37C 11.06.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Jest sobie ściana fundamentowa, a na niej Dysperbit. Była próba przyklejenia do tej ściany ( w celu izolacji cieplnej ) StyrodurŽ C klejuchą o nazwie Izoplast KL. Tworzywo to spłynęło razem ze StyrodurŽ C, więc zastosowano do przyklejenia Syntekol Uniwersalny. Ten łobuz puścił StyrodurŽ C, gdy wysechł. Teraz zostały po nim placki, na które prawdopodobnie pójdzie Soudal Primer 150 jako grunt, a na niego Soudal Fix All lub coś podobnego, jako klej. Mam taką nadzieję, że wreszcie StyrodurŽ C nie odpadnie od ściany. Nie w tym jednak problem. Czym przykryć StyrodurŽ C, aby był osłonięty od UV w czasie wykańczania domu i inwestora, a w przyszłości, aby był osłonięty od gruntu w części dolnej oraz, aby mógł być podłożem do przytwierdzenia płytek klinkierowych w części górnej? Plan bojowy i projektowy był taki, że położy się na niego siatkę z włókna szklanego oraz Syntekol Uniwersalny. Ale ten ostatni ma u mnie przechlapane, więc nie chcę go więcej widzieć. Czy istnieje jakiś sposób na zabezpieczenie StyrodurŽ C od zewnątrz? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 to co w ziemi jak najszybciej zasypać, bo może nawet być przytulony do ściany bez jakichkolwiek osłonto co na cokoliku na świeżym powietrzu, przetrzeć papierem ściernym gruboziarnistym, i tak jak ze zwykłym styro klej,siatka (najlepiej x2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.06.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Jestem bardzo ciekawy odpowiedzi bo mam podobny problem. A czy przykrycie gładką folią budowlaną nie sprawdzi się. Folia położona na ostatnią warstwę bloczków i opuszczona po obu stronach do dołu. W dolnej części będzie obsypana ziemią. Nie wiem tylko jak pożniej obrobić tą część folii która nad gruntem, Siatka i klej ale to przecież wcześniej czy poźniej odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 11.06.2007 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Chciałbym przysypywać ścianę fundamentową dopiero jak się skończy budowa i cały syf budowlany pozostanie na poziomie ław. Wtedy obsypałbym dom, a cały śmietnik budowlańców "pod dywanik" by poszedł.Jeśli teraz obsypię, to śmietnik będzie prawie na wierzchu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.06.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 byle czym przykleić i tyle (np klej do styro) syfu nadającego się do zasypania nie będzie wiele, więc trochę można obsypać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.06.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Panowie a pomysł z folią budowlaną może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.06.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 szczególnie do położenia nań płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 11.06.2007 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Jakbym wiedział, po co ten welon szklany na zewnątrz sturoduru, to bym odpowiedział czy folia budowlana wystarczy. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.06.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 szczególnie do położenia nań płytek No ale musi być jakiś sposób. Przecież widziałem na własne oczy domy w stanie surowym z gładką folią budowlaną na cokole fundamentowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.06.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 po to daje się styrodur, aby nie dawać nic więcejw przypadku cokołu pow. ppt trzeba styrodur "skaleczyć" aby poprawić przyczepność do niego; w przypadku płytek - lepiej dać siatkę x2, wtedy to da radę "dźwigać" płytkimozna dywagować, co ma być na granicy dwóch ośrodków (ziemia-powietrze), ale moim zdaniem wystaczy łatwo przepuszczająca warstwa żwiru przylegająca do wyprawy cokołu + kawałek pod żwirem zabezpieczony jakimś bitumem przed podciąganiem wody w warstwy cokolikai tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 12.06.2007 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Według producentahttp://www2.basf.de/basf2/img/produkte/kunststoffe/styrodur/pdf/Brochure_PL.pdfi z wątkuhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1626937niczym nie osłania się styrodury od gruntu. Obecnie przykryję folią całość, tak jak sugeruje odaro.Jak przyjdzie czas na kładzenie cokołu to odetnę folię od góry i przeszlifuję górną część lub zastosuję inną technikę. Dzięki za burzę mózgów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.06.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 37C znalazłem klej który przykleji wszystko do styroduru Jest to Izohan Izobud WK. W zaleceniach wykonania izolacji bezspoinowej pionowej tej firmy do klejenia styroduru jest zalecany własnie ta masa bitumiczna. W opisie preparatu jest napisane że nada się do klejenia styropian/papa,styropian/blacha, styropian/beton, papa/papa, styropian/styropian, oraz twarde płyty z wełny mineralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soch 14.06.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Kleiłem styrodur do ściany izohanem izobud WL i Izobud WM, przez kilka dni trzymało, potem zasypałem wykop - teraz to nawet jeśli nie nie izohan, to piach docisnął i też trzyma:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts