Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom ukladanie kabelkow temat dla poczatk.

Recommended Posts

Do niczego nie chcę przekonywać.

Teraz nie myśle o urządzaniu domu, więc nie wiem gdzie będę potrzebował gniazdo sterowane.

Co do bus`a ? Nie mam jeszcze wybranego systemu i na pewno nie zdecyduje się na "no name".

Natomiast twoja opinia na temat podłogówki to (z całym szacunkiem) archaizm.

Witam, Archaizm archaizmem dużo czytałem o podłogówce jest wiele za, ale jednak widzę w najbliżej okolicy jednak że coś się stało pewnie złe wykonawstwo że strzeliła, ale strzeliła podłogówka, może będę żałował że nie zrobiłem, na pewno napisze, nie jestem zacofany pewne nowinki wprowadzę w życie w swoim domku(jak strarczy czasu to wpisze w dziennik budowy) ale co do podłogówki jednak się nie przekonuje , jak gdzieś rurki będę miał to żeby był jakiś dostęp do instalacji np. centralne ogrzewanie łazienki, suszarnia ma swój pion i oczywiście inne pomieszczenia swój pion ale bardziej dostępne jakby cos nawaliło to nie rozwalam pół domu żeby naprawić,nawet systemowe urządzenia grzewcze mogą mieć defekty, jak będę miał zimna, nieprzyjemną podłogę mimo moich wytycznych przyznam się do błędu obiecuje!;)

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

..podlogowka juz jest 11 petli po ok 75 m dlugosci .....czyli nie zmienie tego .Jak na razie jest szczelna , a gdy bedzie przeciekac w co watpie skoro jest dobrze wykonana ,to mozna okreslic miejsce przecieku wykuc ostroznie w betonie iwykonac szczelne polaczenie. Ale nie o tym chyba bedziemy dyskutowac

A propo kurzu ,to chyba bardziej sie wdomu kurzy jesli mamy grzejniki (kaloryfery).

Wracajmy jednak do ukladania kabelkow

Mozna ukladac na kilka sposobow . Ja wszystkie przewody ulozylem w gwiazde .To jest od wszysdkich wlacznikow i czujnikow ulozylem wlasnie zielone przewody sterujace.A dodatkowo od wiekszosci wlacznikow swiatla poprowadzilem normalny kabe 1,5 mm 3 zylowy miedziany ,po to ,by najpierw podlaczyc swiatlo calkiem normalnie,a w pozniejszym czasie w miare przyplywu gotowki dodac dotykowe wlaczniki swiatla czy rolet z wykorzystaniem Bus kabli.

..podlogowka juz jest 11 petli po ok 75 m dlugosci .....czyli nie zmienie tego .Jak na razie jest szczelna , a gdy bedzie przeciekac w co watpie skoro jest dobrze wykonana ,to mozna okreslic miejsce przecieku wykuc ostroznie w betonie iwykonac szczelne polaczenie. Ale nie o tym chyba bedziemy dyskutowac

A propo kurzu ,to chyba bardziej sie wdomu kurzy jesli mamy grzejniki (kaloryfery).

Wracajmy jednak do ukladania kabelkow

Mozna ukladac na kilka sposobow . Ja wszystkie przewody ulozylem w gwiazde .To jest od wszysdkich wlacznikow i czujnikow ulozylem wlasnie zielone przewody sterujace.A dodatkowo od wiekszosci wlacznikow swiatla poprowadzilem normalny kabe 1,5 mm 3 zylowy miedziany ,po to ,by najpierw podlaczyc swiatlo calkiem normalnie,a w pozniejszym czasie w miare przyplywu gotowki dodac dotykowe wlaczniki swiatla czy rolet z wykorzystaniem Bus kabli.

No tak bo byśmy zeszli na inny temat, co do kabli , jakie zielone przewody maja jakąś nazwę, normalne trzy żyłowe tez będe prowadził a co do bus kabli poślij jakiegoś linka o co chodzi ile to ma żył to jest taśma transmisyjna, a nie wystatrczy skrętka komputerowa?

Minusem jest ilość przewodów. Pyda jaka weszła do rozdzelni ma 60cm. średnicy.:cool:

Jak się buduje rezydencję 400 - 500m, to nie powinno dziwić.

ale myslę że zrobie inteligentny dom za małe pieniądze

A ja myślę, że raczej powinieneś na początek zainwestować w to http://www.tolle.pl/pozycja/ortografia-i-interpunkcja

...niestety nie mialem z tym nic wspolnego .Sterbox jak zauwayzles ma 8 wyjsc programowalnzch ,i aby zwiekszyc ilosc wyjsc musisz ponownie kupic nastepny modul.

.....takze musisz sie zastanowic. A moze wybiezesz inny sterownik programowalny np. PLC 2011A0 ,albo troszeczke drozsze z firmy Saya/Burgess...co wy na to.

A plc2011A0 ma tylko 7 wyjść przekaźnikowych.

Wejścia sterboxa z modułu nr 1 mogą sterować wyjściami modułu nr 2 i odwrotnie. W PLC2011A0 możemy sterować tylko w obrębie jednego sterownika.

W sterboxie masz za 1215 zł 20wejść/wyjść, które możesz dowolnie programować. W PLC2011 za prawie takie same pieniądze masz 7wyjśc i 6wejśc

-linie wlacznikow i czujnikow zielony S/FTP 500 MHz 4x 2x AWG 23

...wpisz w google a wyswietli sie zdiecie

Tylko, że ZIELONY przewód BUS to ten

http://www.bankkabli.pl/media/catalog/product/cache/1/image/800x600/ddaf5c2d1b754500da4befba47f24c2c/c/a/cavo-knx-eib-bus-2x2x08-al-ml.jpg

Nazywa się EIB bus i jest to 2x2x0,8 czyli ekranowana podwójna skrętka drutów o średnicy 0,8 mm, a nie 0,5 jak przewodach komputerowych.

PS.

Do łez rozbawiło mnie to

Ja ostatnio, szukajac alternatywy dla drogich zagranicznych sterownikow rolet, trafilem na firme Bister z Poznania. Produkuja oni proste i tanie sterowniki rolet, umozliwiajajace sterowanie centralne i grupowe, a po dolozeniu dodatkowych elementow rowniez sterowanie timerem/ukladem pogodowym. Dzisiaj otrzymalem od nich maila z informacja, ze testuja wlasnie nowe rozwiazanie automatyki domu konkurencyjnej dla EIB. Z niecierpliwoscia czekam na wiecej informacji od nich. Jak tylko je dostane, to sie podziele.

A wiecej o sterownikach RCS mozna poczytac na ich stronie:

http://www.put.poznan.pl/~wlopar/index1.html

Post powstał 23-06-2007. Mamy 2013 rok i ani widu, ani słychu, o tym konkurencie EIB. I tak kończy większość konkurencyjnych rozwiań systemu EIB. A minęło tylko 5 lat. Obecna nazwa EiB, to KNX. To tak jakby ktoś nie wiedział.

Dla porównania KNX, to ponad 300 czołowych producentów takich jak GIRA, ABB, HDL, Viessmann. Łącznie oferują ponad 7000 urządzeń, a instaluje je ponad 30 000 CERTYFIKOWANYCH instalatorów.

Dla KNX sterowanie podłogówką czy solarami to pestka, dla większości konkurencji-pogromców KNX-a, to nieosiągalne szczyty.

Edytowane przez dendrytus

A ja myślę, że raczej powinieneś na początek zainwestować w to http://www.tolle.pl/pozycja/ortografia-i-interpunkcja

Pisze szybko, myślę szybko, nie pisze matury żeby się tym przejmować, poważnie nie mam czasu zastanawiać się nad ą,ę ale dziękuje za troskliwość, Jak się aż tak źle czyta proszę omijać moje wątki, a jeżeli chce Pan pomóc proszę nie dogadywać, bo trolowania w necie mam poważnie dosyć!A dom inteligentny udowodnie że da się zrobić za małe pieniądze!

Pisze szybko, myślę szybko, nie pisze matury żeby się tym przejmować, poważnie nie mam czasu zastanawiać się nad ą,ę ale dziękuje za troskliwość, Jak się aż tak źle czyta proszę omijać moje wątki, a jeżeli chce Pan pomóc proszę nie dogadywać, bo trolowania w necie mam poważnie dosyć!

Przecież tego się ku*wa nie da czytać.

A dom inteligentny udowodnie że da się zrobić za małe pieniądze!

Owszem da się zrobić tanio inteligentny dom, ale będzie on miał inteligencję Downa

Jesteś z Żywca, nie ośmieszaj okolicy. Proszę.

Nie rozumiem o co chodzi, na samym pociągnięciu pionów po domu bardzo dużo zaoszczędzę, jeżeli sobie to sam rozprowadzę, jak już pisałem nie chce sterować każdym gniazdkiem więc instalacja nie będzie skomplikowana, aż tak bardzo. Jest kilka rzeczy, o których myślałem że dowiem się z opinii, ale widzę tu jakaś hejterka zaczęła panować, no tak trzeba za instalację wybulić 40 tysi to będzie super, każda inna mniejsza to downowate g…o, szkoda słów.

Pozostawię bez komentarza!

Może faktycznie przesadziłem.

Mam takie pytanie, bo chciałbym zrealizować u siebie taką funkcję, a widzę, że jest w tym wątku kilku ekspertów, więc z pewnością pomogą mi w rozwiązaniu tego zadania. Mam też nadzieję, że odpowiedź rozwiązująca mój problem pomoże innym początkującym na zastosowanie tej funkcji w ich inteligentnym domu.

Mam lustro, które czasami rosieje. Wykombinowałem sobie, że zainstaluję sobie pod nim matę grzewczą, którą bedę sobie włączał/wyłączał.

Problem polega na tym, że mógłbym zapomnieć ją wyłączyć i działałaby ona przez bliżej nieokreślony czas zużywając niepotrzebnie prąd, a tym samym narażając mnie na straty finansowe. Jak zmusić inteligentny dom, aby pamiętał za mnie, że podgrzewanie lustra ma zostać wyłączone, jeśli jest nie potrzebne.

Ekspertem nie jestem, ale ja bym założył czujkę ruchu i termostat(który nie dopuściłby do przegrzania lustra), nie wiem czy poprawnie wszystko napisałem śpieszę się i to tylko taka pierwsza myśl, przypominam, że to forum dla początkujących

Nie chodzi o przegrzewanie się lustra, tylko o to, że będzie ono niepotrzebnie pobierało prąd.

A czujka ruchy będzie włączał podgrzewie nawet wtedy kiedy, to nie będzie miało sensu.

PS.

Zdaje się, że zadanie nie należy do jakiś koszmarnie trudnych jak np. efektywne sterowanie podłogówką, czego nie potrafi większość z produkowanych gotowych systemów IB/ID.

Zadanie pokazuje z jakimi problemami, trochę trudniejszymi niż położenie kabli, przyjdzie się zmierzyć konstruktorom własnych inteligentnych domów.

...co do zielonego kabla to jes to dokladnie EIB Busleitung J-Y(St)Y 2x2x0,8

?

-linie wlacznikow i czujnikow zielony S/FTP 500 MHz 4x 2x AWG 23

....zobacz DOSPEL ma wyłącznik czasowy montowany w wentylatorach ...moze da sie to wlasnie wykozystac do lustra.

Jest to jakieś rozwiązanie, ale raczej nie inteligentne.

.................no,no,no dosyc ciekawy ten system ...nawet tez przyjazny .

najlepsze z tego to sa dotykowe wlaczniki ..bardzo ladne .Wlasnie takich szukalem .

Ale oprocz zasilaczy na szyne Din to caly system jest rozproszony .

Ja planowalem jednak wszystkie moduly w szafie sterowniczej, by miec wszystko w jednym miejscu i moc nanosic ewentualne zmiany w sterowaniu

.Chociaz prawde mowiac temat jest naprawde ciekawy ,musze jeszcze troszeczke sie zapoznac i przekalkulowac.

Acha jest tam czujka temperatury Sonda temperatury DS18B20 ,i wlasnie nie wiem ile tych termometrow (sad) mozna podlaczyc.........?

..juz wiem wszystkich modulow termometrow mozna podlaczyc do 120 szt.

Edytowane przez AndrzejHH