Mirek_Lewandowski 12.06.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Bardzo dobry materiał na żywopłot. Jako roślina światłolubna musi owo światło mieć, dlatego tniemy trapez, szerszy u podstawy, oczywiście. Ponieważ szybko rośnie, wymaga regularnego ciecia. Jest to jedyne drzewo (poza cisem oczywiście) które ma zdolnośc regeneracji ze starych, grubych pędów, a nawet pnia- wytwarza pączki po ostrym przycięciu. Oczywiście nie czekamy ileś lat, aż urośnie na 3 m i rżniemy równo z siatką, ale tniemy jak np. liguster- od posadzenia. I tyle.Świerk też jest niewątpliwie drzewem, podobnie cis. I jakoś ludzie z tego robią żywopłoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 12.06.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Mirku, bardzo Ci dziękuję za te informacje . Chyba zdecyduję się na modrzew, szkoda tylko że nie mogę zobaczyc jakiegos zdjęcia żywopłotu z modrzewia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.06.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ..... szkoda tylko że nie mogę zobaczyc jakiegos zdjęcia żywopłotu z modrzewia Proszę http://www.krzewy.pl/Modrzew/Larix_3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 15.06.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Widziałam żywopłot z modrzewia ale widać że zaczął być cięty zbt późno. Mam w ogrodzie trzy modrzewie cięte od posadzenia. Wyglądają super i na pewno żywopłot z nich też byłby fajny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 18.06.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 super, bardzo dziękuję za te informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 22.07.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Jakoś nie potrafie sobie tego wyobrazić....To na górze nie wyglada jak modrzew a jak thuja...Modrzewie rosną bardzo wysokie wiec kiedy ich nie przycinac to mogą przerosnąć wszystko wokół....poza tym maja ażurowe korony i sa mało gęste...a do tego co roku grabienie drobnych igieł spod żywopłotu... ja bym nie poleciła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 22.07.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 zachcianka masz u siebie w ogródku żywopłot z modrzewia ? -------------------------------------------------------------------------------------------- http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1916709#1916709 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.07.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 a do tego co roku grabienie drobnych igieł spod żywopłotu... ja bym nie poleciła... A to niby po co? Potrzebne do czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 22.07.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 W jakimś ogrodzie botanicznym, chyba w Krakowie widziałem żywopłot z modrzewia. Ładny, ale szału niema. Wg mnie jest kilka innych gatunków, z których można zrobić żywopłot - mój ulubiony grabowy, a jeśli chodzi o iglaste to jednak stawiam na zimozielone tuje czy cyprysiki. Niespecjalnie będzie wyglądał żywopłot modrzewiowy bez igieł. Ot tak się podzieliłem swoim odczuciem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 22.07.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Nie nie mam żywopłotu z modrzewia Troche się tym zajmuję (arch kraj) i niegdy nie widziałam go jako gatunku polecanego, co nie znaczy oczywiście że nie można go zastosować, ale na żywopłoty stosuje się gatunki mocno krzewiące się, dobrze zagęszczające się , znoszące cięcie, ... modrzew ma chyba pędy główne , konary i mało rozgałęzień, poza tym rozgałęzienia najczęściej odchodzą poziomo od przewodnika, brak odgałęzień kolejnych stopni , a jedynie krótkopędy z których wyrastają igły powoduje że krzewi się słabo, ma dość ażurową koronę, daje mało osłony, a jako drzewo bardzo mało cienia.... Jest wiele gatunków bardziej atrakcyjnych do żywopłotu, a żywopłot ma być barierą, osłoną , to jego podstawowa funkcja, po co stosować roślinę która ich nie spełnia dobrze? Dla waloru estetycznego jak komuś sie podoba,... ale dla funkcji? nie sądzę.... To tylko moje odczucia... każdy może mieć co chce, ostatnio widziałam bajkowy żywopłot z cisa... formowany nie na prosto, ale tak jakby splot warkocza... bajka... nie wiem jak to zrobili chyba zatrudnili Edwarda nożycorękiego... muszę tam jechać zrobić parę fotek to wam pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.07.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 na żywopłoty stosuje się gatunki mocno krzewiące się, dobrze zagęszczające się , znoszące cięcie, ... modrzew ma chyba pędy główne , konary i mało rozgałęzień, poza tym rozgałęzienia najczęściej odchodzą poziomo od przewodnika, brak odgałęzień kolejnych stopni , a jedynie krótkopędy z których wyrastają igły Ech.. Modrzew po cisie jest gatunkiem najlepiej znoszącym cięcie, doskonale się zagęszczającym, potrafiącym wytworzyć pąki na starym drewnie, odbić z pnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 06.12.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Hehehe! mam zdjęcie ciętego modrzewia! Moim zdaniem wygląda wspaniale! Podobno ma goły pień a u góry cięta czupryna http://img464.imageshack.us/img464/9821/modrzew1lp3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts