AndrzejHH 12.06.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam was serdecznie!!!!! ....jujz tyle bylo o inteligentnych instalacjach ,ich sterowaniem i projektowaniem. Ale moza ten temat jeszcze raz zaczac od poczatku.Czyli od podstaw pysany zrozumialym jezykiem z wyszczegolnieniem poszczegolnych laczen co z czym ...na poczatek moze same ukladanie kabelkow i kabli sterujacych . Gdzie dokladnie je ulozyc ,czy np. kabel sterujacy i jaki (przekroj ,grubosc,ilosc zyl )doprowdzic do odbiornika np. swiatlo w lazience, cza tez do wylacznika (kontaktu). Mam na mysli sterowanie swiatlem w kilku pomieszczeniach ,i kilku scenach swietlnych.Jakie jest najlepsze rozwiazanie sterowanie przez przekazniki na szynie DIN , czy tez przekazniki rozproszone . Jakie rozwiazanie jest najlepsze.......mysle,ze temat jest na tyle ciekawy,by mozna bylo go jeszcze ktorys raz z koleii rozwinac Pozdrowienia Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_r 12.06.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 aby pisać o kablach, wpierw trzeba wybrać, który system chce się montować. Ja zdecydowałem się na LCN-a, właśnie zakończyłem kłaść kable i uruchomiłem pierwsze moduły (do rolet). Trochę przy tym osiwiałem, ale początki zawsze są trudne.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 12.06.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 kris_r, powiedz coś o kosztach tego LCNa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 .......no widze,ze zapalencow w tej dziedzinie nie brakuje.Ale to dobrze. Czyli tak mialbym moze kilka pytan do Ciebie ...n o moze kilka wiecej. Czyli tak zakladam ,ze decyduje sie na jakis tam alarm np CA -64 (jedna szafka) i decyduje sie takze na sterownik PLC np Siemens (druga szafka). Obydwa ukalady musza byc ze soba zwiazane ,czyli musza ze soba wspolpracowac. Prawda....... Moje zalozenia sa takie : ze kazdy uklad i system chcialbym zdalnie sterowac czyli miec pelna kontrole przez np. internet.Ogladac np. swoj domek przez kamerke, wlaczac swiatlo i je gasic i nie tylko. Wracajac jednak do sedna spawy .............wybieram sterownik PLC OK. klade normalna instalacje swietlna , rolety z wl/wy . kabel YTDY 3x1,5mm² lub YTDY 4x 2,5mm²...i cooooooooooo dalej skad i dokad kable sterujace pociagnac . Czy moglbys mi ta kwestie...i moze nie tylko mi prztyblizyc bazujac na przykladzie sterowaniu roletami wszystkich razem i kazdej z osobna. Dziekuje wszystkim zainteresowanym ,a w szczegolnosci kolegom z wiekszym doswiadczeniem,ktorzy nadal beda wspierac ten temat i udzielac cennych porad i wskazowek Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ... jesli masz jeszcze troszeczke czasu Kris to bardz prosil bym Ciebie o kilka uwag odnosnie sterowania np.roletami .Opisz jakich uzyles modulow i jak podlaczyles ..... bedziemy wdzieczni... pozdrawiam jeszcze raz ps. zapraszam wszystkich zainteresowanych do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ...zaczynam kapowac ..dlaczego "osiwiales" . Wybrales najdrozszy system sterownik PLC i najbardziej skomplikowany Prawda . mozliwosci jest kilka miedzy innymi sterowanie przez PC ...moze ktos opisze teeeeeeeeeen temat szezej ...mysle , ze zainteresowanie bedze wzrastac ...w miare rozwoju tematu ...........a le moze zaczniemy od samego poczatki ..czyli ukladanie dodatkowych kabelkow..................................... pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domaracuch 13.06.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 jak już poukładacie te kabelki to może wam się przydać jakieś oprogramowanie o kontrolowania całej tej instalacji i tu pomocna okazuje się strona Mister House, na której można się zapoznać z open-source'owym projektem inteligentnego domu. Oprócz oprogramowania można tam się zapoznać z urządzeniami potrzebnymi do budowy takich sieci. Polecam też wywiad z jednym z autorów i użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 W tym wątku jest wiele cennych informacjihttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1860222#1860222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 .......ciekawa srona ..duzo musze jeszcze sie nauczyc ..ale interesuja mnie instalacje z przewodami...czyli bez pilotow .....wiec wrocmy moze do sedna ...ukladanie kabelkow od poczatku.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Zadaj konkretne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ok..... jak podlaczyc kilka rolet ( podlaczone tradycyjnie z wlacznikami) w uklad int domu tj. by zalaczajac alarm wszystkie rolety np sie zamykaly natychmiast lub tez po okreslonych czasie. jak polozyc kabel sterujacy ...moze od kad i do kad .z czym podlaczyc ..pytan mam wiecej ..ale jak na poczatek prosilbym o te odpowiedzi. dziekuje z gory i pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 OK - zacznijmy od poczatku.Jaki jest Twój poziom wiedzy na temty automatyki a w szczególności tzw. domu inteligentnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ......duzo czytalem ...ale nie do konca rozumiem...raz przueczytalem, ze kabel sterujacy ktos doprowadza do klinkietu (Swiatla) a raz czytalem ze do kontaktu ...to jz nie wiem dokladnie jak to mozna sterowac?......jesli masz ochote to moge przedzwonic na nr stacjonarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ..jeski nie telefonicznie to moze przez SKYPE...?????..co Ty na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 .......czyli jak z tym sterowaniem rolet ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ...to jak Grzegorz mozesz mi na ten temat odpowiedziec troszeczke szerzej.i w miare obrazowo.......Bardzo Ciebie prosze ....pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Wykładu Ci tutaj nie zrobie bo talenut pedagogicznego nie mam.Zasadniczo musisz mieć okablowanie do każdej rolety (lub grupy rolet) sterowanie programujesz albo pod jakiś przycisk/procedure Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ...moze ktos inny podzieli sie swoimi wiadomosciami .............nie chce ,by ten temat rzeka tak szybko sie zakonczyl..PrawdaPozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 13.06.2007 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ......czy naprawde nikt juz nie kladzie kabelkow , lub nie jest w tym etapie jego kladzenia................hmmmmmmmmm??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 14.06.2007 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Toż odpowiedziałem Ci na Twoje jedno konkretne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts