Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Potrzebuje rady.Kupilismy własnie dom,który trzeba trochę w środku wykończyć, do zrobienia będą napewno tynki bo w tej chwili są gołe pustaki i cegły. Coś nam się obiło o uszy o tzw. tynkach natryskowych, czy ktos wie czy to jest godne polecenia??? Dom jest w okolicach 50 km od Warszawy,tynki będa do zrobienia na około 70 - 100 m2, to podobno tańsze rozwiązanie niz obkładanie wszyskiego płytami kartonowo-gipsowymi. Czy ktos to robił??? Lub orientuje się w cenie materiału razem z robocizną??? Czy możecie polecic jakąś solidna ekipę do zrobienia tynków właśnie??? Trzeba tam zrobic jeszcze schody ( tzn. wykończyć je,bo w tej chwili sa tylko betonowe,+ jakies poręcze,itp ), no i podłoga jest do zrobienia,bo tez jest tylko beton. Poradźcie coś,bo jestesmy zupełnie zieloni w kwestii remontów,wykończeń,itp. Nie chcemy dać się naciągnąć na jakies niepotrzebne wydatki,materiały,koszty,etc.

na zrobienie tego wszystkiego o czym wyżej napisałam,możemy przeznaczyć okolo 25 tys. złotych, czy to wystarczy????????

https://forum.murator.pl/topic/80602-tynk-natryskowy-cenaekipa-pom%C3%B3%C5%BCcie-bo-jestem-zielona/

Tynk natryskowy - masz na mysli tynki z agregatu ? jesli o te chodzi to my za gipsowe z agregatu placilismy 26zl/m2 z materialem . Mielismy 480 m2 tynkow do polozenia. Jesli macie tylko beton na podlodze na ktory trzeba polozyc ocieplenie , wylewke i jakis parkiet, panele to jesli jest to duza powierzchnia to 25 tys. moze okazac sie niewystarczajace. Ale oczywiscie nie znam cen tynkow i innych prac w Waszej okolicy .
Tynk natryskowy - masz na mysli tynki z agregatu ? jesli o te chodzi to my za gipsowe z agregatu placilismy 26zl/m2 z materialem . Mielismy 480 m2 tynkow do polozenia. Jesli macie tylko beton na podlodze na ktory trzeba polozyc ocieplenie , wylewke i jakis parkiet, panele to jesli jest to duza powierzchnia to 25 tys. moze okazac sie niewystarczajace. Ale oczywiscie nie znam cen tynkow i innych prac w Waszej okolicy .

ja nawet nie wiem co ja mam dokładnie na mysli :roll: , bo zieloni jestesmy zupełnie. Kupilismy dom,do wykończenia jest góra tego domu,czyli ściany,sufity,podlogi i schody prowadzące na górę,bo w tej chwili to jest to stan surowy zamkniety. Tam bedzie tego wszystkiego gdzieś miedzy 70-100 m2. Jesli znasz jakies inne rozwiązanie co do tych tynków,to prosze poradx cos,bo my wczesniej planowaliśmy obłożenie wszystkiego płytami katon-gips, ale ktos nam powiedział że to drogo wyjdzie, i teraz nie wiemy co zrobic z tymi tynkami. Na podłoge planujemy jakies panele,nie musza byc najdroższe,chodzi o to,żeby cos było,a za 3-5 lat jak sie troche odkujemy finansowo to się ewentualnie zmieni na cos lepszego. Schody,tez nie wiem,co będzie taniej,- czy oblożyc je drewnem czy płytkami??? Tych schodów to tam bedzie z 12-14 stopni.

No i mamy własnie te 25 tys na to wszystko. :(

[No i mamy własnie te 25 tys na to wszystko. :(

popytaj znajomych, szczególnie budujących (albo znajomych znajomych), o poszczególne ekipy: tynkarzy (tynki gipsowe - chyba droższe?, albo tradycyjne - robocizna 12 zł /m2 - materiałów jeszcze nie podliczyliśmy, wylewki - masz? ok 12zlł/m2 bez materiału (to wszystko da ci ponad 10tys) - a instalacje? co,wod-instal - w skromnym zakresie 20 tyś.....(piec, kaloryfery i inne), a elektryka? ok 4 tys też skromnie licząc

schody - obłożenie drewnem ok 7tys

te ceny ok to nie licz, że coś będzie poniżej -

znajdż na forum swój region - miasto - okolice

http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=44&sid=66152cd031acba1430a260008a3f7a8f

może znajdzisz tu namiary na ekipy

pisząc.... "trochę trzeba wykończyć...."- to chyba masz nie trochę a całkowicie do wykończenia.

czytaj forum - dużo tu wiedzy wszelakiej

[No i mamy własnie te 25 tys na to wszystko. :(

popytaj znajomych, szczególnie budujących (albo znajomych znajomych), o poszczególne ekipy: tynkarzy (tynki gipsowe - chyba droższe?, albo tradycyjne - robocizna 12 zł /m2 - materiałów jeszcze nie podliczyliśmy, wylewki - masz? ok 12zlł/m2 bez materiału (to wszystko da ci ponad 10tys) - a instalacje? co,wod-instal - w skromnym zakresie 20 tyś.....(piec, kaloryfery i inne), a elektryka? ok 4 tys też skromnie licząc

schody - obłożenie drewnem ok 7tys

te ceny ok to nie licz, że coś będzie poniżej -

znajdż na forum swój region - miasto - okolice

http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=44&sid=66152cd031acba1430a260008a3f7a8f

może znajdzisz tu namiary na ekipy

pisząc.... "trochę trzeba wykończyć...."- to chyba masz nie trochę a całkowicie do wykończenia.

czytaj forum - dużo tu wiedzy wszelakiej

nie no,ogrzewanie,elektryka,hydraulika,- to wszystko jest, do zrobienia jest tylko podloga,schody i te tynki własnie,- i własnie na te 3 rzeczy mamy 25 tys.

Będę musiałam przed monitorem posadzic mojego męża, niech on tu szuka,w końcu chlop jest,nie....? :lol:

toć ave! praktycznie wszystko napisała

tynki z materiałem 25-30 PLN/m2

szlichty 30-35 PLN/m2

malowanie itp ok.10PLN/m2 - malowanie jakąś tanią farbą

schody - od 2000-7000 PLN/m2 w zależności co na nie

bez paneli/parkietów i takich tam

a metry to chyba potrafisz policzyć

kwestia, czy dla takich ilosci znajdziesz jakiegoś wykonawcę/-ów (być może dolicz z 10% więcej)

to jeszcze mi powiedzcie co to sa szlichty??????

acha,jak już będę szukać ekipy,to może jak ktos ma doswiadczenie podpowie,- jak nie dac się naciągnąć na kasę,bo boje się że jak goscie wyczuja że my jesteśmy zieloni w temacie to będą chcieli naciągnąć na kasę... :roll:

tak się składa że nikt ze znajomych nie jest w stanie nam polecic zadnej ekipy,więc może wy powiecie jak sprawdzic ewentualna fachowość kogoś z ofgloszenia?????

... jak nie dac się naciągnąć na kasę,bo boje się że jak goscie wyczuja że my jesteśmy zieloni w temacie to będą chcieli naciągnąć na kasę... :roll:

tak się składa że nikt ze znajomych nie jest w stanie nam polecic zadnej ekipy,więc może wy powiecie jak sprawdzic ewentualna fachowość kogoś z ofgloszenia?????

wynając kierownika budowy (który sie na tym zna i który powinien nadzorowac budowe przynajmniej formalnie aby go mozna było poźniej zgłoscic do uzykowania)

budynek oczywiście zgłosic (do uzytkowania) - a nie kierownika ... :-?

... jak nie dac się naciągnąć na kasę,bo boje się że jak goscie wyczuja że my jesteśmy zieloni w temacie to będą chcieli naciągnąć na kasę... :roll:

wynając kierownika budowy (który sie na tym zna i który powinien nadzorowac budowe przynajmniej formalnie aby go mozna było poźniej zgłoscic do uzykowania)

budynek oczywiście zgłosic (do uzytkowania) - a nie kierownika ... :-?

brzoza,ale to jest dom już dawno wybudowany ( 7 lat temu), ma 2 pietra. Parter i 1 pietro sa wykończone normalnie,tam mieszkali ludzie przez cały czas, i dziubali sobie góre po trochu..., i ta góra jest własnie do wykończenia,jak pisałam wyżej,- to nie wiem, po co tu kierownik budowy,jak tu żadnej budowy nie ma???

ja zrozumiałem, ze kupiłas dom "który trzeba w srodku wykończyć" a dalsze moje rozumowanie - nie wykończony => nie odebrany => wymaga kier. bud.

... pisałam wyżej,- to nie wiem, po co tu kierownik budowy,jak tu żadnej budowy nie ma???

więc nie potrzebny Ci tez inspektor nadzoru (czy obojetnie jak go nazwiesz doswiadczony budowlaniec który zna sie na robocie) - na forum dowiesz sie wszystkiego i sama sobie dopilnujesz jakości robót

a tu mozesz poczytac o japońskich tynkach natryskowych .... http://zbowid.com.pl/danoma/tynki.html