Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom ukladanie kabelkow temat dla poczatk.

Recommended Posts

.................no,no,no dosyc ciekawy ten system ...nawet tez przyjazny .

najlepsze z tego to sa dotykowe wlaczniki ..bardzo ladne .Wlasnie takich szukalem .

Ale oprocz zasilaczy na szyne Din to caly system jest rozproszony .

Ja planowalem jednak wszystkie moduly w szafie sterowniczej, by miec wszystko w jednym miejscu i moc nanosic ewentualne zmiany w sterowaniu

.Chociaz prawde mowiac temat jest naprawde ciekawy ,musze jeszcze troszeczke sie zapoznac i przekalkulowac.

Acha jest tam czujka temperatury Sonda temperatury DS18B20 ,i wlasnie nie wiem ile tych termometrow (sad) mozna podlaczyc.........?

..juz wiem wszystkich modulow termometrow mozna podlaczyc do 120 szt.

Witam

Spójrz jeszcze tutaj: http://www.nexwell.eu/produkt/nxw2974-wielofunkcyjny-przycisk-programowalny-tukan ten przycisk posiada także czujnik temperatury, w powiązaniu z systemem nexo możesz sterować np. światłem, roletami łącznie do 18 kanałów/zdarzeń na jednym przycisku.

Kolego Dendrytus, potrzebny będzie czujnik wilgotności, jednak jak to estetycznie wykonać - nie wiem, być może są takie układy które pozwalają nanieść na same lustro cienką warstwę elementu przewodzącego - reszta elektroniki pod lustrem.

Może coś pokombinować z czujnikiem punktu rosy z wyniesioną sondą http://www.sensortech.com.pl/oferta/czujniki-zalania-punktu-rosy,17 resztę automatyki powiązać z np. czujką obecności, czy załączonym oświetleniem bądź wentylatorem.

Pzdr

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://www.zennio.com/index_files/img/logo_zennio_190x56.png

Włączniki z filmiki działają tylko i wyłącznie z instalacją wykonaną w KNX.

Kolego Dendrytus, potrzebny będzie czujnik wilgotności, jednak jak to estetycznie wykonać -

Naprawdę uważasz, że ja mogę mieć problem z inteligentnym starowaniem podgrzewaniem lustra?

Naprawdę uważasz uważasz, że przyszedłbym z tym problemem do początkujących amatorów?

A pomysł z czujnikiem wilgotności jest raczej przerostem formy nad treścią.

Edytowane przez dendrytus

......to fakt ,ze jest to forum dla poczatkujacych i malo doswiadczonych jak ja i wielu innych kolegow . I absolutnie tego nie neguje .ALE CHCACYCH WLASNIE PRZEZ

TO FORUM I A WSZCZEGOLNOSCI PRZEZ WSZELKIE WYPOWIEDZI DOSWIADCZONYCH KOLEGOW MIEDZYINNYMI KOL DENDRYTUS ktory ma naprawde wiedze dojsc do swojego celu czyli ID

Nie wiem jak wy ..ale ja zdecydowalem sie juz na ID w systemie EIB / KNX mimo,ze planowalem juz w innym systemie .

A wszystkie kabelki mam ulozone w gwiazde.

Musze jeszcze poczytac ......albo uzyskac odpowiedz od was jaka firme ,producenta wybrac . . Nie wiem tez jakiej mocy zasilacz musi byc np do 4 modulow z 16 wyjsciami on off by uzyskac 64 linie wykonawcze miedzy innymi 11 rolet sterowanie swiatlem itd... czy starczy 320 mA czy moze 640 mA......?.....i jeszcze jedno moduly nowe ,czy moze uzywane jest ich duzo w necie na ebey.....

Edytowane przez AndrzejHH

A wszystkie kabelki mam ulozone w gwiazde.

Podstawową wadą w przypadku KNX przy takim układzie ułożenia kabli jest pracochłonność i materiałochłonność.

W rozdzielni powstanie mały problem z łączeniem kabli magistralnych.

Lepszy układ to drzewo lub linia. 4-5 linii wychodzących z centrali to w zasadzie optimum

Musze jeszcze poczytac ......albo uzyskac odpowiedz od was jaka firme ,producenta wybrac . .

W KNX podzespoły wybieramy ZAWSZE na podstawie manuali lub ETS-a(lepsze rozwiązanie).

NIGDY nie wybieramy modułów na podstawie krótkiego opisu np. z katalogu.

Zawsze należy sprawdzić w ETS-ie czy moduł będzie miał odpowiednią funkcjonalność.

Każdy produkt, który ma zostać certyfikowany przez KNX, musi być wykonany zgodnie z normą ISO 9001.

W przypadku wątpliwości po wydaniu certyfikatu, KNX może cofnąć certyfikat lub nakazać powtórną certyfikację.

Czołowe firmy to Gira, ABB, Busch-Jeager.

Nie wiem tez jakiej mocy zasilacz musi byc np do 4 modulow z 16 wyjsciami on off by uzyskac 64 linie wykonawcze miedzy innymi 11 rolet sterowanie swiatlem itd... czy starczy 320 mA czy moze 640 mA......?.

Po "włożeniu" modułów do ETS-a wyliczy ci on potrzebny zasilacz.

....i jeszcze jedno moduly nowe ,czy moze uzywane jest ich duzo w necie na ebey.....

Z tym jak z używanym samochodem. Najczęściej w modułach padają przekaźniki lub tyrystory na skutek zwarcia w obwodzie. Naprawa nie stanowi jakiegoś poważnego problemu.

Często też wymienia się sprawne podzespoły z powodu dodania nowej funkcjonalności.

Jak zrobisz sob ie ten kurs

http://wbt4.knx.org/?lang=pl

i zdasz go z bardzo dobrym wynikiem, to czeka cię miła niespodzianka. Niespodzianka czeka każdego.

Jak zrobisz sob ie ten kurs

http://wbt4.knx.org/?lang=pl

i zdasz go z bardzo dobrym wynikiem, to czeka cię miła niespodzianka. Niespodzianka czeka każdego.

Kurs ten ( przynajmniej na przełomie roku ) miał jedną lekcje którą nie dało się zakończyć ( nie wiem , być może już to naprawili) ,nie mniej jednak bez tej lekcji można było zdobyć na tyle dobry wynik aby otrzymać "niespodziankę" :)

A plc2011A0 ma tylko 7 wyjść przekaźnikowych.

Wejścia sterboxa z modułu nr 1 mogą sterować wyjściami modułu nr 2 i odwrotnie. W PLC2011A0 możemy sterować tylko w obrębie jednego sterownika.

W obrębie jednego w sensie przycisków na ścianie powiedzmy ale to i tak bez zanczenia, bo większość operacji wykonuje się z telefonu czy tabletu i steruje się wszystkimi sterownikami naraz. Dopisuje się sterowniki do programu w telefonie i robi makra czyli wspólne komendy do wszystki naraz. Nie ma potrzeby naciskania przycisku w piwnicy aby zapalić światło na poddaszu, a jak chcemy zrobić wchodzę/wychodzę/wracam/zasypiam to każdy użytkownik telefonu może mieć inny profil ustawień per wejście i per wyjście i per jasność pojedynczej żarówki.

Natomiast PLC2011 jest przez to niewrażliwy na podłączenie się do magistrali, włamania z internetu i niewrażliwy na snifowanie pakietów. Alarm PLC2011B0 ma ostatnio nowe funkcje w sofcie. Można uzbroić alarm i uzbroić włączone komputery, np laptopy na jakimś ściąganiu gdy nas nie ma w domu. Odłączenie prądu od laptopa nic nie daje jak wiadomo, bo bateria trzyma.

Jeżeli w laptopie jest zainstalowane szyfrowanie dysku np program Truecrypt to wyzwolenie alarmu PLC2011B0 w wybranych strefach lub w całości natychmiast powoduje reakcję oprogramowania w laptopie, które monitoruje PLC2011B0 i Truecrypt może być prawidłowo zamknięty przez co odzyskanie z pamięci kluczy szyfrujących będzie niemożliwe, np. metodą cold boot attack czyli wyjęcia kostek ram lub przez szybki dump ramu.

Po prostu prawidłowo zamknie nam się system i ponowne uruchomienie komputera z truecryptem, przez adwersarza, będzie niemożliwe bez podania hasła. Czasem posiadane dane i informacje w naszych komputerach są cenniejsze niż majątek trwały, chroniony systemem alarmowym.

W obrębie jednego w sensie przycisków na ścianie powiedzmy ale to i tak bez zanczenia, bo większość operacji wykonuje się z telefonu czy tabletu i steruje się wszystkimi sterownikami naraz.

Po pierwsze w ID wszystko robi się "samo".

Po drugie w id korzysta się z włączników na ścianie, gdyż są wygodniejsze i praktyczniejsze od smartfonów czy tabletów.

Po trzecie jak wysiądzie komórka, to w normalnym ID nadal mamy pełną funkcjonalność.

Po czwarte jak się dostanie "lenia" to wtedy komórka czy tablet jest idealny.

Po piąte w normalnym ID server programuje raz, a smartfony pobierają z niego ustawienia, a nie jak to w przypadku chińczyka trzy smartfony 3 oddzielne konfiguracje.

Dopisuje się sterowniki do programu w telefonie i robi makra czyli wspólne komendy do wszystki naraz. Nie ma potrzeby naciskania przycisku w piwnicy aby zapalić światło na poddaszu, a jak chcemy zrobić wchodzę/wychodzę/wracam/zasypiam to każdy użytkownik telefonu może mieć inny profil ustawień per wejście i per wyjście i per jasność pojedynczej żarówki.

W tłumaczeniu na prosty język ukradli ci komórkę lub się wyładowała/uszkodziła, to twój pseudo ID już nie działa.

W ID światło w piwnicy włącza się samo.

Natomiast PLC2011 jest przez to niewrażliwy na podłączenie się do magistrali, włamania z internetu i niewrażliwy na snifowanie pakietów.

Czyli tak samo jak każdy inny.

Alarm PLC2011B0 ma ostatnio nowe funkcje w sofcie. Można uzbroić alarm i uzbroić włączone komputery, np laptopy na jakimś ściąganiu gdy nas nie ma w domu. Odłączenie prądu od laptopa nic nie daje jak wiadomo, bo bateria trzyma.

Czyli to samo co w każdym innym ID

Jeżeli w laptopie jest zainstalowane szyfrowanie dysku np program Truecrypt to wyzwolenie alarmu PLC2011B0 w wybranych strefach lub w całości natychmiast powoduje reakcję oprogramowania w laptopie, które monitoruje PLC2011B0 i Truecrypt może być prawidłowo zamknięty przez co odzyskanie z pamięci kluczy szyfrujących będzie niemożliwe, np. metodą cold boot attack czyli wyjęcia kostek ram lub przez szybki dump ramu.

Mania prześladowcza to straszna rzecz.

Kupowanie chińskiego sterownika do szyfrowania, to bzdura do kwadratu. Wystarczy włączyć w windowsie bitlocker.

Po prostu prawidłowo zamknie nam się system i ponowne uruchomienie komputera z truecryptem, przez adwersarza, będzie niemożliwe bez podania hasła. Czasem posiadane dane i informacje w naszych komputerach są cenniejsze niż majątek trwały, chroniony systemem alarmowym.

Słuszna uwaga i dlatego powinno się zakładać profesjonalne systemy alarmowe np. integrę satela która w pełnym wypasie jest dużo tańsza od chińskiego pseudo alarmu i ma stosowne certyfikaty, których chińczyk nie ma.

Bitlocker nie szyfruje całego dysku. Można nim zaszyfrować partycję ale nie system. Bitlocker jest bezużyteczny. Na dodatek korzysta z układu scalonego TPM, z którego można wydobyć klucze. Truecrypt szyfruje całą powierzchnię dysku i nawet nie wiadomo jaki system operacyjny został zainstalowany.

W truecrypcie klucze szyfrujące trzymane są w pamięci RAM i przy prawidłowym zamknięciu systemu są nadpisywane.

Jak PLC2011B0 wykrywa intruza to w kilkadziesiąt milisekund wie już o tym oprogramowanie w tym naszym komputerze włączonym w domu i rozpoczyna się wymuszenie odmontowania dysków, systemu plików i zamykanie windowsa. Właściwie w pierwszej sekundzie od alarmu Truecrypt już wymazał z pamięci RAM klucze.

Ale ta funkcja działa nie tylko z alarmem PLC2011B0 ale i z przekaźnikiem A0 i z C0. Można sobie przypisać zachowanie sterowników do akcji oprogramowania chociaż alarm jest najbezpieczniejszy.

Ktoś włazi z impetem i liczą się ułamki jednej sekundy. Z bitlockerem tego nie zrobisz. A nie każdy chce żeby adwersarz wiedział nawet jaki system ma w komputerze, jakie partycje, co w rejestrach, jakie strony odwiedzał i jakie zainstalowane programy czego bitlockerem nie ukryjesz, a Truecryptem tak. No i na XP bitlockera nie ma, a to najbezpieczniejszy system pod względem możliwości ochrony go.

Bitlocker nie szyfruje całego dysku..........................Z bitlockerem tego nie zrobisz. A nie każdy chce żeby adwersarz wiedział nawet jaki system ma w komputerze, jakie partycje, co w rejestrach, jakie strony odwiedzał i jakie zainstalowane programy czego bitlockerem nie ukryjesz, a Truecryptem tak. No i na XP bitlockera nie ma, a to najbezpieczniejszy system pod względem możliwości ochrony go.

Radzę poszukać dobrego psychiatry. Dobry psychiatra i zielone pigułki podobno potrafią zdziałać cuda jeśli chodzi o schizofrenię i manię prześladowczą..

Tak jak już pisałem, jakiś dziwny nurt zagościł na forum, nie można się zapytać, nie można się wypowiedzieć bo zostanie się wyśmianym i obrażonym, ja z uwagą przeczytałem post Xtea i uważam że dane na kompie są bardzo ważne i dobrze że poruszył ten temat!

Co do sterownika również przychylam się coraz bardziej pod PLC i najprawdopodobniej będzie to Sterbox, bardzo dużo instrukcji i info na stronie producenta.

jest również wątek na tym, forum:

http://plc-home.pl/forum/jak-i-od-czego-zaczac-t267.45.html

Dosyć prosto i logicznie i nikt nikogo nie wyśmiewa, nawet jak pytania są banalne, trochę pokory polecam!

ja z uwagą przeczytałem post Xtea i uważam że dane na kompie są bardzo ważne i dobrze że poruszył ten temat!

To forum to forum muratora, a dział to :Inteligentne instalacje i bezpieczeństwo, tema to Inteligentny dom ukladanie kabelkow temat dla poczatk.

Może powiesz mi jaki związek ma szyfrowanie dysków z układaniem kabli przez początkujących?

Info o szyfrowaniu danych znajdziesz na każdym forum komputerowym.

A tak przy okazji dane na kompie są bardzo cenne, a kiedy robiłeś ostatnio back up tych danych. Obstawię, że nigdy.

trochę pokory polecam!

Nie mam w zwyczaju przytakiwać ignorantom.

PS.

Pewnie jeszcze nie zauważyłeś, ale wielbiciele chińskiego PLC wypowiadają się we wszystkich wątkach, tylko nie tych o ich wynalazku.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200110-Sterowanie-domem-przy-u%C5%BCyciu-chi%C5%84skiego-sterownika-PLC-z-allegro

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173724-Inteligentny-dom-szukam-taniego-PLC-sterowanego-przez-internet

No lepiej się nie zakładać, ;)

część wypowiedz z polecanych linków:Oczywiście w ramach własnego majsterkowania można takie czy inne rozwiązania zastosować i tylko to potrafię zrozumieć.

Tak jak mówiłem, własnymi nie wielkimi środkami, chcę zrobić parę rzeczy może nie jest to do końca IB, a po prostu sterowalnych z kompa czy komórki.

Nie jestem sprzedawcą PLC, po prostu wydał mi się przystępny i to tyle.

A co do Chińszczyzny, sterbox podobno jest polskim wynalazkiem!

Witam was serdecznie!!!!!

....jujz tyle bylo o inteligentnych instalacjach ,ich sterowaniem i projektowaniem. Ale moza ten temat jeszcze raz zaczac od poczatku.Czyli od podstaw pysany zrozumialym jezykiem z wyszczegolnieniem poszczegolnych laczen co z czym ...na poczatek moze same ukladanie kabelkow i kabli sterujacych . Gdzie dokladnie je ulozyc ,czy np. kabel sterujacy i jaki (przekroj ,grubosc,ilosc zyl )doprowdzic do odbiornika np. swiatlo w lazience, cza tez do wylacznika (kontaktu). Mam na mysli sterowanie swiatlem w kilku pomieszczeniach ,i kilku scenach swietlnych.Jakie jest najlepsze rozwiazanie sterowanie przez przekazniki na szynie DIN , czy tez przekazniki rozproszone . Jakie rozwiazanie jest najlepsze.......mysle,ze temat jest na tyle ciekawy,by mozna bylo go jeszcze ktorys raz z koleii rozwinac

Pozdrowienia Andrzej :wink: :wink:

Witam,

ponieważ to temat układania kabli w ID dla początkujących, chciałabym polecić system DARIN, właśnie ze względu na prostotę w tym temacie. DARIN jest systemem magistralnym, bardzo przyjaznym w montażu. Magistrala to skrętka komputerowa ułożona w dość dowolnej topologii: drzewo, gwiazda, choinka, niedomknięty ring i mieszane.

Połączenia magistrali z modułami oraz rozdzielanie (węzły) to zwykłe złączki RJ45, czyli tania i znana technologia. System jest rozproszony, czyli w zakresie instalacji elektrycznej moduł można podpiąć bezpośrednio do magistrali, w pobliżu sterowanego urządzenia, np. przy silniku rolety lub w oprawie lampy. Przyciski szklane systemu DARIN jak i standardowe przyciski nie wymagają dodatkowego kabla elektrycznego, zasilane są z magistrali.

Dla mieszkania 50 metrów kwadratowych zużyliśmy mniej niż 100 metrów bieżących skrętki (magistrali). W związku z tym, że jest to mieszkanie pokazowe, zamontowaliśmy tam naprawdę dużo modułów.

Edytowane przez Małgorzata_Cz

• 2 weeks później...
Czy dobrze rozumiem, że DARIN ma swoje przyciski, które nie muszą być podłaczone do sieci elektrycznej?

Strona Darin jest uboga w dokumentację techniczną... ale na 99% tak jest. Z tym, że rozróżnia się moduł wejść binarnych, moduł przycisków klasycznych i moduł przycisków, który można uzbroić w ich firmowe ładne i niedrogie szklane panele dotykowe.