jareko 13.06.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 normalne roletki materiałowe do polaciowek - skuteczność zaskakująco dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 normalne roletki materiałowe do polaciowek - skuteczność zaskakująco dobra nie do końca, możesz wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.06.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 A jak wyglada trwalosc markiz zewnetrznych? Czy one aby nie starzeja sie szybko pod wplywem czynnikow atmosferycznych? I jescze jedno. Czy markizy/rolety zewnetrzne mozna dokupic juz po zamontowaniu okien i zamontowac sobie samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k0liber 13.06.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 A jak wyglada trwalosc markiz zewnetrznych? Czy one aby nie starzeja sie szybko pod wplywem czynnikow atmosferycznych? I jescze jedno. Czy markizy/rolety zewnetrzne mozna dokupic juz po zamontowaniu okien i zamontowac sobie samodzielnie? Mogę się wypowiedzieć jedynie odnośnie markiz Veluxa. U mnie są jeden sezon, więc trudno powiedzieć, rodzice mają je jednak chyba ze 3 lata i brak jest jakichkolwiek znaków zużycia. Markizy można kupić do zamontowanych już okien - montaż jest bardzo prosty i sprowadza się do wyjęcia z okna plastikowej zaślepki i przykręcenia mechanizmu markizy bodajże 2 śrubami (w moich oknach były już nawet nawiercone otwory). Ja montowałem samodzielnie. Pozdrawiam, k0liber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k0liber 13.06.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 normalne roletki materiałowe do polaciowek - skuteczność zaskakująco dobra nie do końca, możesz wierzyć Z moich doświadczeń roletki się nie sprawdzają. W jednym oknie mam nawet specjalną z Veluxa niby-termoizolacyjną, całkowicie zaciemniająca (nie pamiętam już ceny, ale droga po zbóju)i od strony słońca pokryta jakąś alu-podobną materią odbijającą, a i tak nagrzewa się niemiłosiernie i po prostu oddaje przejętą energię jak kaloryfer. A tak nieco off-topic - jeśli ktoś ma dobry pomysł na ograniczenie przenikania ciepła przez okna o kształcie trójkąta, to byłbym wdzięczny za podpowiedź..... Jedyne co mi przychodzi na myśl, to folia okienna, np. 3M, ale boję się, że pochłania zbyt dużo światła słonecznego, no i filtracja UV zdaje się oznacza, że kwiatki w pokoju nie mają szans? Pozdrawiam, k0liber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicola77 13.06.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 witam w oknie Fakro gdzieś ze dwa tygodnie temu zamontowaliśmy roletę zaciemniającą ARF cena 330zł. Było warto, bo chociaż w pokoju jest ciemno ale w ogóle się nie nagrzewa. Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.06.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 normalne roletki materiałowe do polaciowek - skuteczność zaskakująco dobra nie do końca, możesz wierzyć hmmm....cóż....mam je już trzy lata i wierze w to co namacalnie mam w domu Wiem jak sie powietrze gotuje gdy tescowa roletke zwinie i wiem co sie dzieje gdy jest zaslonieta ale i tak poddasze użytkowe to zły pomysł Ale mam już wyjście dość radykalne - wstawiam klimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 13.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 U mnie też sprawę załatwia zwykła, materiałowa, jasna roleta do okien połaciowych. Ale w całym domu mam tylko 2 połaciówki i to od północnej strony. Już na etapie projektu uparłam się, że jeżeli okna połaciowe muszą być to tylko od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ale i tak poddasze użytkowe to zły pomysł Ale mam już wyjście dość radykalne - wstawiam klimę w 100% zgadzam się z Tobą, u mnie poddasze to porażka (wiem, że to m.in. zła izolacja) tylko klima pewnie pomoże, a zważywszy, że markizy zewn to u mnie ok. 5x230 to lepiej dołożyć do klimy, choćby tylko w sypialni może masz jakieś typy dla klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.06.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ale i tak poddasze użytkowe to zły pomysł Ale mam już wyjście dość radykalne - wstawiam klimę w 100% zgadzam się z Tobą, u mnie poddasze to porażka (wiem, że to m.in. zła izolacja) tylko klima pewnie pomoże, a zważywszy, że markizy zewn to u mnie ok. 5x230 to lepiej dołożyć do klimy, choćby tylko w sypialni może masz jakieś typy dla klimy? widzisz, z racji mej ratolosli i klopotow zdrowotnych postawiłem stacjonarna "szafe" wywalając tylko rure na zewnątrz - włączam jak nikogo nie ma by schlodzic pomieszczenie a pozniej wylaczam dosc glosne to urzadzenie i by z nim zyc...nie wytrzymalbym i wypi.... na zlom. stacjonarnej zamontowac rodzina mi nie daje wieczorem otwieram polaciowki i przy otwartych spie - jakos wytrzymac mozna choc dzis musialem sie kołdra przykryć gdyz nawet chłodno w nocy bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ja to się zastanawiam nad splitemalbo bety z wyra rano do lodówki i wyciągać przed snem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 13.06.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 normalne roletki materiałowe do polaciowek - skuteczność zaskakująco dobra nie do końca, możesz wierzyć hmmm....cóż....mam je już trzy lata i wierze w to co namacalnie mam w domu ale i tak poddasze użytkowe to zły pomysł Ale mam już wyjście dość radykalne - wstawiam klimę A ja podjęłam radykalną decyzję o likwidacji okien dachowych, na rzecz lukarn, może gorsze naświetlenie, ale za to tak się nie będzie nagrzewać. Przynajmniej tak mi się wydaje. W tej chwili mam w 1 oknie roletę materiałową, w drugim żaluzję aluminiową - jeden czort, trochę chronią, ale i tak jak się podchodzi do okna dachowego, to czuć wyraźne ocieplenie klimatu , mimo iż są na północnej połaci dachu . A poza tym zimą skrapla się na szybach woda i ścieka po ramach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.06.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 WitamRównież mam ten problem. Doraźnie rozwijam na oknie duży gruby ręcznik, lub bawełniany dywanik i przyciskam go górą okna. Nie jest to klima, ale różnica jest spora - można wytrzymać, a jest to najtańsze i dostępne dla każdego wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.06.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 w poprzednim domu mialem lukarny i w niektorych sytuacjach maja zastosowanie ale czesto z pokoju robia ciemna noreOkna polaciowe to dla mnie kompromis - chce palic swiatlo latem juz o 18 czy dopiero po 20? Mam teraz okna w szczycie, nawet dość duże jak na powierzchnie pokoju syna bo 1765/1435, od południowej strony zakryte starym, dorodnym orzechem którego przecie nie zetnę i ..... i było ciemno jak w lochu, a pokoik niewielki - z 10 mkw. Zanim dodałem okno dachowe latem i tak było cholerycznie ciepło ze wytrzymać nie szlo. Dedalem okno i co? Nic - ciepło w dalszym ciągu choć teraz mogę sobie mały przeciąg zrobić miedzy oknami ale za to jasno, tak jasno ze w słoneczny dzień muszę roletke materiałową zaciągnąć bo za bardzo daje po oczachA ze pomieszczenie sie trochę bardziej nagrzeje? Coz.... cos za cos. Poza tym nagrzewaniem obarcza sie przede wszystkim okna nie biorąc pod uwage dachu - choćby nie wiem jak dobrze ocielonego jak i malej powierzchni ścian (akumulatora ciepla czy chłodu) w całkowitej powierzchni pomieszczenia. By uprzedzic pytania - u mnie jest plyta GK na ruszcie, 25 cm welny, pustka wentylacyjna, pelne deskowanie i na to gonty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 14.06.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 By uprzedzic pytania - u mnie jest plyta GK na ruszcie, 25 cm welny, pustka wentylacyjna, pelne deskowanie i na to gonty U mnie jest podobnie, z tym że cały stropodach od wewnątrz jest wyłożony boazerią i na dachu dachówka ceramiczna. Jaką miałeś (mieliście) maksymalną temperaturę na poddaszu w dotychczasowe upały? U mnie 26 stopni na poddaszu a na parterze 23). Ale wszystkie okna zamknięte na głucho i zasłonięte roletami. No i w te upały staramy się nie używać kuchenki, dopiero wieczorem. Gotowanie obiadku podnosi temperaturę w kuchni o jakieś 2 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.06.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 .....Jaką miałeś (mieliście) maksymalną temperaturę na poddaszu w dotychczasowe upały?... jak któregoś dnia wyświetliło mi 28 stopni wywaliłem termometr w czortu - po co dodatkowo psychicznie sie dręczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 22.07.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 A co z wentylacją ??? Jaką macie wentylacje, bo u mnie będzie rekuperator i gwc więc mam nadzieję że trochę tą temperaturę na poddaszu obniży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.07.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 mlody czlowiek wymyslil system malych wentylatorkow w oknach dachowych , ktory skutecznie walczy podobno z tym problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 22.07.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Jareko, mam do ciebie pytanie.Ja mam na poddaszu jeden wielki pokój bez ścian działowych - nie wiem ile ma metrow, po podłodze ok. 150 mkw, scianka szczytowa na 80cm i dach dwuspadowy 35st. nachylenia. Oświetlenie: dwa okna w ścianach szczytowych 120/150, jedno okno w podciągu 260/90 takie trókątne. Czy to jest wystarczające oswietlenie tak dużego pomieszczenia czy musze zamontowac 2 okna dachowe? Dodam że nie chodzi mi o oświetlenie ekstra jasne, ale też nie chce światła zapalać 0 16.00. Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 23.07.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 normalne roletki materiałowe do polaciowek - skuteczność zaskakująco dobra Mam 3, oryginalne Veluxa w naturalnym kolorze lnu. Przepuszczają światło. Ponieważ mam 2 podobne pokoje zauważam różnice. Roletka daje 1 stopień Celsjusza mniej i likwiduje "gorąca plamę słońca" na podłodze. Dalszy 1 stopień daje wentylacja mechaniczna strychu (sterowana termostatem). A i tak jest o 1,5 stopnia więcej niż na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts