Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który bank skredytuje rozpoczęcie budowy?

RYDZU

Recommended Posts

Witajcie!

Jak w temacie - tzn mam działkę i mieszkanie ze sprzedaży którego chiałbym mój dom wykończyć. Tylko że banki oferują kredyty "zamykające" - czyli z kredytu ma dom wykończyć i w nim zamieszkać. Nie chcę sprzedawać mieszkania i wynosić się na wynajęte tylko dla kaprysu jakiejś pani z banku. Czy ktoś z was dostał kredyt na rozpoczęcie budowy - konkretnie na stan surowy (no może ciut więcej)

RYDZU

Witaj,

Nie wiedziałam,że banki nie udzielają kredytu na rozpoczęcie budowy. Oni zazwyczaj wymagają tzw. wkadu własnego, przy czym działka jest tym wkładem.

Ja już mam promesę zawarcia umowy kredytowej (jest zdolność kredytowa, tylko musiałam donieść umowę z wykonawcą i harmonogram), chociaż budowa jeszcze się nie rozpoczęla. Umowę mam podpisać w przyszłym tygondiu. bank Pekao SA, ale to kasa Mieszkaniowa. Może dopytaj się winnych bankach lub spróbuj czegoś poszukać za pomocą Expandera - http://www.expander.pl

Pozdrawiam,

Gaga2

Dostalem kredyt w PKO BP na pierwszy etap budowy,czyli stan surowy.

Mialem dzialkę i fundamenty.We wniosku,a może oddzielnym oświadczeniu napisalem,że będę kończyl budowę z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży mieszkania.

Nie bylo żadnych problemów.

Bo co za interes ma bank w kredytowaniu inwestycji, która nie będzie zakończona- na czym będzie polegało zabezpieczenie ?

Tak jak napisał poprzednik- wkładem własnym może być działka (o ile spełnia warunki tj ok.20%) lub oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży dotychczasowego mieszkania posłużą do zakończenia inwestycji.

Pocieszę Cię, że ja rok się woziłem zanim zrozumiałem o co bankom tak naprawdę chodzi ;-)

Kasa Mieszkaniowa nie bardzo daje się w tym przypadku porównać do kredytu komercyjnego.

Grzegorz

PS Z drugiej strony dawać bankowi zabezpieczenie domu wartego np.200kzł za kredyt np. 60kzł to lekka przesada.

Bank jednak stoi zawsze w lepszej sytuacji niż klient, który przychodzi niejako po prośbie.

Dostalem kredyt w PKO BP na pierwszy etap budowy,czyli stan surowy.

Mialem dzialkę i fundamenty.We wniosku,a może oddzielnym oświadczeniu napisalem,że będę kończyl budowę z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży mieszkania.

Nie bylo żadnych problemów.

Potwierdzam PKO BP nie robi tu problemów, ale inne banki też raczej "pójdą" na taki układ.