Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym osłonić Styrodur C od gruntu?

37C

Recommended Posts

Jest sobie ściana fundamentowa, a na niej Dysperbit.

Była próba przyklejenia do tej ściany ( w celu izolacji cieplnej ) StyrodurŽ C klejuchą o nazwie Izoplast KL. Tworzywo to spłynęło razem ze StyrodurŽ C, więc zastosowano do przyklejenia Syntekol Uniwersalny. Ten łobuz puścił StyrodurŽ C, gdy wysechł. Teraz zostały po nim placki, na które prawdopodobnie pójdzie Soudal Primer 150 jako grunt, a na niego Soudal Fix All lub coś podobnego, jako klej.

Mam taką nadzieję, że wreszcie StyrodurŽ C nie odpadnie od ściany. :lol:

Nie w tym jednak problem.

Czym przykryć StyrodurŽ C, aby był osłonięty od UV w czasie wykańczania domu i inwestora, a w przyszłości, aby był osłonięty od gruntu w części dolnej oraz, aby mógł być podłożem do przytwierdzenia płytek klinkierowych w części górnej?

Plan bojowy i projektowy był taki, że położy się na niego siatkę z włókna szklanego oraz Syntekol Uniwersalny. Ale ten ostatni ma u mnie przechlapane, więc nie chcę go więcej widzieć.

Czy istnieje jakiś sposób na zabezpieczenie StyrodurŽ C od zewnątrz?

.

Jestem bardzo ciekawy odpowiedzi bo mam podobny problem.

A czy przykrycie gładką folią budowlaną nie sprawdzi się.

Folia położona na ostatnią warstwę bloczków i opuszczona po obu stronach do dołu. W dolnej części będzie obsypana ziemią. Nie wiem tylko jak pożniej obrobić tą część folii która nad gruntem, Siatka i klej ale to przecież wcześniej czy poźniej odpadnie.

Chciałbym przysypywać ścianę fundamentową dopiero jak się skończy budowa i cały syf budowlany pozostanie na poziomie ław. Wtedy obsypałbym dom, a cały śmietnik budowlańców "pod dywanik" by poszedł.

Jeśli teraz obsypię, to śmietnik będzie prawie na wierzchu.

.

po to daje się styrodur, aby nie dawać nic więcej

w przypadku cokołu pow. ppt trzeba styrodur "skaleczyć" aby poprawić przyczepność do niego; w przypadku płytek - lepiej dać siatkę x2, wtedy to da radę "dźwigać" płytki

mozna dywagować, co ma być na granicy dwóch ośrodków (ziemia-powietrze), ale moim zdaniem wystaczy łatwo przepuszczająca warstwa żwiru przylegająca do wyprawy cokołu + kawałek pod żwirem zabezpieczony jakimś bitumem przed podciąganiem wody w warstwy cokolika

i tyle

Według producenta

http://www2.basf.de/basf2/img/produkte/kunststoffe/styrodur/pdf/Brochure_PL.pdf

i z wątku

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1626937

niczym nie osłania się styrodury od gruntu.

Obecnie przykryję folią całość, tak jak sugeruje odaro.

Jak przyjdzie czas na kładzenie cokołu to odetnę folię od góry i przeszlifuję górną część lub zastosuję inną technikę.

Dzięki za burzę mózgów.

.

37C znalazłem klej który przykleji wszystko do styroduru

Jest to Izohan Izobud WK.

W zaleceniach wykonania izolacji bezspoinowej pionowej tej firmy do klejenia styroduru jest zalecany własnie ta masa bitumiczna.

W opisie preparatu jest napisane że nada się do klejenia styropian/papa,

styropian/blacha, styropian/beton, papa/papa, styropian/styropian, oraz twarde płyty z wełny mineralnej.