Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

sprzedawca działki, której kupnem jestem zainteresowany otrzymał w 2006 roku warunki zabudowy (wtedy nie było w tej gminie planu miejscowego) a następnie pozwolenie na budowę (z klauzulą ostateczności). Na wiosnę 2007 został uchwalony plan miejscowy, w którym działka ta figuruje jako rolna. Czyli nie ma możliwości otrzymania nowych warunków zabudowy.

Wiem że po zakupie działki jest możliwość przeniesienia na mnie pozwolenia na budowę, sęk w tym, że projekt obecnego właściciela raczej mi nie odpowiada.

Chciałbym przedłożyć projekt zamienny i złożyć wniosek o zmianę pozwolenia na budowę. Projekt zamienny byłby zgodny z warunkami zabudowy na podstawie których obecny właściciel otrzymał pozwolenie na budowę.

Zgodnie z art 65 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z 2003 r. Warunki zabudowy nie ulegają wygaśnięciu po uchwaleniu miejscowego planu, jeśli na podstawie tych warunków uzyskano ostateczne pozwolenie na budowę, czyli niby powinienem bez problemu uzyskać zmianę pozwolenia, jeśli projekt zamienny będzie zgodny z dotychczasowymi warunkami. Mam jednak wątpliwości.

Przy zmianie pozwolenia na budowę procedura jest prawie taka sama jak przy wydawaniu nowego pozwolenia. a zgodnie z art 35 ust.1 ustawy prawo budowlane

„„Art. 35. 1. Przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę lub odrębnej decyzji o zatwierdzeniu projektu budowlanego właściwy organ sprawdza:

1) zgodność projektu budowlanego z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu, a także wymaganiami ochrony środowiska, w szczególności określonymi w decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia, o której mowa w ustawie z dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska;"

Moje wątpliwości budzi podpunkt 1) powyżej, bo według aktualnego mniejscowego planu zgospodarowania działka jest rolna. Niby warunki zabudowy są wciąż ważne, ale jest też i plan miejscowy, który jest sprzeczny z warunkami zabudowy. Nie wiem jak w takiej sytuacji interpretować powyższy zapis ustawy - czy możliwe będzie uzyskanie zmiany pozwolenia na budowę czy nie.

Czy ktoś spotkał się już z taką sytuacją albo może jest bardziej biegły w prawie i może określić czy w przedstawionej powyżej sytuacji będzie możliwe uzyskanie zmiany pozwolenia na budowę ?

https://forum.murator.pl/topic/80747-zmiana-pozwolenia-na-budow%C4%99-dzia%C5%82ka-rolna-w-mpz/

• 2 years później...
Odpowiem sam sobie (może ktoś inny skorzysta) : jak najbardziej w przedstawionej wyżej sytuacji można uzyskać decyzję zmiany pozwolenia na budowę, o ile projekt zamienny jest zgodny z warunkami zabudowy.