Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czas zacząć pisać pamiętnik bo rozkręcamy sprawę z budowaniem domu 8)

Żeby wszystko było poukładane jak być powinno zacznijmy od samego początku...

2006.10 - Po wielu tygodniach szukania działki pod budowę naszej nowej siedziby wybór pada na małą wieś, gm. Nadarzyn, pow. pruszkowski. Kumpel się tam wybudował w roku 2006, okolica fajna, domki w okolicy stoją, woda, prąd, gaz jest, nawet telefon jest (tylko nieco dalej) tylko się budować :) W związku z tym, że im wcześniej tym lepiej to kierujemy się do właściciela gruntu, który właśnie rozpoczął procedurę podziału większej działki. Facet p. R. swój chłop, przybiliśmy grabę, zaklepaliśmy jedną z przyszłych działek i czekamy. Umowa jest taka, że jak będzie zaklepany w gminie podział to p.Rysiu do nas dzwoni, podpisujemy umowę, wpłacamy zadatek i umawiamy się na akt notarialny - finalny.

zima... czekamy :roll:

2007.03 - Dzwoni p.R - jest podział. Wypłacamy zatem kasiorkę z bankomatu, przygotowujemy wzór umowy

2007.03.03 - Umowa przedwstępna zawarta. Koszt działki, dzięki temu że zakręciliśmy się wcześniej i umówiliśmy się wcześniej jest całkiem wporzo - 155kPLN/1000m2. Działka z wjazdem prawie że od północy, wymiary 26x37 czy jakoś tak i do tego jest plan zagospodarowania przestrzennego :) p. R sugeruje nam jakiegoś notariusza, z którym miał do czynienia wcześniej co by było szybciej. No to dawaj dzwonię do notariatu, laski rzucają mi wycenę :o bolało. Ale nic tam, kompletuję dokumenty, dostaję w miedzyczasie treść proponowanego aktu. Od p.R. mam wypis i wyrys z rejestru gruntów, decyzję o podziale, plan zagospodarowania przestrzennego, wypis z KW starej działki.

Laski u notariusza mnie na szczęście pocieszają - "da się negocjować, ile wpisujemy upustu? 20%". Ja na to "30%". Łykają, umawiamy się na 17 kwietnia.

2007.04.17 Podpisaliśmy akt! 8) Kosztowało 6kPLN łącznie z wpisem do hipoteki bo działka przecież na 100% kredytu. Wyszło trochę więcej, bo okazało się, że w prezencie od p.R dostajemy współwłasność w drodze (cieszyć się, czy nie) więc konieczne były dodatkowe opłaty za wpis do KW, wykreowanie KW itp. W każdym razie cała impreza z przygodami. 3 miesięczny Tomasz-nastepca-rodu szaleje, gorąco jak w piekarni, klima nie działa bo nikt jej nie włączył a ja z notariuszem-emerytem (tak ma wpisane w tytule :)) czytam i poprawiam tekst aktu bo roi się w nim od baboli.

Dzięki Bogu, że coś na tej politechnice mnie nauczyli bo ułamki i części własności sprawnie im policzyłem 8). Po 4 (!) godzinach podpisaliśmy akt i staliśmy się właścicielami działki we małej wsi, gmina Nadarzyn, powiat Pruszkowski, województwo Mazowieckie, Polska, Ziemia, Układ Słoneczny 8). Czas ruszyć z przygotowaniami... Jak nam się zachce

2007.05.15 - Przyszło zawiadomienie z Sądu Rejonowego w Pruszkowie, że zrobili dla naszej działki KW. Niestety lecimy do Londynu i nie ma czasu człowiek pójść i wziąć wypisu z KW. Raz jak tam pojechałem i zobaczyłem wieeeeeeelgachną kolejkę do wypisów i sekretariatu to wymiękłem. Pojadę rankiem.

2006.06.06 - Okazuje się, że babol walnęli i pokręcili nazwę urzędu we wpisie do KW. Trza wyprostować co by potomni mieli w porządku. Jadę zatem wczesnym rankiem z Białołęki do Pruszkowa. Jestem 07:50. Sąd wieczysto-księgowy czynny od 8:30. Jestem 10ty w kolejce :-? Ale zdziwko, bo szybko poszło, złożyłem wniosek o korektę wpisu w KW, biorę przy okazji wypis zwykły z KW naszej działki za 30PLN. Jak im to zaniosę do Nordei to obniżą mi oprocentowanie o 1pp. Jeszcze tego samego dnia pędzę do Nordei na Lwowskiej i mam kredyt w CHFach w wymiarze 3.69%. Uffff....

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj masa telefonów do różnych instytucji. Jest nieźle 8)

- Prąd - Rejon Energetyczny Konstancin Jeziorna, ul. Piaseczyńska 52, 22 7013220 (!??! bez sensu). Trzeba mieć xero aktu notarialnego, podkład geodezyjny w skali 1:1000, wypis i wyrys z planu zagospodarowania. Za wniosek płaci się 146,40PLN

- Woda - Referat Inwestycji Urzędu Gminy Nadarzyn, 22 7399706 w.113,223: mapka 1:1000, wypis i wyrys z planu zagospodarowania, kwota jeszcze nieznana (?)

- Gaz - Gazownia Warszawska Pruszków, Warynśkiego 16, 22 7599532: mapka 1:500-1:1000 i nic się nie płaci za niosek. Wporzo 8)

- Geodeta już zaklepany. Mariusz siedzący biurko obok rzuca telefon do swojego kolegi. Na razie z usług nie korzystam bo podkład geodezyjny można samemu zdobyć.

- Podkład geodezyjny - można wziąć w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartografii, Kraszewskiego 14/16 w budynku UM, 22 7381518, 7381510. Można od nich podkład wziąć w skali 1:500-1:1000 (mają cyfrowe składy). Koszt 60PLN za pierwszą odbitkę (!?@ sępy :evil: )

Pierdzielone sączki drenarskie na działce są. Tyle już wiem od przemiłej Pani z UG Nadarzyn. Trzeba zatem rozpocząć procedurę ich usuwania a całość załatwia się w Grodzisku Mazowieckim. Całość może trwać nawet 3 miesiące. Cóż. Trzeba będzie załatwiać.

Sączki w Grodzisku, prąd w Konstancinie, gaz w Pruszkowie, woda w Nadarzynie. Normalnie za tą samorządność to bym kogoś rozstrzelał. :evil: Jakby nie można było takiej kobyły biurokratycznej postawić np. na Białołęcę ;) Just kidding... teraz może jest ciężko, ale potem dużo już będę załatwiał w Nadarzynie.

W międzyczasie szukamy projektu.

A gruby Tomasz kameralnie waży już ponad 8kg. 5 miesięcy ma i jest długi i wielki i przesłodki. Ciekawe kiedy będziemy razem oceniać laski na ulicy ;) Ciiiicho bo Lisek usłyszy i będzie zły :wink:

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1823216

155.000P,00LN - działka

30,00PLN - wypis z KW na początku roku (taka gwarancja)

1.284,25PLN - prowizja za udzielenie kredytu na 100% nieruchomości, Nordea, CHF

6000,00PLN - akt notarialny

162.314,25PLN (7314,25PLN gotówka).

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1823253

We wtorek jak byłem w Starostwie Powiatowym w Pruszkowie, w Ośrodku Informacji Geodezyjnej i Kartograficznej okazało się, że mimo iż podział gruntu odbył się w lutym (zatwierdzenie decyzji) to mojej działki na podkładzie geodezyjnym jeszcze nie ma :( Ale że kolesie w pokoju są luźni miałem przyjść w piątek - "będzie gotowe".

No i przyszedłem w piątek. za 71PLN stałem się właścicielem dwóch podkładów geodezyjnych w skali 1:500 i 1:1000. Na podkładach zaznaczone są punkty wysokościowe, wodociąg, elektryka, gaz i projektowana kanalizacja.

Niestety 2 tygodnie urlopu od jutra spowodują pewien przestój. Myślałem, że złożę papiery w gminie (woda), rejonie energetycznym, gazowni i nieszczęsnej melioracji co by sobie wszystko się samo robiło, ale przez brak podkładu nie było sensu startować. No trudno. Poczekamy teraz chwilę.

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1833524

• 3 weeks później...

Wróciliśmy z dwóch tygodni zabawy na Zamojszczyźnie. Czas wracać do pracy.

Dzisiaj Lisek pojechała do:

- Urzędu Gminy Nadarzyn - po wypis i wyrys z planu zagospodarowania - niestety trzeba czekać jakieś 3 tygodnie.... lipa :cry:

- Do Gazowni Warszawskiej w Pruszkowie - dostaliśmy druk wniosku i trzeba teraz wypełnić...

Tak więc znowu wszystko się troszkę przesuwa w czasie, ale co tam.

W międzyczasie męczymy temat domu i jak się okazuje ni kuka nie pasuje nam żaden gotowiec... A wymagania nie są spore ;) bo:

-dom z poddaszem użytkowym

-podwójny garaż z pomieszczeniem gospodarczym

-dach dwuspadowy

-brak okien połaciowych (ewentualnie 1 lub 2)

-garaż doklejony z boku do budynku

-3 sypialnie na górze + łazienka + garderoba

-salon z kominkiem + pokój gościnny na dole

-pomieszczenie gospodarcze / kotłownia

-mała łazienka z prysznicem na dole

Całość około 120-140mpu.

Na szczęście kumpel jest architektem i zaczynamy dogadywać szczegóły co, jak i za ile. Bo ja liczę sobie, że 2000PLN za projekt + adaptacja 800PLN + zmiany projektowe + 1000PLN (minimum, za takie zmiany np. przebudowanie garażu) + projekty przyłączy gazowego, wodnego to wychodzy przecież 5kPLN.

To jak za 5kPLN-6kPLN mogę mieć projekt "swój" z wszystkim to wyboru przecież nie ma :roll:

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1861713

Dzisiaj udało mi się dojechać na Traugutta 4A do Grodziska, do Wydziału Melioracji czy jak mu tam.

Cel: usunąć sączki drenarskie.

Uzbrojony w zestaw dokumentacji (przydała się tylko mapa-podkład godezyjny) złożyłem wniosek o opinię owego wydziału w kwestii sączków drenarskich na mojej działce. Czy jakoś tak 8)

Są dwie możliwości:

1) dostajemy opinię mówiącą o likwidacji sączków, z czym idziemy do Wydziału Ochrony Środowiska Starostwa Powiatowego w Pruszkowie (WOŚSPwP), dostajemy zgodę i mamy sprawę z baśki

2) dostajemy opinię mówiącą o konieczności przebudowy sączków, znajdujemy inżyniera, robimy projekt przebudowy, idziemy do WOŚSPwP dostajemy zgodę i mamy sprawę z baśki.

Wariant 1) jest krótszy (1.5miesiąca) i tańszy. Wariant 2) jest dłuższy czasowo i droższy.

Za 10 dni mam dzwonić do Melioracji i się dowiadywać.

Nie jest źle - za dwa tygodnie dostajemy wypis z PZP (Plan Zagospodarowania Przestrzennego) i startujemy ze zgodą na prąd i wodę. Startujemy również z gazem (ten tydzień) więc całość powinna się czasowo zbiegnąć (skończyć) wtedy jak będziemy mieli załatwioną sprawę sączków :D

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1873033

• 3 weeks później...

Zgoda na usunięcię sączków już jest :) Juuupiii 8)

Trzeba tylko Melioracji zrobić przelew na 80PLN, pojechać po papier i dalej w ochronie środowiska w pruszkowie załatwiać pozwolenie wodnoprawne.

Niestety wypis z PZP jeszcze nie ma. Panie obrabiają jeszcze wnioski z końca czerwca. Na samym początku sierpnia powinno być. Mam nadzieję.

Ostro się pozmieniało w naszym pomyśle na domek. Ale o tym za moment.

W międzyczasie zdjęcia naszej działki

http://images23.fotosik.pl/41/98bdfebf89d88036m.jpg

Z wyznaczonym Z10 z pracowni Z500 (garaż od frontu)

http://images29.fotosik.pl/41/6f5b0b3223c1eac0m.jpg

Z Liskiem i juniorem

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1907474

No właśnie. Zmieniła nam się koncepcja.

Budujemy szkieletora :)

Dlaczego?

Żeby wymurować solidny dom należałoby zacząć w tym roku tj. tym roku zrobić stan surowy otwarty i zostawić na całą zimę. Wtedy na wiosnę można ruszyć z dalszą budową wysuszonego domu, rozłożyć instalację, w lecie skończyć tynkować. Zostawić przez 2-3 miesiące (grzejąc?) i wprowadzić się na jesieni.

Do dupy takie budowanie.

Więc budujemy parterówkę, szkieletowca drewnianego (prefabrykowanego albo budowanego na budowie) w konfiguracji (wszystkie powierzchnie "~")

-salon z jadalnią 30m2

-kuchnia 10m2

-3 lub 4 sypialnie (po średnio 10m2)

-garderoba

-łazienka główna 7m2

-kibel z prysznicem 3m2

-pomieszczenie gospodarcze 5m2

-kominek

-garaż 1 stanowisko + wiata lub 2 stanowiskowy (duży, żeby wlazł sprzęt do majsterkowania + motocykl + 2 auta).

Damy radę :)

Być może uda się jeszcze w tym roku zrobić surowy zamknięty i wykańczać przez całą zimę? Kto wie...

Więcej szczegółów już wkrótce.

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1907740

Dzisiaj znowu telefon do Architektury w UG Nadarzyn.

"Wypis i wyrys z PZP będzie gotowy w przyszłym tygodniu".

Normalnie już się nie mogę doczekać, bo wszystkie inne prace stoją...

A czekam już miesiąc :(

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1910134

• 2 weeks później...

Yes, yes, yes © by Kazio.

Dzisiaj załatwiłem.... WSZYSTKO 8)

Ale do rzeczy. Godzina 10:45 wsiadam w samochód i przebijam się do Grodziska-Mazowiecko do Inspektoratu Melioracji po uzgodnienie/opinię dotyczącą usunięcia sączka. Sajgon na szosie ale dojeżdżam, wpadam, "ja po uzgodnienie". Na szczęście zrobiłem wcześniej przelew na 80PLN z tytułu opłaty więc druk fakturki i mam papier. Całe szczęście muszę tylko usunąć sączek i nie muszę robić projektu tylko zdobyć zgodę właściciela sąsiedniej działki przez którą sączek drenarski numer 13 leci i złożyć wniosek o pozwolenie wodnoprawne w Starostwie Powiatowym.

No więc wracam do Pruszkowa i dzwonię po drodze pytając p.R od którego kupiliśmy działkę i od którego muszę mieć zgodę (bo to u niego reszta sączka). P.R jest i mogę wpaść. Czyli wypas 8)

Zajeżdżam do UG Nadarzyn. Odbieram wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego (za free, bo to budownictwo mieszkalne! yupi :)) i lecę złożyć wniosek o zgodę na podłączenie do wodociągu. Z budynku do budynku, od pokoju do pokoju. Nic nie płacąc złożyłem wniosek. Kolejny sukces 8).

Przychodzi mi również do głowy aby od razu dostać numer porządkowy w ulicy. Więc kolejny wniosek, 17PLN opłaty skarbowej, złożony, za tydzień dzwonić do laski i się dowiadywać co i jak. Sukces nr 3 8)

Jadę do p.R. Gadu, gadu, wypisuję własnoręcznie zgodę na usunięcie sączka, p.R się podpisuje i zasuwam do Starostwa w Pruszkowie. P.R. mówi, że do Konstancina-Jeziornej do Rejonu Energetycznego już dzisiaj nie zdążę. No trudno :(

Błądzę po Pruszkowie szukając Starostwa (ma wiele oddziałów), a Liskowi który mnie prowadzi przez stronę pilot.pl jeszcze się pierdzielą strony świata. Drobne problemy, ale jestem, jeszcze ksero opinii z Melioracji, pracowicie wypisany wniosek na białym A4 i składam w Kancelarii na Drzymały 30. Co ciekawe odbiera się na Kraszewskiego w oddziale Starostwa :) Dodatkowo dostaję namiar na mistrza, który się sprawą będzie zajmować. Wiem kogo męczyć :) I sukces 8)

Teraz do Gazowni Warszawskiej w Pruszkowie. Znowu trochę błądzę (bo Lisek prowadzi via phone, chłe chłe :p) Laski na szczęście same sobie pokserowały co chciały, wypełniam wniosek na 3,8m3 na godzinę i w przyszłym tygodniu powinna się odbywać wizja lokalna :)

Wracam do Wawy - pracy. I jestem o godzinie 15:00. Wpadam, a kumpel dziwi się, że p.R powiedział że nie zdążę do Konstancina bo dzisiaj BOK czynne do 17:00. No więc co robię? Pakuję się, wsiadam na motor i zasuwam do Konstancina na Piaseczyńską 52. Jest 16:00 a wszyscy patrzą na zegarki jakby była 16:55 :p Oczywiście zemściło się na mnie to, że nie miałem zrobionego ksera wypisu i wyrysu z PZP (no bo nie zdążyłem). Laska ogląda dokumenty i pyta czy mam ksero. Fuck. Parno jak diabli, wsiadam na bike'a i zasuwam szukając ksera w Konstancinie. 90gr i 30 minut później mam już wszystko.

Wypełniam, oddaję, płacę 146,40PLN tytułem nie wiem czego (kupienie mocy? jak Jedi? :p) i laska maszynowo mówi.

"Nie wcześniej niż za miesiąc przyjdą do Pana dokumenty, warunki przyłącza które załącza Pan do pozwolenia na budowę oraz 3 egzemplarze umowy. Wtedy trafi Pan na koniec kolejki inwestycji. Dopiero wtedy można zadzwonić i dowiedzieć się kiedy, za ile, a wszystko będzie w propozycji umowy".

Więc suma-sumarum:

- mam złożony wniosek o warunki przyłącza gazowego

- mam złożony wniosek o zgodę na podłączenie wody

- mam złożony wniosek o warunki przyłącza elektrycznego

- mam złożony wniosek o udzielenie pozwolenia wodnoprawnego na usunięcie fragmentu sączka drenarskiego numer 13

- mam wypis i wyrys z Planu Zagospodarowania Przestrzennego

:roll:

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1933242

Sumujemy:

71PLN podkłady geodezyjne

80PLN opinia Melioracji

17PLN znaczki do wniosku o numer w ulicy

146,40PLN opłata do wniosku o warunki przyłącza elektrycznego

2,40PLN xero :)

Gotówka: 7631,05PLN

Suma: 162.631,05PLN

Aha. Wiem że będzie kanalizacja w ulicy u nas. Realizacja do końca przyszłego roku. Jest już wybrany wykonawca 8)

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1933247

Właśnie się zorientowałem (o ja głupia pindoliński) że wypis z PZP jest na inny adres "Skarbów z Gór" zamiast "Skarbka z Gór" i brakuje przecinka (dorobiłem :p) w dziale o odstępie ogrodzenia od skrzynki gazowej (było 05m powinno być 0,5m).

Mam nadzieję że nikomu nie przyjdzie do głowy tego kwestionować.

Ksera PZP i tak wszyscy co mieli pobrać już pobrali :-?

Zadzwonię jutro do UG Nadarzyn i każe sobie poprawiony kwit wystawić a w wolnej chwili odbiorę.

Tego jednego dokumentu nie przeczytałem :roll:

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1933362

Dlaczego szkielet?

Wiem, wiem. Szkielet myszy jedzą, szkielet trzeszczy, szkielet kosztuje tyle samo co murowaniec (no może 90% tego co murowaniec) i ciężej sprzedać.

Ale równocześnie prefabrykowany stan surowy zamknięty będę miał 3 dni (+ płyta fundamentowa). No i jest wyczesany. Takie Lego dla dużego Trylla (mały Tryll jeszcze legiem się nie bawi - ma 7miesięcy).

Siedziałem i badałem temat dobrych parę miesięcy i intensywnie ostatnich kilka tygodni. Trzeba mieć marzenia prawda? :wink: Jesteśmy młodzi teraz, mamy życie przed sobą, jeśli mam spróbować żyć w kanadyjczyku to jeśli nie teraz to kiedy? Szkielet jest czysty, jest prosty, jest piękny w swojej prostocie.

Murowaniec też jest wporzo ale jednak to nic innego. Baśka (moja siostra) ma kanadyjczyka co ma 15 lat i stawiali go cieśle-prawiczki. Jest nieźle. Co miało podgnić to podgniło i się trzyma nieźle.

Szkielet mnie fascynuje tak jak wiele innych zjawisk. Taaak, zapalam się i podniecam różnymi rzeczami, ale mam w dupie głosy mówiące "dom z zapałek jest do bani". Momentami wydaje mi się, że osoby co to mówią są ograniczone i nie przyjmują innej wizji domu niż murowany.

Szkielet ma w sobie coś co mnie przyciąga. Magia budowania w kilka dni domu z prefabrykatów, bez mokrych prac, z tynkami z płyty jest tak intensywna, że normalnie można zejść 8)

No właśnie. Prefabrykat bo budowanie szkieletu na placu budowy nie jest już dla mnie takie oczywiste. Ściana z fabryki + parę gwoździ. Miażdży, co nie? 8)

Odrzuca mnie w murowanym bujanie się, czekanie, burdel na placu budowy.

Tak, wiem że można dom wybudować w 6 miesięcy. A ja chcę w 3. Nie będę w tym domu 50 lat mieszkał. Może z 10? Potem do Krakowa. Może z 5? Potem do Krakowa. Dom "w przyszłości" dla dzieci też jest chorym pomysłem jak dla mnie. Pomóc - tak. Ale dać dom? - w dupach by się poprzewracało. Mój syn musi umieć poradzić sobie w każdej sytuacji a nie dostawać, dostawać i dostawać. Ot taki wątek wychowawczy :p

Zbudujemy i zobaczymy. Będzie fajnie to dobrze, nie będzie fajnie to drugie dobrze. Wtedy będę wiedział, żeby następny wybudować murowany.

3majcie kciuki. Badamy temat wykonawców. Szczegółowa analiza in progress

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1933413

No i jednak muszę się przejechać znowu do Nadarzyna i Pruszkowa.

W Gazowni panie mi powiedziały że lepiej uaktualnić od razu wypis z PZP.

W UG Nadarzyn laska była bardzo miła i powiedziała przepraszając, że wystawią mi to od ręki. Tylko żebym przyjechał w czwartek.

No to w czwartek zadzwonię (nazwisko delikwentki mam 8)) i mam nadzieję że wszystko machniom...

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1935560

W finale wyboru projektu zostały dwa:

Z14

http://images29.fotosik.pl/58/20b07fc19c82ee04m.jpg

Z24

http://images28.fotosik.pl/58/6e5c5b03a511b657m.jpg

No i który fajniejszy? Bo my już sami nie wiemy.. :-?

Z14 jest ciutkę większy i ma kolosalną zaletę: 4 pokoje + salon. Natomiast ma poddasze, czyli schody, stropy i dużo innych rzeczy które nie są wcale fajne.

Z24 czyli parterówka ma tylko 3 pokoje + salon. No i prosty strop ocieplany.

Dlaczego zależy nam na tylu pokojach? Jeden to nasza sypialnia, w drugim siedzieć będzie następca-rodu, jeden na pokój gościnny bo gości mamy dużo i często. Goście muszą siedzieć w gościnnym bo burdelu w salonie nie lubię mieć, a jest to nieuniknione :( jak goście nocują w salonie. No i kolejne dziecko fajnie jakby miało swój pokój. Wprawdzie kolejnego-dziecka jeszcze nie ma, ale chuchamy na zimne 8)

Z14 ma nieco większą sień, łazienkę na dole, ale mniejszy salon. Z24 ma z kolei regularne pokoje bez skosów (wsadź standardową szafę na poddaszu pod skosem to będziesz wiedział o czym mówię).

Hmmm... Lisek chyba idzie w kierunku Z14....

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1935572

Specjalnie dla gawła :p

Z14

http://www.projekty.z500.pl/projekty/14/rzuty/z14_rzut1_0.jpg

http://www.projekty.z500.pl/projekty/14/rzuty/z14_rzut2_0.jpg

Z24

http://www.projekty.z500.pl/projekty/24/rzuty/z24_rzut1_0.jpg

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1937494

Na razie na liście Schindlera mamy:

- Cellbud [sDD]

- Kopa-Haus Barlinek

- TSE [sDD]

- McDomus (aka Archeton)

- Haas (mimo tego że drogi jest)

Jeszcze trochę do sprawdzenia jest (o jezu ile się już przez telefon nagadałem).

Jak już będę pełne info i raport to zapodam na forum.

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1938372

Po telefonie z Wydziałem Ochrony Środowiska.

BTW. Wniosek o pozwolenie wodnoprawne na usunięcie sączka (w oparciu o decyzję Inspektoratu Melioracji) składa się w Starostwie Powiatowym w Pruszkowie ul. Drzymały 30, na samym dole w Kancelarii.

Natomiast pozwolenie odbiera się w Oddziale Starostwa na Kraszewskiego 14/16 - tam gdzie Urząd Gminy.

Ale do rzeczy. Wniosek złożyłem i dzwonię aby się dowiedzieć co z tymi moimi sączkami. Mr. Kozłowski odpowiada, że 2,5miesiąca bo jest sam i teraz obrabia wnioski z połowy czerwca. Znaczy wniosek o pozwolenie na budowę mogę złożyć po koniec października :-? :-? :-? :-? :-?

Jak to się mówi "penis męski bombki strzelił choinki nie będzie".

Trzeba czekać.

Ale w tym czasie, w te dwa miesiące, załatwię sobie ekspertyzę geologiczną gruntu, wybiorę i zaadaptuję projekt i będę miał mam nadzieję wszystko żeby złożyć PNB (Pozwolenie na Budowę). I tak na razie czekam na warunki przyłączy.

Aha. Wydział Ochrony Środowiska - Jarosław Kozłowski 7381544, pokój 20A.

https://forum.murator.pl/topic/80616-szkieletowiec-tryllowe-budowanie-z-mcdomus/#findComment-1939820