11.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Aaaa zapomnialam napisac, budujemy w zachodniopomorskim :)dokladnie w Drawsku Pomorskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 22.11.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 nadzik2006 trzymam kciuki za pomyślne przejście całej biurokratycznej machiny Ten etap zaliczam do najmniej atrakcyjnej części całej dotychczasowej budowy A tak na marginesie ocieplenie andresolki to dość duże wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 07.12.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Wreszcie kredyt dostaliśmy, warunki mordercze ale tym będziemy martwić się później. Mam dylemat odnośnie środkowego dużego okna. Zastanawiam się czy nie zlikwidować wąskiej górnej częsci tego okna. Boję się, że taras będzie jak patelnia na słońcu. Gdy okno będzie niższe, to jest możliwe zrobienie zadaszenia.co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 07.12.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Zwróć uwagę ze w projekcie nadproże nad tym oknem jest podniesione o 20 cm w celu umieszczenia rolety (jak wszystkie zresztą). Ja nie obnizyłem a rolety nie planuję i teraz mam dylemat Co do tarasu mój bedzie od połnocnego zachodu i tez zasanawiam się na zadaszeniem, i nie tylko ze wzgledu na słonce, ale jeśli taras ma być przedłuzeniem domu to miło byłoby w lecie usiąć na nim podczas deszczu. Narzie do głowy przychodzi mi rodzaj pergoli z płótnem zaglowym rozpinanym pod nim no ale zobczym W kazym razie u mnie okno jest w pełnych wymiarach i chyba warto no moze poaz ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 07.12.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 ... Mam dylemat odnośnie środkowego dużego okna. Zastanawiam się czy nie zlikwidować wąskiej górnej częsci tego okna. Boję się, że taras będzie jak patelnia na słońcu. Gdy okno będzie niższe, to jest możliwe zrobienie zadaszenia. co myślicie? My wyrównaliśmy okno do wysokości bocznych. Głównie z powodu kosztów. Prawdopodobnie stracimy na oświetleniu korytarza na poddaszu ale trudno. Co do zadaszenia: planujemy markizy na całej szerokości domu - nasz taras jest prawie dokładnie od południa i zyski cieplne w lecie mogłyby zrobić z salonu szklarnię. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 09.12.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 My wyrównaliśmy okno do wysokości bocznych. Ale to naświetle chyba nie zmienia znacząco kosztów ? Przecież to zwykły fix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 09.12.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 My wyrównaliśmy okno do wysokości bocznych. Ale to naświetle chyba nie zmienia znacząco kosztów ? Przecież to zwykły fix. zawsze trochę... poza tym po przerobieniu wizualizacji lipińskich w photoshopie bardziej nam sie podobały równe. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 09.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 poza tym po przerobieniu wizualizacji lipińskich w photoshopie bardziej nam sie podobały równe. pozdrowionka http://images38.fotosik.pl/39/74e7e40b51d6a454med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 10.12.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Ciekawie to wygląda. Chyba się zdecydujemy, tym bardziej, że nie chcemy rolet antywłamaniwych a okna są dokładnie od południa. Owiele potrzebniesze będą markizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadzik2006 04.02.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam ponownie Po malych problemach "papierkowych" jestesmy juz na prostej! Wlasnie zlozylismy wnioski o kredyt i nna dniach odbieramy pozwolenie na budowe. Troche to trwalo gdyz pare szczegółów nie zgadzalo sie z warunkami zabudowy i wszystko zaczynalo sie od poczatku prawie... ALE TERAZ JUZ WSZYSTKO JEST OK. Także prawdopodobny termin rozpoczecia to poczatek marca, takze juz niedługo. My tez zastanawiamy nad oknami, albo podniesc o ok 30-40cm dwa boczne i srodkowe zostawic lub tak jak padly tu juz propozycje na forum wyrównac te srodkowe z bocznymi. A na tej wizualizacji wyglada to calkiej ciekawie. Jestesmy tez na etapie wybierania typu ogrzewania, zastanawiamy sie tez nad ogrzewaniem podlogowym w kuchni lecz to bedzie zalezne od kosztow. Napiszcie o swoich rozwiazaniach i pomyslach jakie chcecie zastosowac s swoich CIEPLYCH DOMKACH POZDRAWIAM SERDECZNIE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 04.02.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Jestesmy tez na etapie wybierania typu ogrzewania, zastanawiamy sie tez nad ogrzewaniem podlogowym w kuchni lecz to bedzie zalezne od kosztow. Warto przemyśleć również podłogówkę w wiatrołapie (zwłaszcza jeśli wejście do dolnej łazienki ma być z wiatrołapu) i w łazienkach. Trzymam kciuki za pomyślne przebrnięcie przez papierologię Dla mnie to był jeden z mniej przyjemnych etapów budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadzik2006 05.02.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Po jutrze mamy dostać pozwolenie na budowe Także wszystko jak narazie SUUUUPER! Mam jeszcze pytanko do Was... Czy Wy wszysycy budujecie w systemie domu pasywnego? My nie bedziemy budowac domu pasywnego, prawdopodobnie wybudujemy nasz P180 z Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 09.02.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Ooo trochę nas tu więcej widzę. W końcu. Dzisiaj dowiedzieliśmy się, że mamy pozwolenie na budowę. Budujemy Dom Ciepły 180A pod Poznaniem. Fajnie, że nasze grono się poszerza. Piszcie o swoich domkach jak najwięcej będzie nam łatwiej rozwiązywać problemy. Wiem, że niestety projekty Lipińskich mimo, że drogie nie są bez błędów. Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robig2 14.02.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Witamy w gronie P180, Budujemy w Komornikach k/Poznania możemy dać Wam dokładny adres jak chcecie. Na razie jesteśmy na etapie kładzenia dachówek. Właśnie zamawiamy okna drewniane. Oj nie jest łatwo z tymi duzymi oknami, ale dochodzimy do konsensusu z wykonawcą. możecie się skontaktować na e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robig2 14.02.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Oj podałem złyadres e-mail poprawny to: [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts