tryllu 31.10.2007 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 FYI. Teraz czekam tylko na zgodę na usunięcie sączków. Estimated end date: November 12th.Roger and out. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 04.11.2007 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 No właśnie. Kanalizacja. W ulicy sąsiadom już pomontowali studzienki kanalizacyjne na posesjach. Okolica rozkopana, kładą rury do kanalizacji sanitarnej. Odpalenie ponoć w kwietniu. Dwa miesiące temu (konkretnie 21 sierpnia) wysłałem pismo do Działu Inwestycji w Urzędzie Gminy Nadarzyn. Zapytałem się tam jak mógłbym się podłączyć do kanalizacji sanitarnej będącej w budowie. I co? I dupa! Pajace nawet nie odpowiedzieli "Spadówa na drzewo". Dzisiaj siedziałem i liczyłem. Szambo swoje kosztuje, dodatkowo trzeba je wybierać. Po co, skoro jest kanalizacja tuż obok, prawda? Więc siadłem, odpaliłem Firefoxa i zacząłem szperać po raz kolejny w Biuletynie Informacji Publicznej - jest tam cała dokumentacja dotycząca przetargu na wykonanie kanalizacji sanitarnej. Pojawił się problem, który jak się okazało można prawdopodobnie rozwiązać. Szczegóły tutaj: http://forum.muratordom.pl/post2136771.htm#2136771 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 05.11.2007 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Dwie informacje. 1. Kanalizacja: Dzwoniłem do Referatu Inwestycji z zapytaniem co z moim pismem. Poszukają Mam dzwonić dzisiaj popołudniem albo jutro. Przy okazji dzwoniłem też do Referatu Ochrony Środowiska z zapytaniem czy nie będzie potrzebna decyzja środowiskowa jeśli chodzi o przedłużenie kanalizacji. Prawdopodobnie nie Co się zmieniło? Rok 2004 Dz. U. Nr 257, poz. 2573 Sporządzenia raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko mogą wymagać następujące rodzaje przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko: 72) instalacje do oczyszczania ścieków, niewymienione w § 2 ust. 1 pkt 38, przewidziane do obsługi nie mniej niż 400 równoważnych mieszkańców; czyli wszystko okej, ale już za moment Rok 2005 - Dz. U. Nr 92, poz. 769 I) po pkt 72 dodaje się pkt 72a w brzmieniu: "72a) sieci kanalizacyjne, którymi odprowadzane są ścieki, z wyłączeniem przyłączy odprowadzających ścieki z budynków;", czyli dupa wielka bo na taką decyzję środowiskową się 3 miesiące czeka ale na szczęście: Dziennik Ustaw 2007 nr 158 poz. 1105 (Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 sierpnia 2007 r) h) pkt 72a otrzymuje brzmienie: „72a) kanały zbiorcze przeznaczone do zbierania ścieków z co najmniej dwóch kanałów bocznych;”. czyli powinno się obejść bez decyzji środowiskowej. yupi 2. Dzwoniłem do Ochrony Środowiska w Starostwie w Pruszkowie. Jutro do obioru pozwolenie wodnoprawne na usunięcie sączków Do zapłaty 217PLN. Co to oznacza? możemy składać pozwolenie na budowę jak będziemy mieli projekt i plan zagospodarowania działki zrobiony fajosko, co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 08.11.2007 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 dzisiaj odebrałem zawiadomienia o wszczęciu postępowania w celu uzyskania pozwolenia wodnoprawnego.odebrałem celem rozwiezienia po instytucjach i sąsiadach - żeby szybciej było, bo poczta to kolejne dwa tygodnie. udało się zawieźć zawiadomienie do Melioracji w Grodzisku i do UG Nadarzyn. Papiery zostawiłem tymczasowo u pana R. gdzie rodzina ma się podpisać.W poniedziałek/wtorek ostatnia wizyta w instytucji na ulicy Dubois w Warszawie a potem tylko 7 dni czekania i mam pozwolenie wodnoprawne. Uffff.. Aha. Kolega geodeta powiedział że nie da rady i przekazał sprawę swojej obrotnej koleżance. Pani Agnieszka czeka teraz na papiery startowe ze Starostwa i jedziemy, tzn. wytyczamy rogi działeczki i przygotowujemy mapy na cele projektowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 14.11.2007 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Kolejne ufff.Wczoraj (13.11) dostarczyłem wszystkie zawiadomienie o wszczęciu postepowania na likwidację sączka. Jutro zawożę papiery z powrotem do Pruszkowa i czekam na wydanie zgody. Next week biorę urlop i jadę w Małopolskę.Zamierzam odwiedzić firmę Varioplan (wybudowała dom znajomej), firmę McDomus, spotkać się z architektem wnętrz, odwiedzić rodzinę, odwiedzić fabrykę Varioplan i pójść wreszcie na grób ojca na podgórskim cmentarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 15.11.2007 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jestem ciotą Przyznaję, że pierwszy raz dałem oficjalnie ciała w tym całym ambarasie. Kupując działkę nie uwzględniłem służebności gruntowej na działce, której jesteśmy współwłaścicielami. Służebności na rzecz, dostawców telekomunikacyjnych, gazowni, gminy (wodociąg), zakładu energetycznego itp. Jakoś ubzdurało mi się, że jak będzie współwłasność to to wystarczy No i dupa. Trzeba dodatkowym aktem załatwić tę służebność. Kwestia nawet nie taka droga bo może ze 300PLN ale ile chodzenia Przy okazji okazało się, że oczywiście w rejestrach gruntowych nie ma uwzględnionego podziału, czyli nie ma m.in. naszego kawałka gruntu. Więc heja dzisiaj do Pruszkowa, kolejka do pokoju nr 100 na 1.5h. W międzyczasie wypełniłem wniosek, skserowałem akt notarialny i złożyłem. Teraz 3-4tygodnie czekania na zmianę danych w rejestrze a potem tylko wyciągnąć wypis z rejestru gruntów. A po co mi to? A bo notariusz potrzebuje: aktualny wypis z rejestru gruntów, wypisy z KW, formułki od podmiotów, które chcą służebności. Więc pierwsze już załatwia się, wypis z KW wezmę jak będe odbierał wypis z rejestru gruntów. Niech to się toczy swoim torem - i tak ustanowienie służebności potrzebne mi jest dopiero w momencie samego uruchamiania mediów/podłączania a nie do budowania np. gazociągu. Przy okazji w pokoju 20A na Kraszewskiego złożyłem listę z potwierdzeniami odbioru zawiadomienia o rozpoczęciu postępowania w sprawie udzielenia nam pozwolenia na usunięcie sączka. yeah! w następny piątek do odebrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 15.11.2007 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Czy likwidować sączki drenarskie? Zapytałem na forum - odpowiedź w tym wątku http://forum.muratordom.pl/czy-likwidowac-saczek-drenarski,t117104.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 20.11.2007 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jak ktoś chce się czegoś ciekawego dowiedzieć o EIFS i elewacjach to polecam mój post w wątku Grupa drewnianego szkieletu http://forum.muratordom.pl/post2173501.htm#2173501 Co nowego?Na razie nic. Geodetka wiem, że była pooglądała co i jak na miejscu, więc lada moment będę miał mapki projektowe.Jutro wyjazd do Krakowa i dużo oglądania oraz gadania. Raport wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 20.11.2007 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 btw. styropian ryflowany robi termoorganika.można sobie wybrać rozstaw, szerokość, głębokość ryflowania.robią to na dowolnym styropianie ze swojego portfolio. polecam również.http://www.dryvit.com.pl/content/invinity.htm (po polsku)w szczególności detale konstrukcyjne (rysunki/przekroje)http://www.dryvit.com.pl/content/pdf/detale/det_infinity.pdfinstrukcja instalacjihttp://www.dryvit.com.pl/content/pdf/detale/infinst.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 06.02.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 chwila przerwy była... nie ukrywam że czasu nie miałem. ale do rzeczy. uprawomocnione pozwolenie wodnoprawne w końcu samo przyszło. jakoś nie dotarłem do pruszkowa żeby je odebrać 650PLN poszło na 5 mapek projektowych. więcej kosztów na razie nie było. projekt? na to zupełnie osobny post. projekt się robi i jest indywidualny fajnie, nie? firma? też już wybrana. ale o tym później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 06.02.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 projektanci! ha to jest dopiero niezła bajka. mapki są, więc trzeba się było zainteresować kwestiami przedłużenia sieci wodociągowej i gazowej oraz przyłączami. wodę trzeba przedłużyć o ~18m a gazociąg o ~25m. poszukiwania rozpocząłem od super-kartki którą dostałem w wodociągach. firma Lambda powiedziała, że ma dużo zajęć na najbliższe pół roku i że odpowie. nie odpowiedziała, więc zadzwoniłem po dwóch dniach. Pan się wykręcał w końcu doszliśmy do wniosku wspólnie że to nie ma sensu. drugi projektant. telefonicznie jest ok. posłałem mu zestaw dokumentów. i uwaga! polecam zeskanowanie wszystkich dokumentów. ja mam w wersji elektronicznej wszystkie warunki, mapki, plan zagospodarowania, akty notarialne (akurat tego nie rozsyłam ) etc. więc mailem posłałem panu zestaw odpowiednich jpeg'ów. czekam na wycenę. w międzyczasie w statusie na GG ustawiłem "szukam projektanta przyłączy wod-kan-gaz". i po 10 minutach odezwał się kumpel który jest adminem sieci w firmie projektowo-budowlanej. pozdrawiam Festera! koleżanka jest projektantem z uprawnieniami i wyraziła chęć. więc dostała porcję skanów. również czekam na wycenę. insza inszość to samo wykonanie instalacji ale do tego jeszcze długa droga. trzeba w końcu się do pana mietka odezwać. prąd dociągnąć. chyba jutro zadzwonię. aha. kredyt dostaniemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 08.02.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 nie będzie kominka. tylko piec wolnostojący decyzja już praktycznie zapadła, ale jak to jest z decyzjami - wszystko jeszcze się może zmienić. salon ma wprawdzie 40m2 ale nie chce nam sie budowac kominka. piecyk wolnostojący jest bardziej kewl w każdym razem mocno brany jest pod uwagę: http://www.romotop.cz/userfiles/fotoprodukt/meru-06---plech--keramika---interier_big.jpg Fajoski nie? Jeszcze nie wiadomo gdzie stanie, albo w rogu, albo przy ścianie. Will see.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 08.02.2008 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 aha. i nie będzie gotowego projektu. będzie indywidualny. w cenie domu. wypasik więc muszę zmienić podpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 13.02.2008 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 projektant sieci wog-gaz + przyłącza. ciężki temat. dzwoniłem do 5 czy 6 osób. - jedna ma roboty na pół roku (?) - druga powiedziała, że odpowie i ma wyłączony telefon (ferie?) - trzecia powiedziała, że odpowie i brak odzewu - czwarta powiedziała że 2500PLN netto za projekt podciągnięcia wodociągu + przyłacze - z piąta spotkałem się dzisiaj i co było? patrzcie niżej... Kwota od osoby nr 4 mnie powaliła. Znaczy zacząłem się śmiać To jest jakieś normalnie po-pie-prz-one (lekko mówiąc). Biorąc pod uwagę, że bierze gotowiec, narysuje kreskę ołówkiem (bo i tak geodeta musi to wrysować) i załączy kilka kartek z opisem "jak zakopać rurę" to jest to takie mega przegięcie, że normalnie strach pomyśleć ile by mnie zgolili za gazociąg. Miły starszy Pan powiedział, że chętnie się ze mną spotka. Pytam kiedy, on "że nawet dziś". Okej, umówiliśmy się w centrum handlowym. Wydrukowałem warunki, mapkę, wybiegłem z roboty na spotkanie. Pan pooglądał, poczytał, przytaknął i powiedział.... Przyłacze wodne 350, za podciągnięcie wodociągu tak z pięć dych, gaz z rozprowadzeniem w domu 700. w sumie 1100 Normalnie, już go kocham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monja 13.02.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam.Pisz dalej, fajnie się czyta.My też budujemy w szkielecie drewnianym. Ale u nas wykonawca przywozi elementy konstrucjii i sklada je na budowie.Mamy juz wodę , kanalizację , prąd, ogrodzenie, okna zamówione i zapłacone, drewno jest kupione i wykonawca je "obrabia". jak pogoda pozwoli mamy nadzieję lada moment zacząć fundamenty.Teraz szukamy styropinu ryflowanego i innych materiałów w sensownych cenach.....Domek ma powstać w Dziwnówku zachodniopomorskie.Może czytając przeoczyłam , ale wybraliście juz wykonawcę?Mamy już jeden taki domek w tej technologii i jest super!!!Grzejemy tylko prądem i nawet jak były mrozy -20 (kiedyś) to nie zbankrutowalismy.Teraz też zamierzamy wybudować z ogrzewaniem elektrycznym.Pozdrawiam , będę czytać o Waszych postępach w budowie Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 14.02.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Wybraliśmy ale jeszcze nie mówię co, bo umowę podpisuję na dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 18.02.2008 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 No to podpisaliśmy... Wyszło na to, że budujemy z firmą Archeton (tak, tak z tym studiem architektonicznym) a konkretnie z firmą McDomus, która jest finansowo powiązana z Archetonem. W umowie jest jasno powiedziane, że związani jesteśmy tajemnicą jeśli chodzi o zapisy umowy więc nie pytajcie na ile opiewa umowa Ogólnie mogę powiedzieć, że nie była to najtańsza ze znalezionych ofert ale też nie była najdroższa PAB-Varioplan - za nieco gorszy stan chciał 1700PLN brutto za m2 powierzchni netto TSE - za stan podobny ale bez pokrycia dachowego 1900PLN brutto za m3 powierzchni netto. Jaki jest teraz plan? W ciągu 30 dni zostanie przygotowany nasz indywidualny projekt. Wtedy będę mógł się starać o pozwolenie na budowę i przygotować we własnym zakresie fundamenty. I wtedy Archeton ma 4 miesiące na zbudowanie naszego domku. Więc jedziemy z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 20.02.2008 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 No i dzisiaj poszła pierwsza rata dla Archetonu, tj. 1% ogólnej kwoty. Tym samym rozpoczął się etap projektowania domu już tak bardziej inżyniersko a nie tylko w 3D Home Architect Design Suite Deluxe 8 Pokaże Wam jak wygląda rzut naszego domu. Będzie to wyglądać w miarę tak jak na załączonym obrazku... http://images34.fotosik.pl/150/eb1241f9f7e646f1m.jpg A w międzyczasie trwa akcja Przygotowywanie Mieszkania do Sprzedaży. Została praktycznie tylko nasza sypialnia do odmalowania, i uzupełnienie brakującej fugi tu i ówdze (jednak 4 lata robi swoje). Więc zaraz zakasuję rękawy, trzeba wyłożyć folią sypialnię, owinąć szafę i łóżko, uzupełnić gładzią ubytki, wyszlifować, zagruntować, pomalować, założyć karnisz i ........ w cholerę jeszcze roboty No ale cóż. Może ktoś chce kupić? Chyba nawet na forum muratora wrzucę ogłoszenie jak już będziemy zdecydowani sprzedawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ćma 28.05.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 No i jak tam prace budowlane? Czytałam z zapartym tchem, a tu taki przestój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 27.06.2008 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Ha! Przestój był i się właśnie skończył.Wynikał z paru rzeczy, aczkolwiek parę innych też się wyjaśniło i mega-update już w ten weekend.Dom jeszcze nie stoi, ale stanie na jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts