Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec FEX - wyposażenie

Recommended Posts

Zamierzamy kupic Fexa z hybrydą (narazie ogladaliśmy tylko w necie).

W związku z tym mam pytanie czy sterowanie elektroniczne dmuchawą jest w standardzie, czy jest to dodatkowo płatne, jak w niektórych piecach innych producentów?

Fex z hybrydą powinieni byc wyposażony w automatycznego palacza oraz kiedy zachodzi koniecznośc przedłużke czopucha pozwalającą podłaczyc kocioł w prawidłowy sposób (wszystkie te ustalenia powinny być wykonane na etapie doboru kotła - pragne podpowiedziec iż nalezy okreslic strone wyczystek, rodzaj rusztu, kierunek otwarcia drzwi i usytuowanie drzwi zaladunkowych (oraz ich rozmiar) Akurat tak się składa iz jestem przedstawicielem firmy Ferrum z Suwałk. Służe pomoca, doradztwem oraz cenami.

Pozdrawaim serdecznei i zapraszam

sebo8877

Witam

Pozwolę sobie podłączyć się do wątku z własnymi pytaniami.

!. Czy na dom o pow. użytkowej 121m2 i kubaturze 635m3 (Gl126 Bryza ze Studia Atrium) wystarczy FEX 20kW? Dodam jeszcze, że planujemy ogrzewanie podłogowe plus grzejniki i CWU (zasobnik ok. 150-200 litrów)

2. Czy przy kominie wysokim na 8,5m i fi 200 (Bolesławiec) konieczne będzie założenie hybrydy?

3. Na jakiej wysokości przygotować wejście czopucha do komina?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam

2. Czy przy kominie wysokim na 8,5m i fi 200 (Bolesławiec) konieczne będzie założenie hybrydy?

ad 2. Mam Schiedla o podobnych wymiarach. Taki komin nie spełnia wymogów producenta, ale u mnie pali się całkiem dobrze. PODKREŚLAM - u mnie, więc nie dam gwarancji, że u Ciebie będzie podobnie. Różnica niewielka, ale prawie robi często różnicę :wink:

ad 3. U mnie jest na ok 3m. W przypadku hybrydy może powinno być trochę wyżej bo wylot jest na górze a nie z tyłu jak u mnie. Najlepiej rozrysuj sobie wysokościami przebieg na scianie i zobaczysz gdzie Ci wyjdzie.

Pamiętaj żeby założyć trójnik 45 a nie 90 stopni. Ja mam 90 i mam przez to większe opory choć jak już pisałem wsześniej całość mi działa i to na nadmuchu a nie z wyciagiem. Jak steruję sam spalaniem (dzrzwiczki) to mam dużo lepsze spalanie niż na nadmuchu. Planowałem przejście na grawitację z automatycznym palaczem, ale od ubiegłego roku jakoś nie mogę się zabrać za modernicazję mimo bardzo przychylnego i pomocnego podejścia producenta.

W dzienniku mam fotkę z podłączeniem mojego FEX'a do komina. To nie jest najlepszy przykład, ale to działa (u mnie), i nie miałem innej możliwości podłączenia (mała kotłownia).

Pozdrawiam

Witam

!. Czy na dom o pow. użytkowej 121m2 i kubaturze 635m3 (Gl126 Bryza ze Studia Atrium) wystarczy FEX 20kW? Dodam jeszcze, że planujemy ogrzewanie podłogowe plus grzejniki i CWU (zasobnik ok. 150-200 litrów)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Przy ocieplonym domu bedzie to wielkośc wystarczająca.

Oczywiście w celu uzyskania 100% pewności nalezaloby wykonac zestawnie ogolnego zapotrzebowania na ciepło i wtedy zdecydować się na moc. Z doświadczenia wiem że jeżeli jest to dom ocieplony z nowymi oknami i do ogrzania jest 120m2 - to ten uklad się sprawdza.

2. fi 200 - to 314 cm2 - czyli troche brakuje do wymaganych 400cm2 i z punktu danych techniczo-rozruchiwych to za malo - należałoby tutaj przyjąc rozwiązanie z czopuchem hybrydowym. Jest jednak wielu użytkowników którzy na własną odpowiedzialnośc montuja na tym przekroju kocioł na nadmuchu. Takie rozwiązanie sprawdza sie. Często stosuję rozwiazanie na samej grawitacji ale z czopuchem hybrydowym- gdzie cały kocioł wykonany jest pod wyciąg (czyli wylot spalin jest u gory) natomiast sam czopuch ma możliwośc instalacji hybrydy w poźniejszym czasie) elektronika która steruję kotłem to automatyczny palacz - on także jest wyposażony w instalacje do ew. poźniejszego dopięcia hybrydy.

3. tutaj wszystko zalezy od rodzaju kotła na jaki się zdecydujesz - inaczej jest przy nadmuchu inaczej przy hybrydzie

Na mojej www (patrz stopka) sa zdjęcia kotła 30kW z czopuchem hybrydowym

Pozdrawiam serdecznie

sebo8877

Dziękuję za szybki odzew :D

Wałkuję już ten temat od kilku tygiodni i skłaniam się raczej do hybrydy i automatycznego palacza (gdzieś na forum wyczytałem, że na zachodzie odchodzi sie od kotłów z nadmuchem).

Czy mógłbym jeszcze prosić o informację na priv o przybliżonej cenie takiego kociołka z palaczem i hybrydą oraz o czasie oczekiwania na realizację zamówienia.

• 8 months później...
  • 1 month później...

Najnowsiejsze wieści z Suwałk

Z przykrością informuję, że przeciągu kilku najbliższych miesięcy nie będą realizowane żadne zamówienia na kotły. Jesteśmy w trakcie przekształcania firmy i część produkcji będzie wywieziona z Suwałk. Mam nadzieję, że firma która przejmie produkcję kotłów będzie bardziej rzetelna i czas oczekiwania będzie znacznie krótszy niż u nas. W Suwałkach kotłów robić się nie da .... i tu dalsza częśc wywodów o których publicznie może rozmawiał nie będę..

Szkoda bo dobry kocioł to jest - jeżlei nowe źródło zacznie produkcje dam wam znać.

Sebo8877

oj przekleństwem..

wyobraź sobie Sebo reakcje mojej żony: siedział, szukał w necie, fora przeglądał i..wybrał;

powinienem dać sobie spokój z fex'em jeszcze przed końcem 2007, ale ta hybryda wciąż mnie przy nim trzymała, taki słaby komin mam.. No, a teraz mam fexa, ale gołego.. czyli co zyskałem na zamówieniu? Nerwów kupę :(