Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostrzenie piły łańcuchowej

Recommended Posts

Witam,

Jak ostrzycie łańcuch w pilarce do drewna ??

znalazłem takie coś:

- http://www.forester.pl/go/_info/?id=11

i mam pytanie czy to coś jest warte ? czy to zabawka :p

bo tak "pilniczkiem od ręki", to męczące, i podejrzewam niezbyt precyzyjne

Jest tańsza opcja pewnie pośrednia

http://www.allegro.pl/item202447597_pilnik_do_ostrzenia_lancucha_do_pil_spalinowych.html.

Pilniczek z prowadnicą i "kątomierzem"

Witam,

Jak ostrzycie łańcuch w pilarce do drewna ??

znalazłem takie coś:

- http://www.forester.pl/go/_info/?id=11

i mam pytanie czy to coś jest warte ? czy to zabawka :p

bo tak "pilniczkiem od ręki", to męczące, i podejrzewam niezbyt precyzyjne

Pójdź do Stihla i zapytaj o prowadnik do ostrzenia łańcucha. Są trzy rodzaje. Do pilników:

fi 4mm (małe ogrodowe piły, o podziałce 3/8")

fi 4,5 (4,8) mm (średnie piły, o podziałce .325")

fi 5,2 mm (duże piły, podziałka 3/8")

Jest to proste urządzonko, koszt jakieś 30 PLN. Sam to użytkuję.

Łańcuch do pilarki ostrzy się pilnikiem okrągłym wykonując ruch posuwisty do przodu z jednoczesnym obrotem. Nie cofamy pilnika w zębach. pilnik ustawiamy pod kątem ostrza zęba.Cztery ruchy i ząb naostrzony. Ot cała filozofia. No chyba ze ktos lubi ciąć w piachu to moze odrazu nowy łańcuch kupic bo zęba nie wyprowadzi.

Łańcuchy do piły ostrzę na zwyklej szlifierce stolowej cienką 3 mm tarczą

ze spoiwem gumowym ( nie taką jak do szlifierki kątowej !!!) Krawędż tarczy

wcześniej trzeba ukształtować diamentem na półokrąglo. Wymagana pewna

wprawa, ale idzie doskonale. Acha, na szlifierce mam prawe i lewe obroty,

czasami się to przydaje.

podniose :)

może jeszcze ktoś coś mądrego podpowie :wink:

Doświadczenie w pracy z pilarką spalinowa jako drwal mam jeszcze niewielkie - od wiosny tego roku, ale dobre 15 mp drewna kominkowego,porąbanego i ułożonego już schnie od dłuższego czasu. 10 mp był to dąb zakupiony u leśniczego, reszta - brzoza i stare drzewa owocowe, które wycinałem na działce. Początkowo próbowałem ostrzyć łańcuch pilnikiem z prowadnicą f-my Oregon (były tam zaznaczone kąty), ale efekt był mizerny (ostrzenie starczało na krótko, w dodatku drobne błędy w prowadzeniu pilnika ( choć sie starałem) skutkowały tym, że nie dało się wręcz przeciąć sporego okrąglaka - prowadnica łańcucha odchodziła w bok.

Posłuchałem znajomego i oddałem łańcuch do naostrzenia do Castoramy - za 8 zł łańcuch był jak nowy, na powrót rzaz był idealny. Do pocięcia 10 mp dębiny wystarczyło 2 razy go naostrzyć - czy to duży koszt? Na razie z samodzielnym ostrzeniem dałem sobie spokój, choć na półce w warsztacie leży nowy porządny pilnik z prowadnicą Oregona (dostałem w prezencie). Pozdrawiam

Kiedyś próbowałem pilnikiem - jakiś efekt był ale trochę to pracochłonne. Kupiłem drugi łańcuch i oddaję do znajomego "magika" - bierze dychę - i jak na razie nie zawiodłem się. Do serwisów trzeba kawałeczek podjechać, nie wiem ile biorą bo nie chce mi się jechać. "Magika" mam na tej samej ulicy trzy domy dalej...