_K_ 13.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Jestem w trakcie budowy domu (wymiary 9x11m) parter + poddasze użytkowe.Poddasze będzie ocieplone wełna 20cm a ściany styropianem 12mm.Byłem już prawie zdecydowany na kocioł na ekogroszek i zestaw solarny do ogrzewania wody latem. Dlatego też pod połową domu jest piwnica na skład węgla.Od Viessmana dostałem ofertę na kompletną instalację co cwo, gazową i kan. z Kocioł kondensacyjny, podłogówka na 54m2, 9 grzejników płytowych, 2 łazienkowe, głowice termostatyczne, ok 11 punktów (woda ciepła, zimna i kan.) na kwotę 32 tys brutto, a zestaw z solarem za 40 tys. brutto. Co sądzicie o ofercie Viessmana?Mam dylemat jaki piec zastosować węglowy, czy gazowy.Jakie mogą być faktyczne oszczędności z zastosowania pieca na ekogroszek?Czy opłaca sie inwestować w solary mając piec gazowy, czy nie byłoby lepiej przeznaczyć pieniądze np. na rolety zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 13.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Jeżeli masz gaz ziemny, to nawet sobie ........ nie zawracaj węglem, a solary też daruj sobie.Co do oferty Viessmanna, to warto by ją porównac z innymi propozycjami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 13.06.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 jak masz gaz ziemny to nawet sie nie zastanawiaj, solary - gdy sie zwrócą - to będziesz musiał kupić nowe. węgiel - miałem - bleee... nigdy więcej chyba że instacja typu "zasyp raz na rok" ale jeśli nie masz gazu z rury - pomyśl o innym źródle ciepełka takie moje skromne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts