Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

na początek chciałem wszystkich przywitać. Jestem na forum od niedawna. Piszę tutaj, bo czas najwyższy zaczynać coś robić w kierunku tworzenia własnego gniazdka dla siebie i rodzinki. Sprawa wygląda następująco.

Posiadamy działkę 27 arów z wiazdem od południa. Szerokość tej działki to 20 m. Znajduje się na niej budyneczek (służył jako przechowywalnia warzyw), a jest on oddalony 25 m od środka jezdni. Do budynku jest doprowadzony prąd. Budynek w prostokącie stojący przy lewej krawędzi działki (4 m od ogrodzenia sąsiada). Do działki - przy bramie wjazdowej - jest doprowadzony gaz, woda i kanalizacja. Mamy również na działce czynną studnie głębinową - głębokość około 54m.

Prawnym posiadaczem jest moja żona - więc tutaj problemów nie będzie.

Mam następujące pytanie:

O czego mam zacząć??

Mamy już mniej więcej projekt

1. http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=55682&keys=2&int_1gteq=120&int_1lt=140&offset=4&w=yes&backcmd=Collection

lub

2. http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=57752&keys=2&int_1gteq=100&int_1lt=120&offset=36&w=yes&backcmd=Collection

Moje pytanie ile kosztują zmiany w projekcie - do powyższych projektów chciałbym dobudować balkon po prawej stronie od wejścia, który byłby połączony z budynkiem znajdującym się już na działce - coś w rodzaju balkon - taras. Budynki najchętniej bym połączy wspólną ścianą - będzie służył w przyszłości jako garaż na 2 samochody. Ile coś takiego może kosztować ?? czy nie taniej będzie skorzystać z usług architekta.

Czy w przypadku gdy jak w projekcie 1. widać jest jeden komin gdzie umieścić C.O. które planujemy zakupić na groszek węglowy ??

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam Tomek

Niestety nie odpowiem na Twoje pytania, ale zastanów się czy mając 27 arów do dyspozycji warto robić balkon. Nie dość, że jest to dodatkowy koszt, to jeszcze możliwy mostek termiczny i dodatkowa powierzchnia do sprzątania. Później może się okazać, że nie będzie komu na nim siedzieć.