Barbossa 15.06.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 ... Wspomniane przyczyny to należyta jakość urządzeń, brak możliwośći ich eksploatacji lub wykonanie sprzecznie z warunkami technicznymi. nienależyta? a to temat rzeka, łatwo coś utrącić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.06.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 A ja mam budować wodociąg 70m i się właśnie wstrzymuje z budowa bo ten wodociąg ma być moja własnością i wodociągi go nie chcą przejąć nawet za darmo. Musiałem jak już wcześniej pisałem w innym poście podpisać dodatkowo czek inblanco i w razie awarii oni ten czek mogą wykorzystać!!! Powiedzieli mi ze ten wodociąg wykupią ode mnie tylko w momencie jak ktoś z sąsiadów by chciał się do niego włączyć ale niestety wiem ze to raczej nigdy nie nastąpi bo sąsiedzi wodę już maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kegg 15.06.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Gmina chyba próbuje Cię zrobić w ..... To na samorządzie gminnym spoczywa obowiązek zaopatrzenia zbiorowego mieszkańców w wodę i zapewnienie odbioru ścieków, o czym świadczą zapisy w art. 7 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001 r. Nr 142 poz. 1591 z późn. zmian.). Wiadomo, że najlepiej byłoby załatwić to polubownie, ale jeżeli będą odmawiać mozna to przeprowadzić sądownie - trochę długo potrwa ale jest pewne.Tym bardziej, że sa wyroki SN wspomniane przeze mnie powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.06.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witajcie, przedłużyłem (na swój koszt) gminny wodociąg do swojej działki. Nie przekazałem go gminie (bo inni sąsiedzi nie chcieli partycypować w budowie i bałem się, że za darmo się podłączą - pisałem o tym już na forum). Teraz gmina (a dokładniej wodociągi) grożą, że odłączą wodę. Pytanie: czy mają prawo ? Czy mogę się jakoś przed tym bronić ? Czy są osoby w podobnej do mnie sytuacji, które również nie przekazały gminie wodociągu ? Czy macie z tego powodu jakieś problemy ? Pozdrawiam p. Nie dość że nie założyli wodociągu bo niby nie mają kasy ( ktoś to za nich zrobił) to jeszcze życie utrudniają . Normalna banda ta gmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 15.06.2007 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Dziś byłem w Gminie na rozmowie w tej sprawie. Ze jej strony była ich prawnik, szefowa infrastruktury i (chyba !) szef wodociągów (albo ktoś w ten deseń). Rozmawialiśmy dosyć długo i starałem się dojść do jakiegoś kompromisu ale (zwłaszcza ze strony człowieka od wodociągów) trudno było uzyskać jakieś porozumienie. Tzn z jego punktu widzenia porozumienie było możliwe tylko wtedy gdy ja robiłem ustępstwa . Gdyby nie on to pewnie bym poszedł na duże ustępstwa ale jego niechęć do wyjścia mi naprzeciw spowodował, że mam ochotę zawalczyć. Podczas rozmowy użyli argumentu, że w umowie o dostarczaniu wody (zawartej pomiędzy mną a wodociągami) jest paragraf 4, w który jest punkt: Paragraf 4 Odbiorca zobowiązany jest do: ... 3. nie udostępnianiu instalacji wodnej dla wykonywania dodatkowych podłączeń dla innych osób bez zgody Dostawcy ... Argumentowali, że jest to podstawa do wyłączenia wody. Trochę mnie tym zaskoczyli i nie wiedziałem co powiedzieć. Już po spotkaniu przeczytałem jeszcze raz umowę i poniżej był paragraf 5-ty o brzemieniu: Paragraf 5 W przypadku naruszenia przez Odbiorcę warunków umowy określonych w par. 4, pkt. 1-8 Dostawca ma prawo obciążenia Odbiorcy kosztami poniesionymi z tego tytułu. No i teraz się zastanawiam: - w p. 3 jest mowa o "instalacji wodnej". Ale czy tyczy się to samego przyłącza czy też wodociągu w ulicy ? - rozumiem, że takie brzmienie (paragraf 5) nie daje im podstawy do wyłączenia wody ? - jeśli nawet będą chcieli mnie obciążyć jakimiś kosztami to z jakiego tytułu ? Pozdrawiam p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 15.06.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Do pozwolenia nie jest potrzebny wodociąg tylko warunki podłączenia z Wodociągów. Jeżeli nie ma rury i nie planują budowy to napiszą że masz zrobić studnię. Do PnB wystarczy. Czy sąsiad, który nie może dostać PnB bo gmina nie chce mu wydać warunków przyłączenia do wody (bo nie przekazałem wodociągu gminie, więc nie mają go do czego podłączyć) może uzyskać od nich warunki "ze studnią" a potem podłączyć się do "mojego" wodociągu ? Czy taka zmiana po fakcie będzie zgodna z prawem ? Pozdrawiam p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.06.2007 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 posłuchaj/czytaj keggadobrze prawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 16.06.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 A czy masz gdzieś opisane, kto naprawi twoją część wodociągu w razie awarii? . Wodociągi tylko biora w użytkowanie ale nie ponoszą konserwacji. Na razie sie wstrzymam aż miasto nie wykupi tej działki. Bo boję się, ze jak dojdzie do rozliczen za wodociąg to może się przyłączyć do nich obecny właściciel dzialki. W koncu to inwestycja na jego dzialce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 16.06.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Z tego wniosek, że gmina nie tylko musi przejąć wodociąg ale jeszcze musi za to zapłacić. Kiedyś okres, w którym bez zgody pierwszych inwestorów nie można było przyłączyć nowych był 5 lat a później była samowolka. Teraz ten okres jest bezterminowy. Podział inwestycji na ilość dzialek jest jak najbardziej słuszny i sprawiedliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts