Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

baterie sloneczne, kominek z plaszczem

Gość andrzejNOwak

Recommended Posts

Gość andrzejNOwak
mam niemaly problem. buduje dom 200m2 calosc z garazem. wlasnie klada dachowke i czas na inne inwestycje. chcialem zamontowac baterie sloneczne 3szt, do tego zbiornik 300-400 litrow z 2 wezownicami. drugim zrodlem c.w i c.o mialby byc komnek z plaszczem wodnym. Trzecim piec na mial, gdyz nie mam gazu i pewnie tak szybko go nie bedzie. to wszystko razem mialo mi dac ciepla wode. Preblem tkwi w bateriach slonecznych, a wlasciwie w zbiorniku. Przy 5 osobowej rodzinie, np. kapieli zasobnik mimo posiadanej cieplej wody nie odda mi jej w 100%. Bo osoba, ktora kapie sie pierwsza i zuzywa 50l wody powoduje uzupelnienie zbiornika 50l zimnej wody, co schladza temp. w zasobniku. i kazda nastepna kapiel i wyplyw cieple wody spowoduja ze 5-ta osoba bedzie miala zimna wode. Pytanie brzmi, czy ta inwestycja w baterie jest oplacalna? czy moze nie wystarczy sam kominek z plaszczem wodnym? Ale znow palic w kominku latem? Sam nie wiem :( Prosze poradzcie.

Do instalacji solarnych stosuje się zbiorniki z warstwowym rozkładem wody w zbiorniku. Specjalna konstrukcja zapobiega wymieszaniu wody z całym zbiorniku po częściowym zużyciu wody. Rozwiązania są różne w zależności od producenta. Jeżeli obawiasz się, że będziesz musiał w lecie palić w kotle lub w kominku, to zastosuj dodatkową grzałkę elektryczną, albo podgrzewacz przepływowy. Nawet latem nie zawsze jest tyle słońca, żeby nagrzać cały zbiornik do maksymalnej temperatury i wtedy musi być mozliwość dodatkowego dogrzania wody. Jednak podstawą jest dobry zasobnik ciepłej wody (dobra izolacja i zapobieganie wymieszaniu wody gorącej z zimną).

Gość Andrzejnowak
co do przeplywowego pogrzewacza - nie chce. jestem inkasnetem za prad i wiem co to rachunki za prad. dlatego tez chce maksymalnie odciac sie od niego. Czy w zwiazku z tym 300l zbiornik i kolektory zdzadza swoj egzamin? czy warto w to zainwestowac?

Ja też już kupiłem zestaw 3 kolektorów ale zbiornik 400 l. Montaż ma nadzieję już wkrótce. Im większy zbiornik tym wody wystarczy na dłużej w dni kiedy nie ma słońca. Szacuję, że przy 400 l ciepłej wody powinno wystarczyć wtedy na 3 - 4 dni. Różnica w cenie nie jest aż tak duża i wtedy ew. grzałka elektryczna będzie się włączać znacznie rzadziej.

Ja też już kupiłem zestaw 3 kolektorów ale zbiornik 400 l. Im większy zbiornik tym wody wystarczy na dłużej w dni kiedy nie ma słońca. Szacuję, że przy 400 l ciepłej wody powinno wystarczyć wtedy na 3 - 4 dni. ............i wtedy ew. grzałka elektryczna będzie się włączać znacznie rzadziej.

Ja nie wiem jak ty sobie to wyobrazasz. Zuzyc 400 l wody przez 3-4 dni. Mysle ze potrzeby sa wieksze na tyle dni, a sprzedawcy informuja nas o zdolnosci utrzymywania ciepla przez zasobnik. Problem tkwi w wymieszaniu wody. jesli dziennie zuzyjesz 300 l, to do 100 l cieplej doplynie ci 300 zimnej i wtedy mocno zmieni sie temp. pierwszych 100 L. Rozumiem 2 nagrzewnice, ktora ma wspomoc. Ale np. w przypadku kapieli po 3 osobach nie masz juz wody. wtenczas pozostaje ci jedynie grzalka elektr. i mysle ze slone rachunki. Jesli tak nie jest prosze napiszcie. A moze ktos ma taka kombinacje baterie sloneczne - kominek z plaszczem. Albo chociaz same baterie.

Ja też już kupiłem zestaw 3 kolektorów ale zbiornik 400 l. Im większy zbiornik tym wody wystarczy na dłużej w dni kiedy nie ma słońca. Szacuję, że przy 400 l ciepłej wody powinno wystarczyć wtedy na 3 - 4 dni. ............i wtedy ew. grzałka elektryczna będzie się włączać znacznie rzadziej.

Ja nie wiem jak ty sobie to wyobrazasz. Zuzyc 400 l wody przez 3-4 dni. Mysle ze potrzeby sa wieksze na tyle dni, a sprzedawcy informuja nas o zdolnosci utrzymywania ciepla przez zasobnik. Problem tkwi w wymieszaniu wody. jesli dziennie zuzyjesz 300 l, to do 100 l cieplej doplynie ci 300 zimnej i wtedy mocno zmieni sie temp. pierwszych 100 L. Rozumiem 2 nagrzewnice, ktora ma wspomoc. Ale np. w przypadku kapieli po 3 osobach nie masz juz wody. wtenczas pozostaje ci jedynie grzalka elektr. i mysle ze slone rachunki. Jesli tak nie jest prosze napiszcie. A moze ktos ma taka kombinacje baterie sloneczne - kominek z plaszczem. Albo chociaz same baterie.

Przykład zbiornika o którym pisałem w poprzednim poscie opisanego na stronie http://www.paradigma.com.pl/zbiornik_optima.html

Ok Henok, widze ze znasz sie na rzeczy. wobec tego zapytam: nie mam gazu, i za bardzo nie chcialbym stawiac duzej butli na dzialce, odpada tez i olej opalowy. chce grzac kominkiem z plaszczem w zimie, czy tez kolo zimy oraz dopalac piecem na mial. I teraz tak ZIMA ok woda jest ciepla bo ma 2 lub nawet 3 zrodla zasilania slonce, kominek, piec. A LAtem pozostaloby mi tylko slonce, bo raczej w kominku nie chcialbym palic i w piecu tez. czy wystarczy mi tej wody 300-400 l ogrzanej do (nie wiem) 60st C za pomoca kolektora???

[/b]

Przy doborze dla kolektorów płaskich obowiązuje zasada 0,8 - 2,2 m2 kolektora na jedną osobę. Wielkość kolektorów powyżej 1,5 m2 na osobę (kolektor zwrócony na południe pod kątem 45 st. do poziomu) pozwala pokryć w 100% zapotrzebowanie na c.w.u. latem w słoneczne dni, oraz do 60% rocznego zapotrzebowania na c.w.u. Warunkiem jest wielkość zasobnika c.w.u. o wielkości 50-70 l/m2 kolektora. Im wiekszy zasobnik, tym więcej ciepłej wody możesz zgromadzić (kolektory mają większą sprawność przy niższych temperaturach).

Zobacz na stronach producenta kolektorów np. http://www.aparel.com.pl/

lub http://www.hewalex.com.pl/ , podane tam są sposoby doboru wielkości kolektorów i zasobników.

Możesz też skorzystać z programu do symulacji działania kolektorów - http://www.getsolar.info.pl/

Pierwsze przymiarki możesz zrobić sam. Później lepiej jednak poprosić o weryfikację Twoich wyliczeń firmę, która będzie Ci montowała instalację, albo niezależnego projektanta, który za poprawność obliczeń weźmie odpowiedzialność.