elzinia70 11.06.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Mam pytanie ile lat gwarancjii dostaliscie od waszych ekip budow.-wykonczeniowych i tu drugie pod pytanie -czy razem z materiałem -czy oddzielnie robocizna i odzielnie mateial 1.na budowie do stanu surow.zamkniętego 2.wykończenie z hydraulika,gazem kafelkami itp.az do wejścia 3.czy zawsze za wode ,prąd, wywóz gruzu płaci inwestor jestem właśnie po ostatecznej rozmowie z "szefem" i jakos nie skacze z zachwytu a jak za bardzo naciskalam to gosciu mi mowi ze w dobie bumu ble ble ble... ze sezon teraz na roboty budowlane , ze jak chce solidnie z kier. budowy codziennie pojawiającym sie na miejscu, no i jak ma byc uczciwie bo ci co robia taniej to robia na czarno a potem nie wiadomo gdzie takiego szukać itd. no, a ze sporo jest w tym racji to sie was pytam jak to wygląda w praktyce bo to moja pierwsza (i mam nadzieje ostatnia ) tak duża inwestycja(duza dla mnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 11.06.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Stan zero... hmm 3 lata instal wod-kan CO elektr(wys napiecia) do zasr.... smierci/znajomi / a niskie napiecia to stand 3 lata... ogolnoprzyjete standardy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 11.06.2007 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 No dobrze czyli te ogólnie przyjęte standardy to czas wystaczajacy czy tez konieczne minimum na ktore wszyscy sie godza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 11.06.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Hmm dobre pytanie... to chyba jakas norma niestety bo nikt nie da Ci wiecej no chyba ze planujesz budowe niewiadomoczego np WTC ale to chyba styka jak przez pierwsze 3 lata nic nie siada/ np 20 cm z jednej strony lawa/ to jest oki. u mnie gwarancja sie przydala jak dach przy kominach przeciekal i teraz gonie ciulow jak wszyscy diabli i jak cos zrobia to kolejne 3 lata na ta orbote ma. standardy a elektr i wod-kan i co to nie mam pojecia ile normalnie... u mnie to nawet przyjezdzaja jak jais kran cieknie ale mam dobrze i tak do konca moich dni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 12.06.2007 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 gogo5660 u mnie to nawet przyjezdzaja jak jais kran cieknie ale mam dobrze i tak do konca moich dni.... no to tylko pozazdrościć tez bym tak chciała tylko zeby nie tylko co do kranu tak bylo ale na całość choc może, niech juz lepiej zrobią dobrze i potem nie przyjeżdżają a tak na poważnie to uważam ze na takie rzeczy jak ocieplenie ,dach itp no ogólnie to wszystko co sie wykonuje w domu raz na na zycie wlasciciela to powinno wg. mnie mieć gwarancje co najmniej 5-10 lat wtedy wykonawcy robiliby to dokladnie i rzetelnie tylko jak cos takiego wytargować skoro wszyscy (jak rozumiem)godza sie na te trzy lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 12.06.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Hmm dobre pytanie... to chyba jakas norma niestety bo nikt nie da Ci wiecej no chyba ze planujesz budowe niewiadomoczego np WTC ale to chyba styka jak przez pierwsze 3 lata nic nie siada/ np 20 cm z jednej strony lawa/ to jest oki. u mnie gwarancja sie przydala jak dach przy kominach przeciekal i teraz gonie ciulow jak wszyscy diabli i jak cos zrobia to kolejne 3 lata na ta orbote ma. standardy a elektr i wod-kan i co to nie mam pojecia ile normalnie... u mnie to nawet przyjezdzaja jak jais kran cieknie ale mam dobrze i tak do konca moich dni.... To co Ty im robisz że do cieknącego kranu jadą bez gadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 12.06.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Nic im nie robie... to jest firma mojego kolegi i jak cos sie dzieje to majstry jada bez gadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 12.06.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Ależ Ty zawsze masz dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 12.06.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Grzegorz chyba jest zazdrosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 No pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 16.06.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Gwarancja jest kwestią umowną i warto już w umowie zastrzec ją. Po to żeby nie mieć problemów w trakcie gwarancji ze ściągnięciem wykonawcy do usunięcia usterki należy w umowie zastrzec kaucję gwarancyjną ( to ok. 2-5 % wartości wynagrodzenia) , 70 % z tej kwoty oddaje się wykonawcy po skończeniu i bezusterkowym odebraniu dzieła , a pozostałe 30% oddaje się po upływie okresu gwarancji ( wraz z należnymi odsetkami) . Jeśli wykonawca uchyla się od usunięcia usterki w okresie gwarancji to z tych z tych 30 % można zapłacić innemu wykonawcy, który usunie szkodę . Na konstrukcję budynku zwykle przyjmuje się okres gwarancji - 10 lat . Na pozostałe roboty 3 lata , Na stolarkę, ślusarkę , okienną można żądać 5 lat. Zastrzeganie w umowie tej kwestii ma same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts