Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę, w projekcie mam do postawienia 3 kominy z czego jeden ma słuzyć tylko do wentylacji (4-kanałowy). Z uwagi na szalejące ceny materiałów budowlanych chciałbym go postawić nie z pełnej cegły ale z cegły kratówki (dł. 250mm x szer.125mm x wys. 130mm) a zatem cegła ta jeśli chodzi o długość i szerokość odpowiada zwykłej cegle pełnej ale jest od niej 2x wyższa, no i oczywiśćie ma w środku otworki w kształcie kratki. Pytanie brzmi czy stoi coś na przeszkodzie żeby z takiej cegly postawić komin wentylacyjny. Dodam tylko, że cegłę tą kupiłam już kilka lat temu i mam jej sporo więc chciałabym ją jakoś wykorzystać.

Nie można też zapominać o oszczędnościach na ilości zaprawy i pracy murarza.

Proszę o wasze opinie

Z góry dziękuję

https://forum.murator.pl/topic/80618-czy-mo%C5%BCna-zbud-komin-wentylacyjny-z-ceg%C5%82y-krat%C3%B3wki/

Proszę o poradę, w projekcie mam do postawienia 3 kominy z czego jeden ma słuzyć tylko do wentylacji (4-kanałowy). Z uwagi na szalejące ceny materiałów budowlanych chciałbym go postawić nie z pełnej cegły ale z cegły kratówki (dł. 250mm x szer.125mm x wys. 130mm) a zatem cegła ta jeśli chodzi o długość i szerokość odpowiada zwykłej cegle pełnej ale jest od niej 2x wyższa, no i oczywiśćie ma w środku otworki w kształcie kratki. Pytanie brzmi czy stoi coś na przeszkodzie żeby z takiej cegly postawić komin wentylacyjny. Dodam tylko, że cegłę tą kupiłam już kilka lat temu i mam jej sporo więc chciałabym ją jakoś wykorzystać.

Nie wiem czy należy, ale wiem że się robi i to nawet spalinowe.

Tyle, ze w spalinowe potem wkłada się rurkę stalową, a w wentylacyjne oczywiście bynajmniej.

Żeby nie było - u teścia teraz tak robią. Patrzyłem - kratówka, a co. 8)

a nie taniej i wygodniej wyjdzie zastosować "pustaki" wentylacyjne ? widziałem nawet takie (nie ceramiczne) 3 albo 4 kanałowe 8) a cegła przy budowie napewno się nie zmarnuje - u mnie poszla 1 paleta nawet nie wiem na co :roll: może ... rozkradli :wink: