Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe a te wstrętne upały

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak wyglada trwalosc markiz zewnetrznych? Czy one aby nie starzeja sie szybko pod wplywem czynnikow atmosferycznych?

I jescze jedno. Czy markizy/rolety zewnetrzne mozna dokupic juz po zamontowaniu okien i zamontowac sobie samodzielnie?

Mogę się wypowiedzieć jedynie odnośnie markiz Veluxa. U mnie są jeden sezon, więc trudno powiedzieć, rodzice mają je jednak chyba ze 3 lata i brak jest jakichkolwiek znaków zużycia.

Markizy można kupić do zamontowanych już okien - montaż jest bardzo prosty i sprowadza się do wyjęcia z okna plastikowej zaślepki i przykręcenia mechanizmu markizy bodajże 2 śrubami (w moich oknach były już nawet nawiercone otwory). Ja montowałem samodzielnie.

Pozdrawiam,

k0liber

normalne roletki materiałowe do polaciowek - skuteczność zaskakująco dobra

nie do końca, możesz wierzyć

Z moich doświadczeń roletki się nie sprawdzają. W jednym oknie mam nawet specjalną z Veluxa niby-termoizolacyjną, całkowicie zaciemniająca (nie pamiętam już ceny, ale droga po zbóju)i od strony słońca pokryta jakąś alu-podobną materią odbijającą, a i tak nagrzewa się niemiłosiernie i po prostu oddaje przejętą energię jak kaloryfer.

A tak nieco off-topic - jeśli ktoś ma dobry pomysł na ograniczenie przenikania ciepła przez okna o kształcie trójkąta, to byłbym wdzięczny za podpowiedź.....

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to folia okienna, np. 3M, ale boję się, że pochłania zbyt dużo światła słonecznego, no i filtracja UV zdaje się oznacza, że kwiatki w pokoju nie mają szans?

Pozdrawiam,

k0liber

hmmm....cóż....mam je już trzy lata i wierze w to co namacalnie mam w domu

Wiem jak sie powietrze gotuje gdy tescowa roletke zwinie i wiem co sie dzieje gdy jest zaslonieta

ale i tak poddasze użytkowe to zły pomysł :(

Ale mam już wyjście dość radykalne - wstawiam klimę

w 100% zgadzam się z Tobą, u mnie poddasze to porażka (wiem, że to m.in. zła izolacja)

tylko klima pewnie pomoże, a zważywszy, że markizy zewn to u mnie ok. 5x230 to lepiej dołożyć do klimy, choćby tylko w sypialni

może masz jakieś typy dla klimy?

w 100% zgadzam się z Tobą, u mnie poddasze to porażka (wiem, że to m.in. zła izolacja)

tylko klima pewnie pomoże, a zważywszy, że markizy zewn to u mnie ok. 5x230 to lepiej dołożyć do klimy, choćby tylko w sypialni

może masz jakieś typy dla klimy?

widzisz, z racji mej ratolosli i klopotow zdrowotnych postawiłem stacjonarna "szafe" wywalając tylko rure na zewnątrz - włączam jak nikogo nie ma by schlodzic pomieszczenie a pozniej wylaczam

dosc glosne to urzadzenie i by z nim zyc...nie wytrzymalbym i wypi.... na zlom.

stacjonarnej zamontowac rodzina mi nie daje :(

wieczorem otwieram polaciowki i przy otwartych spie - jakos wytrzymac mozna choc dzis musialem sie kołdra przykryć gdyz nawet chłodno w nocy bylo

hmmm....cóż....mam je już trzy lata i wierze w to co namacalnie mam w domu

A ja podjęłam radykalną decyzję o likwidacji okien dachowych, na rzecz lukarn, może gorsze naświetlenie, ale za to tak się nie będzie nagrzewać. Przynajmniej tak mi się wydaje.

W tej chwili mam w 1 oknie roletę materiałową, w drugim żaluzję aluminiową - jeden czort, trochę chronią, ale i tak jak się podchodzi do okna dachowego, to czuć wyraźne ocieplenie klimatu :cry:, mimo iż są na północnej połaci dachu . A poza tym zimą skrapla się na szybach woda i ścieka po ramach :evil:

w poprzednim domu mialem lukarny i w niektorych sytuacjach maja zastosowanie ale czesto z pokoju robia ciemna nore

Okna polaciowe to dla mnie kompromis - chce palic swiatlo latem juz o 18 czy dopiero po 20?

Mam teraz okna w szczycie, nawet dość duże jak na powierzchnie pokoju syna bo 1765/1435, od południowej strony zakryte starym, dorodnym orzechem którego przecie nie zetnę i ..... i było ciemno jak w lochu, a pokoik niewielki - z 10 mkw. Zanim dodałem okno dachowe latem i tak było cholerycznie ciepło ze wytrzymać nie szlo. Dedalem okno i co? Nic - ciepło w dalszym ciągu choć teraz mogę sobie mały przeciąg zrobić miedzy oknami ale za to jasno, tak jasno ze w słoneczny dzień muszę roletke materiałową zaciągnąć bo za bardzo daje po oczach

A ze pomieszczenie sie trochę bardziej nagrzeje? Coz.... cos za cos. Poza tym nagrzewaniem obarcza sie przede wszystkim okna nie biorąc pod uwage dachu - choćby nie wiem jak dobrze ocielonego jak i malej powierzchni ścian (akumulatora ciepla czy chłodu) w całkowitej powierzchni pomieszczenia. By uprzedzic pytania - u mnie jest plyta GK na ruszcie, 25 cm welny, pustka wentylacyjna, pelne deskowanie i na to gonty

By uprzedzic pytania - u mnie jest plyta GK na ruszcie, 25 cm welny, pustka wentylacyjna, pelne deskowanie i na to gonty

U mnie jest podobnie, z tym że cały stropodach od wewnątrz jest wyłożony boazerią i na dachu dachówka ceramiczna. Jaką miałeś (mieliście) maksymalną temperaturę na poddaszu w dotychczasowe upały? U mnie 26 stopni na poddaszu a na parterze 23). Ale wszystkie okna zamknięte na głucho i zasłonięte roletami. No i w te upały staramy się nie używać kuchenki, dopiero wieczorem. Gotowanie obiadku podnosi temperaturę w kuchni o jakieś 2 stopnie

• 1 month później...

Jareko, mam do ciebie pytanie.

Ja mam na poddaszu jeden wielki pokój bez ścian działowych - nie wiem ile ma metrow, po podłodze ok. 150 mkw, scianka szczytowa na 80cm i dach dwuspadowy 35st. nachylenia. Oświetlenie: dwa okna w ścianach szczytowych 120/150, jedno okno w podciągu 260/90 takie trókątne.

Czy to jest wystarczające oswietlenie tak dużego pomieszczenia czy musze zamontowac 2 okna dachowe?

Dodam że nie chodzi mi o oświetlenie ekstra jasne, ale też nie chce światła zapalać 0 16.00.

Natalia

Mam 3, oryginalne Veluxa w naturalnym kolorze lnu.

Przepuszczają światło.

Ponieważ mam 2 podobne pokoje zauważam różnice.

Roletka daje 1 stopień Celsjusza mniej i likwiduje "gorąca plamę słońca" na podłodze.

Dalszy 1 stopień daje wentylacja mechaniczna strychu (sterowana termostatem).

A i tak jest o 1,5 stopnia więcej niż na parterze.