tysia18 13.06.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Zamierzamy kupic Fexa z hybrydą (narazie ogladaliśmy tylko w necie).W związku z tym mam pytanie czy sterowanie elektroniczne dmuchawą jest w standardzie, czy jest to dodatkowo płatne, jak w niektórych piecach innych producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.06.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Zamierzamy kupic Fexa z hybrydą (narazie ogladaliśmy tylko w necie). W związku z tym mam pytanie czy sterowanie elektroniczne dmuchawą jest w standardzie, czy jest to dodatkowo płatne, jak w niektórych piecach innych producentów? Fex z hybrydą powinieni byc wyposażony w automatycznego palacza oraz kiedy zachodzi koniecznośc przedłużke czopucha pozwalającą podłaczyc kocioł w prawidłowy sposób (wszystkie te ustalenia powinny być wykonane na etapie doboru kotła - pragne podpowiedziec iż nalezy okreslic strone wyczystek, rodzaj rusztu, kierunek otwarcia drzwi i usytuowanie drzwi zaladunkowych (oraz ich rozmiar) Akurat tak się składa iz jestem przedstawicielem firmy Ferrum z Suwałk. Służe pomoca, doradztwem oraz cenami. Pozdrawaim serdecznei i zapraszam sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 13.06.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 WitamPozwolę sobie podłączyć się do wątku z własnymi pytaniami.!. Czy na dom o pow. użytkowej 121m2 i kubaturze 635m3 (Gl126 Bryza ze Studia Atrium) wystarczy FEX 20kW? Dodam jeszcze, że planujemy ogrzewanie podłogowe plus grzejniki i CWU (zasobnik ok. 150-200 litrów)2. Czy przy kominie wysokim na 8,5m i fi 200 (Bolesławiec) konieczne będzie założenie hybrydy?3. Na jakiej wysokości przygotować wejście czopucha do komina?Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 13.06.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam Pozwolę sobie podłączyć się do wątku z własnymi pytaniami. 2. Czy przy kominie wysokim na 8,5m i fi 200 (Bolesławiec) konieczne będzie założenie hybrydy? 3. Na jakiej wysokości przygotować wejście czopucha do komina? ad 2. Mam Schiedla o podobnych wymiarach. Taki komin nie spełnia wymogów producenta, ale u mnie pali się całkiem dobrze. PODKREŚLAM - u mnie, więc nie dam gwarancji, że u Ciebie będzie podobnie. Różnica niewielka, ale prawie robi często różnicę ad 3. U mnie jest na ok 3m. W przypadku hybrydy może powinno być trochę wyżej bo wylot jest na górze a nie z tyłu jak u mnie. Najlepiej rozrysuj sobie wysokościami przebieg na scianie i zobaczysz gdzie Ci wyjdzie. Pamiętaj żeby założyć trójnik 45 a nie 90 stopni. Ja mam 90 i mam przez to większe opory choć jak już pisałem wsześniej całość mi działa i to na nadmuchu a nie z wyciagiem. Jak steruję sam spalaniem (dzrzwiczki) to mam dużo lepsze spalanie niż na nadmuchu. Planowałem przejście na grawitację z automatycznym palaczem, ale od ubiegłego roku jakoś nie mogę się zabrać za modernicazję mimo bardzo przychylnego i pomocnego podejścia producenta. W dzienniku mam fotkę z podłączeniem mojego FEX'a do komina. To nie jest najlepszy przykład, ale to działa (u mnie), i nie miałem innej możliwości podłączenia (mała kotłownia). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.06.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam Pozwolę sobie podłączyć się do wątku z własnymi pytaniami. !. Czy na dom o pow. użytkowej 121m2 i kubaturze 635m3 (Gl126 Bryza ze Studia Atrium) wystarczy FEX 20kW? Dodam jeszcze, że planujemy ogrzewanie podłogowe plus grzejniki i CWU (zasobnik ok. 150-200 litrów) 2. Czy przy kominie wysokim na 8,5m i fi 200 (Bolesławiec) konieczne będzie założenie hybrydy? 3. Na jakiej wysokości przygotować wejście czopucha do komina? Z góry dziękuję za odpowiedź. 1. Przy ocieplonym domu bedzie to wielkośc wystarczająca. Oczywiście w celu uzyskania 100% pewności nalezaloby wykonac zestawnie ogolnego zapotrzebowania na ciepło i wtedy zdecydować się na moc. Z doświadczenia wiem że jeżeli jest to dom ocieplony z nowymi oknami i do ogrzania jest 120m2 - to ten uklad się sprawdza. 2. fi 200 - to 314 cm2 - czyli troche brakuje do wymaganych 400cm2 i z punktu danych techniczo-rozruchiwych to za malo - należałoby tutaj przyjąc rozwiązanie z czopuchem hybrydowym. Jest jednak wielu użytkowników którzy na własną odpowiedzialnośc montuja na tym przekroju kocioł na nadmuchu. Takie rozwiązanie sprawdza sie. Często stosuję rozwiazanie na samej grawitacji ale z czopuchem hybrydowym- gdzie cały kocioł wykonany jest pod wyciąg (czyli wylot spalin jest u gory) natomiast sam czopuch ma możliwośc instalacji hybrydy w poźniejszym czasie) elektronika która steruję kotłem to automatyczny palacz - on także jest wyposażony w instalacje do ew. poźniejszego dopięcia hybrydy. 3. tutaj wszystko zalezy od rodzaju kotła na jaki się zdecydujesz - inaczej jest przy nadmuchu inaczej przy hybrydzie Na mojej www (patrz stopka) sa zdjęcia kotła 30kW z czopuchem hybrydowym Pozdrawiam serdecznie sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 13.06.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Dziękuję za szybki odzew Wałkuję już ten temat od kilku tygiodni i skłaniam się raczej do hybrydy i automatycznego palacza (gdzieś na forum wyczytałem, że na zachodzie odchodzi sie od kotłów z nadmuchem). Czy mógłbym jeszcze prosić o informację na priv o przybliżonej cenie takiego kociołka z palaczem i hybrydą oraz o czasie oczekiwania na realizację zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 14.06.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Pytania o ceny proszę na maila lub PW sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 02.03.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Sebo, zapodałbyś adres swojej strony, na której miałeś fotki podłączonego fex'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.03.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Są na mojej www w dziale kotłownia Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 24.04.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Są na mojej www w dziale kotłownia Sebo8877 ech, a u mnie takie zdjęcia to marzenie ściętej głowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Najnowsiejsze wieści z Suwałk Z przykrością informuję, że przeciągu kilku najbliższych miesięcy nie będą realizowane żadne zamówienia na kotły. Jesteśmy w trakcie przekształcania firmy i część produkcji będzie wywieziona z Suwałk. Mam nadzieję, że firma która przejmie produkcję kotłów będzie bardziej rzetelna i czas oczekiwania będzie znacznie krótszy niż u nas. W Suwałkach kotłów robić się nie da .... i tu dalsza częśc wywodów o których publicznie może rozmawiał nie będę.. Szkoda bo dobry kocioł to jest - jeżlei nowe źródło zacznie produkcje dam wam znać. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 26.04.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 załamka, a obiecane sterowanie?!?!nie dokończą transakcji "rozpoczętych?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.04.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 dokończą zaległe tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 26.04.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 o rany, dzięki Sebo za odrobinę nadziei...kocioł stał się moim przekleństwem w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 27.04.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 U mnie niestety też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.04.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Czemu przekleństwem - rozjasnijcie mi sprawe Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 27.04.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 No a co tu wiele wyjaśniać? Kociołek zamówiony w listopadzie, zapłacony w grudniu a przyjeżdża końcem lutego i na dodatek niekompletny. Producent prawie nie odpowiada na telefony i e-maile. No i szlag człowieka trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 27.04.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 oj przekleństwem.. wyobraź sobie Sebo reakcje mojej żony: siedział, szukał w necie, fora przeglądał i..wybrał; powinienem dać sobie spokój z fex'em jeszcze przed końcem 2007, ale ta hybryda wciąż mnie przy nim trzymała, taki słaby komin mam.. No, a teraz mam fexa, ale gołego.. czyli co zyskałem na zamówieniu? Nerwów kupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 28.04.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 No właśnie, o reakcji żony to juz nawet nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts