Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT z modrzewia

Recommended Posts

Bardzo dobry materiał na żywopłot. Jako roślina światłolubna musi owo światło mieć, dlatego tniemy trapez, szerszy u podstawy, oczywiście. Ponieważ szybko rośnie, wymaga regularnego ciecia. Jest to jedyne drzewo (poza cisem oczywiście) które ma zdolnośc regeneracji ze starych, grubych pędów, a nawet pnia- wytwarza pączki po ostrym przycięciu. Oczywiście nie czekamy ileś lat, aż urośnie na 3 m i rżniemy równo z siatką, ale tniemy jak np. liguster- od posadzenia. I tyle.

Świerk też jest niewątpliwie drzewem, podobnie cis. I jakoś ludzie z tego robią żywopłoty.

• 1 month później...

Jakoś nie potrafie sobie tego wyobrazić....

To na górze nie wyglada jak modrzew a jak thuja...

Modrzewie rosną bardzo wysokie wiec kiedy ich nie przycinac to mogą przerosnąć wszystko wokół....

poza tym maja ażurowe korony i sa mało gęste...

a do tego co roku grabienie drobnych igieł spod żywopłotu...

ja bym nie poleciła...

W jakimś ogrodzie botanicznym, chyba w Krakowie widziałem żywopłot z modrzewia. Ładny, ale szału niema.

Wg mnie jest kilka innych gatunków, z których można zrobić żywopłot - mój ulubiony grabowy, a jeśli chodzi o iglaste to jednak stawiam na zimozielone tuje czy cyprysiki. Niespecjalnie będzie wyglądał żywopłot modrzewiowy bez igieł.

Ot tak się podzieliłem swoim odczuciem :D.

Nie nie mam żywopłotu z modrzewia :)

Troche się tym zajmuję (arch kraj)

i niegdy nie widziałam go jako gatunku polecanego,

co nie znaczy oczywiście że nie można go zastosować,

ale na żywopłoty stosuje się gatunki mocno krzewiące się,

dobrze zagęszczające się , znoszące cięcie, ...

modrzew ma chyba pędy główne , konary i mało rozgałęzień,

poza tym rozgałęzienia najczęściej odchodzą poziomo od przewodnika,

brak odgałęzień kolejnych stopni , a jedynie krótkopędy z których wyrastają igły

powoduje że krzewi się słabo, ma dość ażurową koronę, daje mało osłony, a jako drzewo bardzo mało cienia....

Jest wiele gatunków bardziej atrakcyjnych do żywopłotu, a żywopłot ma być barierą, osłoną , to jego podstawowa funkcja, po co stosować roślinę która ich nie spełnia dobrze? Dla waloru estetycznego jak komuś sie podoba,... ale dla funkcji? nie sądzę....

To tylko moje odczucia... każdy może mieć co chce, ostatnio widziałam bajkowy żywopłot z cisa... formowany nie na prosto, ale tak jakby splot warkocza... bajka... nie wiem jak to zrobili chyba zatrudnili Edwarda nożycorękiego... muszę tam jechać zrobić parę fotek to wam pokaże :)

na żywopłoty stosuje się gatunki mocno krzewiące się,

dobrze zagęszczające się , znoszące cięcie, ...

modrzew ma chyba pędy główne , konary i mało rozgałęzień,

poza tym rozgałęzienia najczęściej odchodzą poziomo od przewodnika,

brak odgałęzień kolejnych stopni , a jedynie krótkopędy z których wyrastają igły

Ech..

Modrzew po cisie jest gatunkiem najlepiej znoszącym cięcie, doskonale się zagęszczającym, potrafiącym wytworzyć pąki na starym drewnie, odbić z pnia.

• 4 months później...