Bard13 30.09.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 W trakcie przeszukiwania gotowych projektów w katalogu "Ładny dom" nr 2/2003, wpadł mi w oko projekt domu Artemida-dc, ładny, funkcjonalny, przynajmniej okiem laika. Ktoś może coś więcej o nim powiedzieć? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 06.10.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 rzuć okiem laika i poczytaj : http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14832&sid=63479b810a2758448f93a25a13e8b291 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
24Ambero 06.06.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Witam,Przeglądałem forum. Znalazłem kilka opini nt Artemidy. CZy ktoś jest / był w trakcie budowy i może podzielić się informacjami? Byłbym wdzięczny. Wiem, że jest grono zwolenników jak i przeciwników takich domów. Ja jestem ZA. Pozdrawiam,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
24Ambero 06.06.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 i jeszcze linkhttp://nowydom.onet.pl/3545,projekt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 07.06.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 i jeszcze link http://nowydom.onet.pl/3545,projekt.html hmmm dom raczej nowoczesnie rozwiązany. Podobają mi się te schody w salonie, ale tyle się naczytałam o stracie powierchni itp. na tym forum, że sama nie zdecydowałabym się nigdy. poza tym z mojego punktu widzenia dach jest drogi, choć jeszcze nie tak bardzo. zakładam jednak, że skoro rozglądasz się za projektami o takiej powierzchni to masz pieniądze ja malutki żuczek patrzę na takie projekty z żalem, bo sama bym chciała taki duży, ale ...... przypomniał mi się taki naprawdę fajny projekt z moich marzeń GL 103 http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=115 fajne wnętrza, DUUUUUUUŻA łazienka, pewnie drogi hmmmm ale fajny. Zmieniłabym tylko łącznik pomiędzy domem i garażem, bo jest niepotrzebny. Nie wiem jaką masz działkę, ale widziałam ten dom w terenia. Na zywo wygląda jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plbpibl 12.06.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Hej,Jestem o krok od realizacji Artemidy z pracowni Archipelag:http://projekty.budujemydom.pl/projekty.php?w=1&id=1559_artemida_-_archipelag Chce przedłużyć więźbę, by zadaszyć częsciowo taras. Czy ktos ten projekt zrealizował? lub rozważał? bardzo proszę o opinię. Co o nim sądzićie? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Dzieki z góry i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maruś i Asia 12.06.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Domek bardzo sympatyczny i baaaaardzo duży, ale na górze strasznie małe te pokoje. Jak masz mieszkać z dziećmi, to schody w salonie nie są najlepszym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika_p 12.09.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam Mam nadzieję,że jeszcze nie za późno na moją pomoc i jeszcze się przydam odpowiadając na wszelkie pytania Ja właśnie buduję ten domek, jestem już na etapie dachu - od poniedziałku będzie kładziona dachówka Według mnie projekt jest funkcjonalny, a do tego bardzo fajnie wygląda. Jednak w środku zrobiliśmy kilka przeróbek: - dom jest w odbiciu lustrzanym, bo taki nam na działkę pasuje - dodaliśmy toaletę na dole - schody będziemy robić od drugiej strony, tzn. będziemy wchodzić na nie od strony wejścia do domu. Dzięki temu będzie więcej miejsca w salonie - podnieśliśmy ściankę kolankową - teraz ma ok 150 cm, dzięki temu pokoje na górze są większe i przestronniejsze, a pokój nad garażem jest o wiele większy - w projekcie miał ok 9 m2, a teraz ma prawie 48 m2 - zrezygnowaliśmy z balkonu w pokoju z kominkiem na górze i daliśmy tam duże okno 180 x 180 - i zmniejszyliśmy garderobę, żeby ten pokój jeszcze troche powiększyć, a wejście do garderoby jest tylko z sypialni -również trochę zmniejszyliśmy łazienkę na górze, żeby powstał korytarzyk, którym będzie można wejść do pokoju nad garażem, a nie żeby było przejście przez inny pokój - i jeszcze trochę innych mniej ważnych przeróbek W sumie było ich sporo, a niektóre dopiero w trakcie budowy, panowie budujący domek chyba się nie cieszyli na kolejne zmiany A i jeszcze odnośnie Twojego pytania na temat przedłużenia więźby nad tarasem - powiększyliśmy również taras - chyba o 1 m z dwóch stron, ale muszę to sprawdzić i na jego części - tej z tyłu domu dobudowaliśmy daszek. Niej jest on przedłużeniem więżby, tylko dobudowany. Natomiast całą więźbę wydłużyliśmy o ok 45 cm. W projekcie jest tylko 50cm i uważam , że jest to za mało. Ja chciałam, aby więźba miała 110 cm, ale do takiej długości trzeba by było robić podpórki do budynku, więc zrezygnowaliśmy. Mam nadzieję, że co nieco wyjaśniłam i nie było to na darmo, a Ty budujesz ten domek Jeśli są jakieś pytanie to z chęcią odpowiem! Bo niestety nie ma za wiele osób który budują ten domek, właściwie Ty jesteś pierwszą którą znalazłam Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika_p 12.09.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 pokoik nad garażem jest oczywiście o wiele większy, a nie mniejszy a i jeszce przypomniałam sobie, ze właśnie w tym pokoju od przodu dodaliśmy jaskółkę, i będą tam 2 okna dachowe, żeby był dobrze doświetlony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 12.09.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 No to pojedziemy po Artemidzie a' la kroyena. Bryła fajna, aczkolwiek dużo połaci dachowych, jednakoż projektant nie popełnił częstego błedu, żeby przy tulu połaciach wrzucić komin w kosz dachowy co skutkuje kłopotami. Więc bez kłopotów ale kosztownie. Tyle o dachu. Co do funkcjonalności. Parter. po pierwsze primo)kuchnia w znacznym oddaleniu od jadalni. Jeżeli ktoś lubi imprezować w domu i spraszać gości to pani domu będzie biegała z 5 do 7 i prędzej czy później oberwie drzwiami od 1. Daj Bóg, żeby nie oberwała jak będzie niosła urodzinowego ciasta. A wystarczyłoby zamienić 3 z 7.po drugie primo)dwa pokoje do pracy na parterze? 10 powinna zostać gościnna, a nie robocza, tym bardziej, że z niej blisko do łazienki.po trzecie primo)połaczone siły przestrzeni rest salonu i jadalni, niby ładnie ustawne ale brak miejsca na ołtarzyk, tfu chciałem naklikać TV, kino domowe, audio/videło itp.No bo przy jedzeniu to mamy kominek, ciekawe kto go bedzie tam ogladał. A narożnik w 6 będzie uniemożliwiał otwarcie co najmniej jednej połaci okiennej (tak jom nazwijmy). Scianka obok kiminka za mała, ani nie załamana, żeby coś postawić/powiesić na boku, a bezpośrednio przy kominku może być elektronice czasem za gorąco. Przy schodach też nic nie powiesimy bo ktoś prędzej czy później zahaczy. Swoją drogą ciekawe te schody 7 stopniami obsługują wejście na poziom 3 metrów to wychodzi około 0,428 m na stopień, powodzenia. Albo się rysuje poprawnie, albo się daje napiętro schody strychowe.po czwarte primo)garaż może pozostać pod warunkiem, że drugi samochód sprowadzimy z Wysp, albo będziemy wsiadać i wysiadać po stronie pasażera. Przywalam się jak w przypadku schodów, ale tak narysowano.po piąte primo)nie rozumiem dlaczego wydzielono pralnio-suszarnię od kotłowni. Kotłownie tera czystę są, zresztą jeżeli ktoś bieże projekt z takim dachem to nie po to żeby w kotłowni syf zalegał więc ścianka wraz z drzwiami na wylot. Garaż pozostawiłbym oddzielony, zeby spalinami nie capiło po domu. Góra.po pierwsze primo)Schody góry nie pokrywają sieze schodami dołu. Na dole jest wrysowany zabieg w kierunki do środka holu na górze, u góry są schody proste i dopiero teraz widać jak długie. Poprosiłbym o szczegółowe wrysowanie ich w parter bo może się okazać, że bedzie na dole nieco i wcale inaczej.po drugie primo)pokojów jak mrówków, ale radzę sieprzyjrzeć cieńkiej czerwonej linii. Należy porównać wysokość małżonków w kapciach oraz planowanych dzieci też w kapciach, żeby wiedzieć kto i gdzie przywali głóką, a kto siebedize dusił w lecie na mansardzie.po trzecie primo)balkoników jak mrówków, będzie drogo i tzeba uważać na wykonawców, a wszystko po to by wywiesić bety dla przewietrzenia.po czwarte primo łazienka i tu któś kto rysował ten rzut popełnił klasyczną skuchę. MAmy wanienkę narożną w 2/3 poniżej 190. Należy założyć, że wanienka ta będzie od 10 do 20 cm powyżej linii podłogi. No i teraz gratuluję temu Panu wrysowywania osprzętu na statystycznie niższą osobę niż 170-180. Chodzi o to by się w wannie wytrzeć, chyba że ktoś lubi babrać wodą po podłodze. JA wiem, że statystyczna Pani domu może mieć nieco niższy wzrost, ale czasami ma trwałą, której nie bedzie chciała moczyć ani dotykać, albo nie daj boże bedzie miała jedno zadbane wysokie dziecko i jak ono się będzie garbić w tej wannie, że juz nie wspomnę, że po miłym wieczorze małżeńskim w wannie będzie potem przepychanka kto ma jak siewytrzeć, żeby nie nachlapać. Czysty romantyzm.po czwarte primo)to drugie okno połaciowe w 3 to chyba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika_p 12.09.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 (edytowane) ... Edytowane 21 Lipca 2016 przez angelika_p edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelika_p 12.09.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 (edytowane) ... Edytowane 21 Lipca 2016 przez angelika_p edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts