kret 12.06.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 właśnie zaczynam budowę drugiego domu i mając jakieś tam doświadczenia na tym polu zastanawiam się nad ścianami zewnętrznymi : na bank to będzie ceramika (porotherm lub podobne) tylko czy 25cm + 20cm styropianu czy 30cm + 20cm styropianu ?? 30 jest cieplejsza ale czy warto i czy nie będzie problemu z punktem rosy itp ? co do grubości styropianu to 20 na bank bo w obecnym domu miałem 15 i było ok a tutaj zamierzam ogrzewać pompą ciepła około 220m2 więc izolacja musi być jeszcze lepsza no i problem tynków wewnętrznych - porotherm nie wychodzi chyba za równo ... czy da radę kłaść na nim tynk gipsowy z agregatu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 12.06.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 właśnie zaczynam budowę drugiego domu Czy ten pierwszy skończyłeś? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holikk 12.06.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Najlepiej 10 cm Porotherm i 50 styropianu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 12.06.2007 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 nie rozumiem ironii ale niech tam pierwszy dom skończyłem, mieszkaliśmy w nim 3 lata i wiem co można zrobić lepiej więc buduję drugi ; może coś powaznie na zadane pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 jak wiesz co można zrobić lepiej to po co te pytanie? coś poważnie?http://www.austrotherm.com/austrotherm/pl/main10/sub1/12514/index.shtml i się nie leń tylko poszukaj, to nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 12.06.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 my mamy porotherm 25 i planujemy docieplic styropianem 12. Wedlug mnie i opinii innych osob to w zupelnosci wystarczy. Siostra ma porotherm 30 + 10 cm styropianu i jest ok. Nie wiem po co az 20 cm styropianu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 12.06.2007 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 20cm styropianu zamierzam dać gdyż teraz mam 15 i było bardzo dobrze (tanio pomimo ogrzewania olejem) a teraz chciałbym pompę ciepła i wiem że dom musi być bardzo dobrze ocieplony żeby miała ona racje bytuteraz jednak mam porotherm 25 on jest "zimniejszy" dużo od 30 ...stąd moje wątpliwości i pytanie ... może więc dać p30 i 15 styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.06.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 po pierwsze sprawdź link, po drugie jest mnóstwo progaramów do obliczania Uwysil się, a sam to przeanalizujeszprzy takich przegrodach czyli pth 25 i 15cm czy pth 30 i 15 cm będzie pewnie róznicy z 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 12.06.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 pierwszy dom skończyłem, mieszkaliśmy w nim 3 lata i wiem co można zrobić lepiej więc buduję drugi ; A kiedy trzeci??? Sorki, nie mogłem się powstrzymać. Z tego co rozmawiałem z inzynierem budownictwa (praktyk) i innymi "podobnymi" ludźmi, styropian o grubości 15-16 cm jest grubością graniczną, po przekroczeniu której nie będziesz odczuwał realnej różnicy wraz ze wzrostem grubości styropianu. Okna, drzwi itp. "mostki" termiczne i tak Ci pozostaną i będą oddawać ciepło. A wymieniać powietrze na śweże i tak trzeba - chyba, że modelowym rozwiązaniem ma być życie w szczelnym termosie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 12.06.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Co do pompy ciepła i potrzeby niezwykłego izolowania budynku, to jakaś pomyłka. Jest dokładnie odwrotnie. Z pompy ciepła ogrzewanie jest relatywnie tanie, więc dodatkowe ocieplenie się niezbyt opłaca. Obie te inwestycje będą się amortyzować jeszcze twoim wnukom. Pompa ciepła ponadto jest dość bezwładna i trudna do regulacji, więc i tak przy zmianach temperatury na zewnątrz na wyższą czeka cię intensywne wietrzenie, żeby dom jakoś ochłodzić. Więc to ocieplenie psu na budę. Zwróć też uwagę na ubytki ciepła nie tylko w przegrodach o charakterze ścian, ale także w oknach, nawet najlepszych, ich chyba nie obłożysz 20-tką styro. Nawet przy wentylacji mechanicznej z reku każdy ma naturalną potzrebę otwarcia okna, i wychodzi się też z domu, nie mówiąc o wypuszczaniu pieska. Ja właśnie mieszkałam przez 5 lat w stosunkowo energooszczędnym domu z pompą ciepła, więc wiem. Ponadto ogrzewa się także wodę użytkową. Myślę, że poniżej pewnej kwoty na ogrzewanie i wodę ciepłą naprawdę trudno zejść i chyba też nie oczekujesz, że obniżysz koszty aż tak ,że ci w końcu zaczną dopłacać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 13.06.2007 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 na dopłaty do mego ogrzewania raczej nie liczę po prostu mam nadzieję że buduję ostatni już dom i chcę jak najlepiej dzięki za rady - przemyslę i dokonam wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 13.06.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ...A ja takze prawdopodobnie zdecyduje się na ocieplenie sciany 20cm styrop. o ile nie kupimy ytonga,to zależy od cen .Narazie sciana dwuwarstwowa 30-tkę (beton kom,prefabet)+ to 20 cm ocieplenie wychodzi taniej od ytonga ,ale co najwazniejsze taka sciana jest duzo cieplejsza od jednowarstwówki . W hurtowni gdy pytałam sie o ceny ,to mnie wysmiali ze za duzo broszur się naczytałam że chce tak grube ocieplenie. Ale kilka lat temu ludzie dawali 5-tke styropianu i mówili ze całkowicie wystarczy , a teraz daja 10 albo12 cm ocieplenia i jest ok. Myśle ze za kila,kilkanascie następnych lat 20cm ocieplenia to będzie norma . JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA ! ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts