Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomiar inwentaryzacyjny dewelopera

hern

Recommended Posts

Czy deweloper ma obowiązek dokonywac pomiaru inwentaryzacyjnego przy mnie. W moim przypadku tak się nie stało, i dostałem pismo że mam mieszkanie większe. Ale wiedząc o tym pomierzył je mój znajomy architekt i wiem że jest na pewno mniejsze niż uważa deweloper. Zreszta inni mieszkancy mojego bloku również zostali "obdarowani" dodatkowymi metrami. Napisałem pismo, że się z tym nie zgadzam, podając pomiar mojego znajomego. Odpowiedzieli mi ze wszystko jest ok. Ale mnie nie stac w tej chwili na doplate, i zastanawiam sie jak jeszcze z nimi powalczyc. Ma ktos jakis pomysl?

Dodam, że wg. umowy inwentarka miała być przeprowadzona przed położeniem tynków. I nawet po położeniu tynków mieszkanie jest mniejsze, niż wychodzi z pomiarów dewelopera.

• 2 weeks później...

To ja tylko podpowiem, bo mój kolega przybliżał mi temat...

Sa dwa sposoby pomiaru mieszkania i zasadniczo się różnią. Jeden jest przed tynkami po podłodze, drugi po nałożeniu tynków na wys. 10 cm ponad podłogą. W jednym wlicza się wnęki poniżej 0,1 m2, w drugim nie... czy jakoś tak, głowy nie dam.

Ale musisz poszukać w necie, albo zapytać dewelopera o sposób pomiaru.

Z drugiej strony... jak będzie mniej to oddają? Wiem, że ilość metró wpływa na czynsz. Ale sprawdzić warto jak grozi dopłata.

Dopłata... uh, mój koszmar. Mieszkanie odbieram za miesiąc.