Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe a te wstrętne upały

Recommended Posts

Co macie na oknach dachowych żeby mniej "waliło" ( bo chyba inaczej tego nazwać nie można) słońce , gdybym zdecydowała się na jakieś rolety to lepiej ciemniejsze czy jasne, podgumowane czy raczej sam materiał. Jakie macie doświadczenia w tym temacie - w temacie upałów!!!!plissss doradżcie bo jutro moje dziecko wyzionie ducha jak tak dłużej przygrzeje.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no tak- ale ich cena!!!!!!!!!

nas ze względu na cenę stać było na rolety zaciemniające wewnętrzne od veluksa (do tych okien). mają prawie 100 % zaciemnienie tak więc nawet w południe przy zasuniętych roletach jest ciemno jak w bezksiężycową noc :wink:

co do gorąca to moim zdaniem też spełniają swe zadanie bowiem odczuwalna jest zmiana temperatury w pokoju ze ściągniętymi roletami a pokojem gdzie panuje półmrok (tzn. tam gdzie rolety są zaciągnięte). co prawda pod wpływem gorąca tworzywo rolety się ugina ale (używamy od roku) nie jest oklapnięte (jak słońce przestaje mocno świecić to znowu staje się sprężysta.

mamy rolety zaciemniające - kolor od wewnątrz możesz sobie wybrać z palety, tak żeby pasowało ci do ścian, podłogi czy tam czego tylko chcesz :roll:

Najlepsze są markizy lub rolety zewnętrzne - chronią przed nagrzaniem samo okno i są skuteczniejsze w tym przypadku niż wewnętrzna roleta (podobnie jak izolacja ścian od zewnątrz). Sa też wewnętrzne żaluzje z alu - odbijające światło, ale nie chronią tak jak markizy.

Ceny obecnej nie znam, nie są pewnie tanie, ale może warto zaiwestować w okna od strony najbardziej nasłonecznionej. Zdaje się ,że nie ma tańszych i korzystnych rozwiązań. Rolety wewnętrzne też kosztują, ale nagrzewają się same i oddają i tak częśc ciepła do pokoju, poza tym takie cykliczne przegrzewanie może wpłynąć źle na ich trwałość.

Uwaga Barbossy całkowicie no comment - chyba, że to żart taki jakiś nieudany.

to ukradnij

Podżeganie do czynu karalnego jest także przestępstwem.

.

może jak po jednej to zakwalifikują jako niską szkodliwość czynu; a jeszcze jak w "obrzydliwym" i "wyzyskującym biednych pracowników" hipermarkecie to zyska poparcie społeczne, ba może okrzykną go budowlanym Robim Chłodem

najlepsze rozwiazanie to rolety zewnętrzne które odetna wg. słońce od okna - wewnetrzne może zaciemniają i troche mniej sie nagrzewa...ale wg mnie to i tak chała

ja zastosowalem folię odbijająca na zewnątrz okien - jak ją montowali to róznica była spora pod oknem z folia i bez folii. ale i tak sie nagrzewa -

jest cieplo tylko ze ja mam prawie szklarnie 8 velux 80/160 i 4 80/140 wiec troche grzeje nawet bardziej niz trochę jak bym mial nadmiar kasy zakladal bym rolety TYLKO ZEWNETRZNE

Ja polecam markizy zewnętrzne z Veluxa. Wielokrotnie tańsze od rolet, a bardzo skuteczne. Wyglądają mniej więcej tak jak czarne zasłony z malutkimi dziureczkami jakie czasem spotyka się w samochodach. Różnica w temperaturze wewnątrz duża. Na zimę wygodnie zwijają się wewnątrz konstrukcji ramy, tak że ich nie widać.

Ceny można sprawdzić na stronie Veluxa - mnie do pięciu okien kosztowały jakieś 800 złotych (trafiłem na promocję).

Pozdrawiam forumowiczów, k0liber.

Rozwiązanie tymczasowe, ale skuteczne:

1. Kupujesz tanie turystyczne alumaty ( taka karimata cieniutka, z jednej strony folia alu, z drugiej cienka pianka) - tyle ile okien - koszt po ok. kilkanaście złotych.

2. Przyszywasz do każdej sznurki/troczki minimum dwie pary ( jak masz silne wiatry to więcej)

3. Kładziesz na oknie od zewnątrz, oczywiście srebrnym do góry, przywiązujesz od wewnątrz związując troczki i przymykasz okno.

Inne pomysły na mocowanie mile widziane.

Alumata przepuszcza odrobinę światła.

niestety z doświadczeń moich znajomych wynika że jedynym rozwiązaniem które się sprawdza są porządne rolety ZEWNĘTRZNE zasłaniające całkowicie okno. Tylko one odbijają ciepło na zew okna

Są super do zimy.

Prowadnice zajdą lodem, a Ty się zatoczysz* na wyłącznik rolet i bzzzt!...

---

* Dobry harnaś, ale zbój! 8)

O te markizy mi chodziło (k0liber), dużo dawały, jak się zapomniało zapuścić, to od razu była różnica. Niestety to jest problem okien dachowych i teraz robię co mogę, aby ich było jak najmniej. Nie cierpiałam tych okien i nawet z tego powodu myślałam o następnej parterówce, ale działka zbyt mała i odstraszył mnie kosztowny dach. Patent z wentylatorkiem typu "pomyslowy Dobromir"to raczej przerost formy nad treścią! :wink: A chyba najlepsza to klima.

U mnie też w planach klima (instalacja szczęśliwie czeka sobie w ścianach na przypływ gotówki). Niemniej z pełną świadomością i przekonaniem kupiłem markizy - w końcu poza początkowym wydatkiem ich używanie w odróżnieniu od klimatyzacji nic nie kosztuje, a zawsze te parę stopni do schłodzenia mniej.

Pozdrawiam,

k0liber