T-rex 11.06.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Witam, Jak ostrzycie łańcuch w pilarce do drewna ?? znalazłem takie coś: - http://www.forester.pl/go/_info/?id=11 i mam pytanie czy to coś jest warte ? czy to zabawka bo tak "pilniczkiem od ręki", to męczące, i podejrzewam niezbyt precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 11.06.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Witam, Jak ostrzycie łańcuch w pilarce do drewna ?? znalazłem takie coś: - http://www.forester.pl/go/_info/?id=11 i mam pytanie czy to coś jest warte ? czy to zabawka bo tak "pilniczkiem od ręki", to męczące, i podejrzewam niezbyt precyzyjne Jest tańsza opcja pewnie pośrednia http://www.allegro.pl/item202447597_pilnik_do_ostrzenia_lancucha_do_pil_spalinowych.html. Pilniczek z prowadnicą i "kątomierzem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 11.06.2007 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 ale czy ktos to testowal ? ma jakies doswiadczenie ? czym sie najlatwiej/najlepiej ostrzy ? czy kazdy tu oddaje do serwisu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 11.06.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Moi cieśle i dekarze w jednym podczas montażu więźby swoje piły osttrzyli zwykłym okrągłym pilnikiem i było OK. W punkcie usługowym ponoć kosztuje to około 10 zł. tak więc chyba nie warto wydawać 120 zł na przyrząd. Lepiej kupic drugi łańcuch na zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.06.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Witam, Jak ostrzycie łańcuch w pilarce do drewna ?? znalazłem takie coś: - http://www.forester.pl/go/_info/?id=11 i mam pytanie czy to coś jest warte ? czy to zabawka bo tak "pilniczkiem od ręki", to męczące, i podejrzewam niezbyt precyzyjne Pójdź do Stihla i zapytaj o prowadnik do ostrzenia łańcucha. Są trzy rodzaje. Do pilników: fi 4mm (małe ogrodowe piły, o podziałce 3/8") fi 4,5 (4, mm (średnie piły, o podziałce .325") fi 5,2 mm (duże piły, podziałka 3/8") Jest to proste urządzonko, koszt jakieś 30 PLN. Sam to użytkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 11.06.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 O kurde jaki sprzecior... a u mnie zwykly okragly pilniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 11.06.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 http://www.allegro.pl/item200922464_ostrzalka_do_lancuchow_85w_tarcza_gratis_.html A ja mam takie coś sprawdza sie i jest super.Kupiłem jesieną i już mi sie zwróciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 11.06.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 A ja oddaje lancuch do serwisu, 7 zl i po klopocie. Nie ostrze za czesto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hucho 11.06.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Ja daję do serwisu w Castoramie za 6 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 11.06.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Ja tam używam tylko pilnika, przynajmniej widzę co robię, kiedyś próbowałem ostrzyć przy użyciu prostych prowadnic i jakoś nie podeszło mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 11.06.2007 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 z serwisem to bym chyba zbankrutował a ta prowadnica całkiem ciekawie wyglada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 11.06.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Łańcuch do pilarki ostrzy się pilnikiem okrągłym wykonując ruch posuwisty do przodu z jednoczesnym obrotem. Nie cofamy pilnika w zębach. pilnik ustawiamy pod kątem ostrza zęba.Cztery ruchy i ząb naostrzony. Ot cała filozofia. No chyba ze ktos lubi ciąć w piachu to moze odrazu nowy łańcuch kupic bo zęba nie wyprowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.06.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Łańcuchy do piły ostrzę na zwyklej szlifierce stolowej cienką 3 mm tarcząze spoiwem gumowym ( nie taką jak do szlifierki kątowej !!!) Krawędż tarczy wcześniej trzeba ukształtować diamentem na półokrąglo. Wymagana pewnawprawa, ale idzie doskonale. Acha, na szlifierce mam prawe i lewe obroty,czasami się to przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 11.06.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 natrafilem na pare gwozdzi dzisiaj - i pilnikiem mi to niebardzo szlo a jak wyglada sprawa ogranicznikow glebokosci ciecia ?? - podobno sie je tez wyrownuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 12.06.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 natrafilem na pare gwozdzi dzisiaj - i pilnikiem mi to niebardzo szlo a jak wyglada sprawa ogranicznikow glebokosci ciecia ?? - podobno sie je tez wyrownuje Stihl sprzedaje przymiar, dzięki któremu można przypiłować ogranicznik (ma też inne zastosowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 12.06.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 A ja oddaje lancuch do serwisu, 7 zl i po klopocie. Nie ostrze za czesto. Ja też dałem do serwisu to mi ch...tak naostrzył ,że wszystkie nity ponacinane i łańcuch musiałem wy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 15.06.2007 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 podniose może jeszcze ktoś coś mądrego podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 15.06.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 podniose może jeszcze ktoś coś mądrego podpowie Doświadczenie w pracy z pilarką spalinowa jako drwal mam jeszcze niewielkie - od wiosny tego roku, ale dobre 15 mp drewna kominkowego,porąbanego i ułożonego już schnie od dłuższego czasu. 10 mp był to dąb zakupiony u leśniczego, reszta - brzoza i stare drzewa owocowe, które wycinałem na działce. Początkowo próbowałem ostrzyć łańcuch pilnikiem z prowadnicą f-my Oregon (były tam zaznaczone kąty), ale efekt był mizerny (ostrzenie starczało na krótko, w dodatku drobne błędy w prowadzeniu pilnika ( choć sie starałem) skutkowały tym, że nie dało się wręcz przeciąć sporego okrąglaka - prowadnica łańcucha odchodziła w bok. Posłuchałem znajomego i oddałem łańcuch do naostrzenia do Castoramy - za 8 zł łańcuch był jak nowy, na powrót rzaz był idealny. Do pocięcia 10 mp dębiny wystarczyło 2 razy go naostrzyć - czy to duży koszt? Na razie z samodzielnym ostrzeniem dałem sobie spokój, choć na półce w warsztacie leży nowy porządny pilnik z prowadnicą Oregona (dostałem w prezencie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 15.06.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Kiedyś próbowałem pilnikiem - jakiś efekt był ale trochę to pracochłonne. Kupiłem drugi łańcuch i oddaję do znajomego "magika" - bierze dychę - i jak na razie nie zawiodłem się. Do serwisów trzeba kawałeczek podjechać, nie wiem ile biorą bo nie chce mi się jechać. "Magika" mam na tej samej ulicy trzy domy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 15.06.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Ja oddaje swój łańcuch do sklepu....całe 6 zł ostrzenie i święty spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts