Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak głęboko ma wykonać wykop koparką.

Dom będzie stał na glinie, niski poziom wód gruntowych ale na wiosnę czasami wysoki poziom wód opadowych.

Czy mam wybrać koparką calą ziemie czyli do ław fudamentowych dalej ławy będą kopane ręcznie. Czyli wybieram koparką 80cm ziemi pod cały budynek a dalej ręcznie kopiemy 40cm pod chudziak i ławy fuamentowe.

Z tych 80cm wybranych koparką to będzie gdzies 30-40cm humusu a reszta to glina.

A czy moge zrobic tak że koparką wybiorę tylko sam humus a glina zostanie tzn na środku zostanie a przy ławach zostanie glina usunięta aby było podejście dla murarzy.

Kombinuje tak aby zaoszczędzić kasę na zagęszczaniu piaskiem, które w moim przypadku będą bardzo duże.

Albo wybiorę 30cm humus + 30cm gliny a te brakujące 20cm gliny juz zostawię i na to będę zagęszczał piaskiem. Zawsze to 20cm pisaku do zageszczenia będzie mniej co przy pow. zabudowy. 220mk dom plus graraż wolonostojący 80mk daję spore oszczędności.

Tak sobię myślę że jeżeli nie poruszę rodzimego gruntu z gliny to poźnie nie będzie osiadać. Za to wszystko wywiozę co zostanie poruszone w trakcie kopania.

Co tym sądzicie?

https://forum.murator.pl/topic/80701-wykopy-pod-fudamenty-i-zag%C4%99szczanie-piasku-mam-pytanie/

Na glinie najlepiej, abyś zdjął tylko humus z całego obszaru zabudowy.

Następnie koparką ( bo w glinie ręcznie kopać to koszmar ) wykopać rowy pod ławy i zalać na folii dbając o podkładki z betonu pod zbrojenie.

Na te ławy postawić w szalunku (myśle, że się da) sciankę fundamentową.

Różnicę do wysokości ściany fundamentowej zasypać pospółką ubijana warstwami.

Niestety u mnie wykopano aż do stropu ław i zrobił się duży koszt pospólki.

Masz rację, warto to dobrze zaplanować, o ile wykonawca działa w twoim interesie, co niestety jest rzadkością.

.

No to jak sie kopie?pytam bo jest kilka szkół,ja myslalem ze mzona to zrobic tak,wstepnie tycze budynek,wjezdza kopara,kopie dol na 1.10,wchodzi geodeta,robi pomiary i potem stawiam szalunki.Teraz jesli zalozymy ze ostatnie 20 cm recznie,to czy murarze zrobia mi to w uzgodnionej cenie(tzn. czy zwyczajowo tak sie robi?)

aha druga sprawa czy musze izolowac sciany fundamentowe od wewnatrz(dysperbit itd)??

pozdrawiam i dzieki

wywala się humus 100%

potem są dwie szkoły, falenicka i otwocka

jedna mowi, żeby kopać tylko po trasie fundamentów, druga, że całość

ale ostatnie 20 cm, w obu szkołach, ręcznie (jak napisał Guru) coby nie zruszyć gruntu rodzimego,

którą szkołę się stosuje kiedy?

zależy od gruntu i tego do czego się dopuści, żeby się stało z gruntem rodzimym (np glina, ił nie lubią zmian wilgotnościowych i zruszenia)

często można zasypać wykopy (po wykonaniu fundamentów) gruntem rodzimym, a ostatnie 10-30cm wykonać ze żwiru, pospółki itp przepuszczalnego materiału

Ostatnich 20 cm nie kopie się mechanicznie.

Dziwne rzeczy piszesz bo ja ostatnie 40cm nie będę kopał mechanicznie

Możesz nawet ostatnie 80 cm nie kopać mechanicznie :D

Ostatnie 15-20 cm nie kopię się mechanicznie ze względu na to,że narusza to strukturę gruntu - chyba,że koparką ma łyżkę bez zębów.

Ostatnie 15-20 cm nie kopię się mechanicznie ze względu na to,że narusza to strukturę gruntu - chyba,że koparką ma łyżkę bez zębów.

To może precyzyjnie napiszmy o czym mówimy co by inni źle tego nie zrozumiely.

Ostatnie 20cm kopane ręcznie to masz na myśli wykop tylko pod ławy fudamentowe czy wykop pod cały dom jeżeli zakładamy że wywozimy cały rodzimy grunt spod calego domu.

wywala się humus 100%

potem są dwie szkoły, falenicka i otwocka

jedna mowi, żeby kopać tylko po trasie fundamentów, druga, że całość

ale ostatnie 20 cm, w obu szkołach, ręcznie (jak napisał Guru) coby nie zruszyć gruntu rodzimego,

którą szkołę się stosuje kiedy?

zależy od gruntu i tego do czego się dopuści, żeby się stało z gruntem rodzimym (np glina, ił nie lubią zmian wilgotnościowych i zruszenia)

często można zasypać wykopy (po wykonaniu fundamentów) gruntem rodzimym, a ostatnie 10-30cm wykonać ze żwiru, pospółki itp przepuszczalnego materiału

Barbossa a co byś zrobił jak na działce jest sama glina.

bukwy to Ty rozpoznajesz, ale sensu żadnego z nich nie dostrzegasz

zależy od gruntu i tego do czego się dopuści, żeby się stało z gruntem rodzimym (np glina, ił nie lubią zmian wilgotnościowych i zruszenia

o by inni źle tego nie zrozumiely

to mowa o wykopach ręcznych pod same fundamenty (ławy stopy, z uwzgl chudego)

trudne...

Ostatnie 15-20 cm nie kopię się mechanicznie ze względu na to,że narusza to strukturę gruntu - chyba,że koparką ma łyżkę bez zębów

pod ławy stopy, z uwzgl chudego

bukwy to Ty rozpoznajesz, ale sensu żadnego z nich nie dostrzegasz

zależy od gruntu i tego do czego się dopuści, żeby się stało z gruntem rodzimym (np glina, ił nie lubią zmian wilgotnościowych i zruszenia

o by inni źle tego nie zrozumiely

to mowa o wykopach ręcznych pod same fundamenty (ławy stopy, z uwzgl chudego)

trudne...

Ostatnie 15-20 cm nie kopię się mechanicznie ze względu na to,że narusza to strukturę gruntu - chyba,że koparką ma łyżkę bez zębów

pod ławy stopy, z uwzgl chudego

A niby co ja pisalem w pierwszym poscie.

Dla tych co nie zrozumieli albo nieczytali mojego pierwszego postu jeszcze raz go zacytuje.

"....... a dalej ręcznie kopiemy 40cm pod chudziak i ławy fuamentowe....."

Doskonale wiem że nalezy kopac ręcznie nie oto pytałem.

Wychodzi na to że tylko 37C zrozumial treść pierwszego pytania.

To może precyzyjnie napiszmy o czym mówimy co by inni źle tego nie zrozumiely.

Ostatnie 20cm kopane ręcznie to masz na myśli wykop tylko pod ławy fudamentowe czy wykop pod cały dom jeżeli zakładamy że wywozimy cały rodzimy grunt spod calego domu.

Obojętne czy fundamenty czy podbudowa.

Chyba,że masz spycharkę to wtedy można mechanicznie albo jak pisałem wcześniej, koparka z łyżką bez zębów. Przynajmniej tak być powinno a jak sobie rózni ludzie robią to już ich sprawa - potem zaś narzekają.

Myśmy wybrali generalnie tylko humus do gliny, wykop po ławy był kopany ręcznie. Myślę ,że nikt tak nie zagęścił gruntu jak lodowiec! :wink: Oczywiście tak jak pisze Barbossa zależy to od gruntu, na glinach i stabilnym gruncie nie ma sensu wybierać głębiej. Zawsze wybiera się zewnętrzną popwierzchnię gleby, nawet jeśli nie wydaje nam się ona "humusem", chodzi o usunięcie resztek organicznych i dotarcie do tzw. martwicy. Od środka ściany były malowane dysperbitem, one też przecież mają kontakt z gruntem i wodą, natomiast nie wymagają ocieplania, które się daje od zewnątrz.
Dla tych co nie zrozumieli albo nieczytali mojego drugiego postu jeszcze raz go zacytuje

...

To może precyzyjnie napiszmy o czym mówimy co by inni źle tego nie zrozumiely[/u].

Ok.czyli dla mnie jasne,ostatnie 20 cm(przynajmniej)powinno byc kopane recznie.Czyli tak wjezdza koparka zbiera humus na jedna strone,reszte ziemi (inna niz humus np.glina itd)zwalam na druga kupe.I teraz jesli wykop na 1.10,to ja jestem teraz na 90 cm.Wtedy biore lopate i kopie reszte pod lawy,oczywiscie juz nie na calej powierzchni,tylko po obrysach ław.Czy dobrze zrozumialem?

I druga rzecz czy murarze buntuja sie przeciwko kopaniu tzn.jak to bylo w Waszych przypadkach??

Z gory przepraszam jesli moje pytania sa typowe dla laika,ale im blizej tym pytan wiecej :)

sailor_ro dobrze zrozumiałeś

a jak napisał Guru : jeżeli łycha koparki bezzębna to pozostaje do ręcznych robótek praktycznie kosmetyka

a druga rzecz?

bierz bat i po pęcinach leniuchów, nie ma innej metody na prawidłowe wykonanie fundamentu

a prawdziwy murarz łopatą się nie skala

A co myślita o tym:

zdjęcie 80cm ziemi pod całym budynkiem > wykop ręczny na szerokość ław ok. 40cm szer. i 30 głeb. > fundament w szlunku > wsypanie ziemi do środka > zagęszczenie tuptakiem > izolacja > zbrojenie > zalanie całości coś w stylu płyty

Bo ja mam słabe ziemie i musze zrobić bardzo dobrze.