boguslawskia 12.06.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam Wszystkich, Dopiero zaczynamy budowę. Więc na razie kilka słów o początkach... Wybraliśmy z żoną projekt domku LOTE z pracowni Archipelag. http://www.imagic.pl/files//3273/./Lote%20przod.jpg Do oryginału wprowadziliśmy kilka zmian: 1. Łazienkę przenieśliśmy do centrum domu. Dzięki temu mamy piony do wyprowadzenia w przyszłości na poddasze. Kosztem braku okna. 2. W miejscu oryginalnego położenia łazienki i pralni wstawiliśmy schody na poddasze oraz z garażu zaplanowaliśmy wejście do dodatkowego pomieszczenia gospodarczego. Na razie warsztacik w przyszłości rezerwa na drugi piec. Domek ogrzewany na początek gazem. 3. Zmieniliśmy ścianę z YTONGU na BK 600, 24cm /z piórem na klej/ z dociepleniem styropianem 15cm. Współczynnik przenikania ściany 0,22. http://www.imagic.pl/files//3273/./Lote%20uk%B3ad%20pomieszczen.jpg Co mamy zorganizowane do dzisiaj: 1. Z architektem mamy uzgodnione poprawki w projekcie. 2. Złożyliśmy dokumenty o projekt przyłączy. 3. Zapisaliśmy się już na materiały budowlane na ściany i dach, odbiór LISTOPAD 2007 4. Mamy już Kierownika Budowy. 5. Rozmawiamy z 2 Firmami budowlanymi o budowie ścian i dachu od kwietnia 2008r. 6. Jesteśmy w trakcie wyceny fundamentów. Start w lipcu / sierpniu 2007. 7. Stopniowo zbieramy wyceny wszystkich głównych elementów typu: okna, kominek, drzwi, bramy, itp. 8. Jesteśmy po rozmowach na temat kredytu. Zbieramy niezbędne dokumenty. Korzystaliśmy z doradców z EXPANDERA i OPEN. Temat przeniesiony aby można było komentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 12.06.2007 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam, Kolejny dzień załatwiania. Dzisiaj była wizyta w kolejnym banku czyli BKO BP. Oferta jest interesująca Co do punktu Ich podpowiedzi są cenne bo wiemy o co pytać. Aczkolwiek mamy już ciekawsze propozycje oprocentowania, tzn: LIBOR + MARŻA BANKU. Rano Firma budująca ściany dostała projekt domku do analizy kosztów - mają przygotować kosztorys. Jak dobrze pójdzie to we wrześniu będą już fundamenty, mam już ekipę do ich postawienia Czekam na wyceną wykopów i ław. Muszę zawieść jeszcze projekt do drugiej firmy. Piasek już wiem skąd zamówić. Dodatkowo odzyskam piasek z wykopu. PS. Mam to szczęście, że buduję na piasku. Na razie największy problem to wykop i zbrojenie. Mam chyba to szczęście, że w promieniu 30km mam trzy duże i profesjonalne Firmy robiące beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.06.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 [Temat przeniesiony aby można było komentować Hej To nie tak. Jeden temat - swój dziennik - powinien być w dziale "Dzienniki budowy - dzień po dniu" natomiast drugi _osobny_ temat np. "LoteII - komentarze" powinien być właśnie w tym dziale. Wtedy w temacie 1. piszesz tylko Ty. w temacie 2. produkują się również inni. Popatrz ja mają to zorganizowane inni. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 14.06.2007 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Dzięki nie miałem czasu się wgryzać Przepraszam za bałaganik Już poprawiłem. Proszę o łagodny wymiar kary od czytelników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.06.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 co do kredytów - mało który bank pozwala spłacać w walucie obcej. A różnica między kupnem i sprzedarzą waluty to tzw. spred Sa banki co mają mały spred a są taki co zdzierają nawet po 14gr - z tego co pamiętam uważa sięże przy CHF spred 8gr jest w miarę uczciwy. najniższy chyba widziałem 4gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 21.07.2007 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Hej,W piątek składam papiery do banku na warunkach:Libor 3M + 1,01% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 21.07.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witaj Czy ja dobrze zrozumialam? W ciagu 10 dniu dostales pozwolenie na budowe? Szczesciarz.... W ogole widze, ze wszystko szybciutko u Ciebie idzie, oby tak dalej, zycze powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 22.07.2007 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Papiery idą, Ale mam teraz zagryzkę z ławami i wykopami Na ściany fundamentowe, ściany zwykłe, dach już mam ekipę Wieczorkiem jadę do tartaku rozmawiać na temat więźby. Dachówka już czeka. Ale te ławy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.07.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 sprawdz sobie gdzie masz w projekcie stopy pod słupy w ganku w moim (i zapewne w Twoim też) projekcie jest błąd i fundamenty pod słupy są przesunięte o okolo 80cm do domu tak że potem nie ma o co oprzeć słupów przy więźbie daszku ganku niestety dopiero teraz u mnie to wyszło - widać to na poszczególnych rysunkach projektu - błąd jest w fundamencie Ciekawe czy nie możnaby dochodzić odszkodowania od pracowni Archipelag za takiego BUBLA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wildek 30.10.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Juz miesiac minal od ostatniego wpisu... Hmm... a co z postepami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 30.10.2007 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Na ten rok budowa została zakończona.Fundamenty budynku ładnie przykryty folią budowlaną. Umówione są już ekipy:- budowlana- dekarz- itd. Negocjuję właśnie materiały budowlane, dachówkę, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wildek 31.10.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 A czy moglbym sie dowiedziec na temat faktycznych kosztow jakie zostaly poniesione do tej pory. Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 31.10.2007 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Około 50.000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wildek 01.11.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Pomecze Was troche. 1. Czy moge prosic jeszcze o wyszczegolnienie robot, ktore zlozyly sie na te 50 tys zł. 2. Czy przy adaptacji projektu "odchudzaliscie" fundamenty (stal wg projektu na miec 14 mm srednicy). Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 04.11.2007 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Wszystko do stanu zero, który widać na zdjęciach.Robocizna, materiały, itd. Ławy są mocniejsze niż w projekcie:Szerokość 50cm - stałaZbrojenie jak w projekcie.Grubość około 35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk_Ewa 13.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witajcie, jeśli mogę zapytać, dlaczego zmieniacie strop z Terrivy na Filigran? Ze względu na rozpiętości? A jak wypada taki strop cenowo w porównianiu z Terrivą? Pozdrawiam i powodzenia!Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 13.01.2008 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Filigran może być troszkę droższy. Cena około 200-230zł/m. Zmieniamy bo: 1. Jest to monolit - nie będzie pękał. Bardziej równomiernie obciąża ściany. 2. Cały strop masz gotowy w 3-4dni. 3. Jest cieńszy. 4. Koło garażu /kominy/ lejemy go zamiast płyty OSB /patrz dokumentacja/. Tylko idiota mógł tak zrobić w projekcie - kominy poza podciągiem !!! Policz sobie: 1. Belki. 2. Robociznę - mi za układanie policzono 8000-8500zł. 3. Beton. 4. Stal. oraz 5. Czas. Sprawdź przy okazji jak masz w projekcie. Więźbę dachu na ganku i słupki w moim jest błąd o 80cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 4. Koło garażu /kominy/ lejemy go zamiast płyty OSB /patrz dokumentacja/. Tylko idiota mógł tak zrobić w projekcie - kominy poza podciągiem !!! nie bardzo wiem o czym piszesz... u mnie murarze położyli strop również nad pralnią - teriva - choć faktycznie nie wiem czemu tam była zostawiona dziura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 23.01.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Bo tam jest dziura, poczytaj projekt Ma tam być płyta OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.01.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ale to nie był powód żeby zmieniać typ stropu - ja mam TERIVE i dziury nad pralnią i kotłownią nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts