michaskk 12.06.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 witam czy jest możliwe żeby komin został zatkany przez coś, mam piec na ekogroszek używany od 8 m-cy komin w tym czasie nie był jeszcze czyszczony przez kominiarza czy jest możliwe żeby sadza "zarosła" komin" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 12.06.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Czy pytasz dlatego, ze sa jakieś objawy tego zatkania, czy tylko tak teoretycznie ? Bo teoretycznie to komin można zawalić sadzą w ciągutygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 12.06.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 czy jest możliwe żeby komin został zatkany przez coś Oczywiście, że jest możliwe! Jeśłi nikt nie zwraca uwagę na komin, to kawki mogły założyć tam gniazdo. Jest przecież po sezonie grzewczym, nieprawdaż? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.06.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Może być zatkany, ale może masz tylko problem z rozpalaniem, a to może wynikać z aktualnej pogody (upały). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaskk 12.06.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 do wczoraj pdgrzewałem cały czas wodę ale poczułem czad w piwnicy i w pokojach a z komina ulatywał dym jedna bardzo powoli i był ciemny nie taki jak zazwyczaj, a dzisiaj udało i się rozpalic ale cały dym dostałem do kotłowni wszystkimi możliwymi nieszczelnościami a z komina ai mru mru dymu nic, mój piec na ekogroszek ma takie ustawienia czas podawani 11 s; czas przerwy między podawaniem 49s; czas podtrzymania co 11min; czas pracy went na podtrzymaniu 35s od 7 m-cy spisywał się bez zażutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 12.06.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Włóż lusterko do wyczystki i sprawdż czy widzisz niebo. Tak najprościej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 12.06.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 do wczoraj pdgrzewałem cały czas wodę ale poczułem czad w piwnicy Hmm z tego co wiem to czadu nie da sie wyczuc... jest bezwonny... chyba myslisz o gazach spalinowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaskk 12.06.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 no własnie gazy i dużo dymu sorry acha nieba NIE WIDAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 12.06.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 no własnie gazy i dużo dymu sorry acha nieba NIE WIDAC To chyba oponami palisz jak nieba nie widac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 12.06.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 ..... acha nieba NIE WIDAC A sprawdzałeś w dzień czy w nocy? Pewnie czeka CIę czyszczenie komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.06.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Ja jednak bardziej stawiam na pogodę. Mamy teraz spore upały, a jak pisze autor - przepala tylko na wodę więc dół komina jest chłodniejszy od wygrzanej słońcem góry co powoduje zanik ciagu.Może najpierw dla pewności przepal przed rozpaleniem kilkoma gazetami w wyczystce i zobacz co się dzieje. Jesli to nie pomoże to juz zostaje tylko kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 12.06.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Mieliśmy tu kiedyś na forum przypadek pieca na eko....k, ktory zadymiłkawał domu, a zdarzyło sie to przy takim ustawieniu pieca, żeby niegrzal zbyt mocno. Spaliny robia sie wtedy cięzkie i ciąg nie chce powstać,szczególnie przy takich temperaturach powietrza. Tłumaczyl Ci to niedawnobrzoza, powstaje wtedy ciąg wsteczny. Osbiście poruszałem podobne sprawy w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=92131&highlight=korek+zimnego Jaka rada ? Palić niestety ostro, rozpalać z użyciem zapalonych gazetdo wyczystki. Jak zrobi się chlodniej , powinno wrócić do normy.Do komina zawsze warto zajrzeć, czy nie zarośnięty. Jeżeli jest w miaręczysty, przyczyna zaniku ciągu jak wyżej.Piece na ekogroszek, oprócz zalet, mają wady, które widać właśniew takim użytkowaniu, przy grzaniu tylko wody latem.W piecu nie ma wtedy potrzeby palić intensywnie, więc automatyka robi dłuższe okresy, kiedy paliwo nie spala się, tylko w zasadzie tli, dusi się, czekającna następny cykl podmuchu. To właśnie w czasie tego tlenia się powstająciężkie spaliny, które "zatykają" komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts