Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiercenie dziury w granitowym zlewie:) da się ???

lagerfeld

Recommended Posts

mamy granitowy zlew blanco i po roku użytkowania :wink: doszliśmy do wniosku, że dobrze byłoby zamontować w nim końcówkę od podajnika płynu do mycia :roll: trochę to dziwne bowiem jak sięgnąć pamięcią to zawsze chcieliśmy mieć zlew z takim pojemnikiem i mam totalną amnezję dlaczego kupiliśmy taki zlew bez stosownej dziury :oops:

czy teraz można cosik takiego dowiercić ? można samemu czy trzeba wezwać kamieniarza czy ogólnej specjalności fachowca ? możecie doradzić 8) ewentualnie na co uważać itp.

a może taki podajnik na płyn w blacie zlewu się nie sprawdza w praktyce ? podzielcie się doświadczeniem...

To mnie zaskoczyles , bo z tego co wiem to Blanco nie robi chyba granitowych zlewozmywakow ale kompozytowe.Kazda firma ma swoja nazwe owego kompozytu , przyjela sie natoamiast powszechnie, dosc popularnie uzywana nazwa - "fragranit". :D

W tych kompozytach da sie wiercic spokojnie, ale ciezko i mozolnie :p :p oby bez udaru wiertlem do stali na spokojnych obrotach.

To mnie zaskoczyles

a to niespodzianka :lol: :lol: :lol:

Blanco nie robi chyba granitowych zlewozmywakow ale kompozytowe.Kazda firma ma swoja nazwe owego kompozytu , przyjela sie natoamiast powszechnie, dosc popularnie uzywana nazwa - "fragranit". :D

z tym granitem to pojechałem, przyznaję :oops: :oops: u mnie ten zlew to chyba z tzw. silgranitu jest ale mogę się mylić :roll:

wojtek a jak z użytecznością tego typu podajnika płynu ? my przerabialiśmy butelkę z płynem i porcelanowy atomizer :wink: ten ostatni to moim zdaniem porażka.

To mnie zaskoczyles

Blanco nie robi chyba granitowych zlewozmywakow ale kompozytowe.Kazda firma ma swoja nazwe owego kompozytu , przyjela sie natoamiast powszechnie, dosc popularnie uzywana nazwa - "fragranit". :D

z tym granitem to pojechałem, przyznaję :oops: :oops: u mnie ten zlew to chyba z tzw. silgranitu jest ale mogę się mylić :roll:

wojtek a jak z użytecznością tego typu podajnika płynu ? my przerabialiśmy butelkę z płynem i porcelanowy atomizer :wink: ten ostatni to moim zdaniem porażka.

no to jestesmy w domu :p To sie nazywa chyba nawet silcagranit i faktycznie jest kompozytem.

Dozownikow nie testowalem osobiscie ani tych w atomizerach, ani zwyczjnych pompek, ale kiedys zapytalem takiego uzytkownika jak to sie sprawuje i odrzekl, ze szkoda pradu i on na dobra sprawe tego nie uzywa.

Podejrzewam, ze to wodotrysk, ale moze komus sie przydaje.

Mam wrazenie, ze to jak bateria na fotokomorke w domu :p :p

To mnie zaskoczyles

no to jestesmy w domu :p To sie nazywa chyba nawet silcagranit i faktycznie jest kompozytem.

Dozownikow nie testowalem osobiscie ani tych w atomizerach, ani zwyczjnych pompek, ale kiedys zapytalem takiego uzytkownika jak to sie sprawuje i odrzekl, ze szkoda pradu i on na dobra sprawe tego nie uzywa.

Podejrzewam, ze to wodotrysk, ale moze komus sie przydaje.

Mam wrazenie, ze to jak bateria na fotokomorke w domu :p :p

Jak zamawialiśmy zlewozmywak, też Blanco kompozytowy, to nam ten otwór przygotowali od razu. I mamy ten nieszczęsny dozownik do płynu.... hmmmmm ... używany, nie powiem,... ze trzy razy :lol: dzięki Bogu że wywiercili gratis.. :lol:

PORAŻKA... szczerze nie polecam...

i teraz jest tak że mamy pikny dozownik, a korzystamy i tak z Ludwiczka z butelki :lol: :lol: :roll: a w dozowniku plyn ma chyba już z pół roku.......

PORAŻKA... szczerze nie polecam...

i teraz jest tak że mamy pikny dozownik, a korzystamy i tak z Ludwiczka z butelki :lol: :lol: :roll: a w dozowniku plyn ma chyba już z pół roku.......

hej ale dlaczego ? słaby ma ciąg :wink: być może dozownik jest nieodpowiedni ? chodzi o to, że trzeba parę razy nacisnąć ??

czy teraz można cosik takiego dowiercić ? można samemu czy trzeba wezwać kamieniarza czy ogólnej specjalności fachowca ? możecie doradzić 8) ewentualnie na co uważać itp.

Można - jednak wykrojnik kosztuje około 60 zł, a jak wiadomo, to w Twoim przypadku jednorazowy i niepotrzebny wydatek.

Możesz spróbować zadzownić do studia kuchennego lub zakładu kamieniarskiego z pytaniem czy coś takiego mozna zrobić i ile to by kosztowało. W każdym studiu jest inaczej, wiec ci nie powiem, ile to kosztuje.

a może taki podajnik na płyn w blacie zlewu się nie sprawdza w praktyce ? podzielcie się doświadczeniem...

Jak widać, każdy ma swoje odczucia. Kazdy co innego powie. Dla jednych to poręczna zabawka, inni się nie przekonają nigdy :) To naprawdę kwestia przyzwyczajenia.

Co do nazw granitu :)

Zlewozmywaki granitowe to inaczej zlewozmywaki kamienne lub z kompozytu. W ich skład wchodzą zmielone minerały takie jak: granit, kwarc, krzem oraz akryl i żywice akrylowe. I tak na rynku możesz się spotkać z następującymi nazwami:

- Silgranit – firma BLANCO,

- Fragranit, Fradura – firma FRANKE,

- Ultragranit – firma PLADOS,

- Pyragranit – firma PYRAMIS,

- Tegranit, Graniteka – firma TEKA.

Taka to mają wyobraźnię nasi Producenci :)

• 5 years później...