RYDZU 03.07.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Witajcie!Jak w temacie - tzn mam działkę i mieszkanie ze sprzedaży którego chiałbym mój dom wykończyć. Tylko że banki oferują kredyty "zamykające" - czyli z kredytu ma dom wykończyć i w nim zamieszkać. Nie chcę sprzedawać mieszkania i wynosić się na wynajęte tylko dla kaprysu jakiejś pani z banku. Czy ktoś z was dostał kredyt na rozpoczęcie budowy - konkretnie na stan surowy (no może ciut więcej) RYDZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 04.07.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Witaj,Nie wiedziałam,że banki nie udzielają kredytu na rozpoczęcie budowy. Oni zazwyczaj wymagają tzw. wkadu własnego, przy czym działka jest tym wkładem.Ja już mam promesę zawarcia umowy kredytowej (jest zdolność kredytowa, tylko musiałam donieść umowę z wykonawcą i harmonogram), chociaż budowa jeszcze się nie rozpoczęla. Umowę mam podpisać w przyszłym tygondiu. bank Pekao SA, ale to kasa Mieszkaniowa. Może dopytaj się winnych bankach lub spróbuj czegoś poszukać za pomocą Expandera - http://www.expander.plPozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.07.2003 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Może niedokładnie to opisałem. Owszem kredyt na rozpoczęcie dostanę - ale na całość budowy (o ile wystarczy zdolności kredytowej ). A mnie interesuje tylko skredytowanie pierwszego etapu (stan surowy) bez zakańczania budowy. RYDZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 04.07.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Dostalem kredyt w PKO BP na pierwszy etap budowy,czyli stan surowy.Mialem dzialkę i fundamenty.We wniosku,a może oddzielnym oświadczeniu napisalem,że będę kończyl budowę z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży mieszkania.Nie bylo żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 04.07.2003 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Bo co za interes ma bank w kredytowaniu inwestycji, która nie będzie zakończona- na czym będzie polegało zabezpieczenie ? Tak jak napisał poprzednik- wkładem własnym może być działka (o ile spełnia warunki tj ok.20%) lub oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży dotychczasowego mieszkania posłużą do zakończenia inwestycji. Pocieszę Cię, że ja rok się woziłem zanim zrozumiałem o co bankom tak naprawdę chodzi Kasa Mieszkaniowa nie bardzo daje się w tym przypadku porównać do kredytu komercyjnego. Grzegorz PS Z drugiej strony dawać bankowi zabezpieczenie domu wartego np.200kzł za kredyt np. 60kzł to lekka przesada. Bank jednak stoi zawsze w lepszej sytuacji niż klient, który przychodzi niejako po prośbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 04.07.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Skontaktuj się z doradcą GE Banku Mieszkaniowego. W tym banku na poczet wkładu własnego zaliczają wartość działki oraz dóbr, które posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 05.07.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Dostalem kredyt w PKO BP na pierwszy etap budowy,czyli stan surowy. Mialem dzialkę i fundamenty.We wniosku,a może oddzielnym oświadczeniu napisalem,że będę kończyl budowę z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży mieszkania. Nie bylo żadnych problemów. Potwierdzam PKO BP nie robi tu problemów, ale inne banki też raczej "pójdą" na taki układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 05.07.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Ja też w PKO BP dostałam taki kredyt, miałam działkę i fundamenty, wykończenie planuję z pieniędzy otrzymanych ze sprzedaży mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 05.07.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Bank Spółdzielczy w Brwinowie - całkiem korzystne warunki finansowania zakupu materiałów i robocizny na dowolnym etapie (jeśli chodzi o koszt robocizny nie jest wymagana faktura!).Wymagane jest tylko zabezpieczenie (np. hipoteka na 120% wartości kredytu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts