aero 13.06.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 witamczy ktoś zastanawiał się nad takim sposobem ogrzewania:zamiast tradycyjnej podłogówki - rozprowadza się kanały do nawiewu ciepłego powietrza, ciepło może być pobierane z pompy ciepła, pieca, grzałki itp.ciekawy jestem czy takie rozwiązanie sprawdza się i ile kosztuje eksploatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 to się nazywa legalettchyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 13.06.2007 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 legalett to rury w płycie fundamentowej, a mnie interesuje bezpośredni nadmuch powietrza do pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.06.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Coś mi się wydaje, że próbujesz wyważyć dawno otwarte drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 no to podziurawiony legalett wymieszany z dgp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 13.06.2007 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 może nie dosłownie, z tego co się zdążyłem zorientować to jest to coś co zawiera już rekuperator,. rozprowadza się w podłodze/ pod sufitem kanały wpuszczające ciepłe powietrze (np z pompy ciepła przez wymiennik powietrze - woda) reszta zupełnie jak w rekuperacji - kanały odsysające powietrze z pomieszczeń. cały układ dodatkowo odzyskuje ciepło z wysysanego powietrza. unika się wężownicy z glikolem/wodą w podłodze, ciepłe powietrze szybciej odda ciepło do pokoju niż podłogówka, myślę, że temat jest wart zainteresowania - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 13.06.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 to temat wałkowany zajmuje sie tym np. Polski Komfort ale ich ceny mnie przynajmniej zwaliły z nóg robienie tego z jakąś "złota rączką" może kosztowac jeszcze więcej zdrowia zaleta - brak awarii złączek jaka moze miec miejsce w ogrzewaniu podłogowym wodnym ale przy obecnych materiałach chyba nie jest to duże prawdopodobieństwo. szybsze nagrzanie pomieszczenia - łatwiej nagrzać powietrze niż wode podobno lepiej sobie radzą te systemy w kanadyjczykach chociażby pod względem ukrycia kanałów powietrznych a muszą mieć one swoją średnicę Konkurencja Polskiego Komfortu takie mi sprzedawała wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 witam czy ktoś zastanawiał się nad takim sposobem ogrzewania: zamiast tradycyjnej podłogówki - rozprowadza się kanały do nawiewu ciepłego powietrza, ciepło może być pobierane z pompy ciepła, pieca, grzałki itp. ciekawy jestem czy takie rozwiązanie sprawdza się i ile kosztuje eksploatacja? Ja będę robił ogrzewanie powietrzne w swoim domu. Nie wiem co masz na mysli mowiąc o tym, że to ma być zamiast podłogówki, ale u mnie to będzie (prawie normalny) system wentylacji mechanicznej, w ktorej powietrze będzie ogrzewane na nagrzewnicy wodnej. Nagrzewnica będzie zasilana z miejskiej sieci cieplnej. Oczywiście zamiast sieci cieplnej może byc jakiekolwiek inne źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 13.06.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Ja będę robił ogrzewanie powietrzne w swoim domu.Nie wiem co masz na mysli mowiąc o tym, że to ma być zamiast podłogówki, ale u mnie to będzie (prawie normalny) system wentylacji mechanicznej, w ktorej powietrze będzie ogrzewane na nagrzewnicy wodnej. Nagrzewnica będzie zasilana z miejskiej sieci cieplnej.Oczywiście zamiast sieci cieplnej może byc jakiekolwiek inne źródło ciepła. no tak na wentylacje i ja sie skusiłem, ale czym sie rożni ta twoja od zwykłej z rekuperatorem i jaki jest koszt takiej nagrzewnicy wodnej? a moze jakiś schemat jak to bedzie działało. a co do podłogówki. Gdy mam juz ciepłe powietrze w i tak nagrzewam pomieszczenia to po co mi jeszcze ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 13.06.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ...pod sufitem kanały wpuszczające ciepłe powietrze... ale ciepłe powietrze leci do góry, to może lepiej tak: http://www.wentylacja.com.pl/gielda/oferty_foto/13607_foto.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 13.06.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 o tak lepiej jaki to system? i czy sie sprawdza? a swoja droga czy nick :aero nie sugeruje że ten wątek ma prowadzić jak ten marketing wirusowy do ustalenia jedynie słusznego systemu ogrzewania powietrzem firmy X ale spoko pracuje w promocji wiec mam już pewnie zboczenie zawodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ... czym sie rożni ta twoja od zwykłej z rekuperatorem i jaki jest koszt takiej nagrzewnicy wodnej? a moze jakiś schemat jak to bedzie działało. Prawie niczym . Również jest rekuperator, jest też żwirowy GWC. Są trochę większe srednice, a przez toi niskie prędkości przepływu, przy zalożonych max 2 wymianach powietrza na godzinę (głownie ze wzgledu na lato). Budynek ma przegrody tak dobrane, by zimą przy temp. nawiewu max 40st. C jednokrotna wymiana powietrza zapewniła pokrycie strat ciepła przez przenikanie. Schemat wygląda tak: http://images12.fotosik.pl/81/cb8b92cfd4fa0ac8m.jpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 13.06.2007 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 o tak lepiej jaki to system? i czy sie sprawdza? a swoja droga czy nick :aero nie sugeruje że ten wątek ma prowadzić jak ten marketing wirusowy do ustalenia jedynie słusznego systemu ogrzewania powietrzem firmy X ale spoko pracuje w promocji wiec mam już pewnie zboczenie zawodowe u kolegi to chyba syndrom premiera się włączył aero to oznaczenie wersji saab'a, której jestem fanem (taki samochód) a teraz troszkę poważniej 1/ nie myślę o użyci ogrzewania powietrznego jako dodatkowego źródła ogrzewania chcę, żeby to było jedyne źródełko. 2/ rozwiązanie zaprezentowane przez Cpt_Q jest oczywiście znacznie sprawniejsze 3/ do konmak jak poziom cenowy układu Polski Komfort ma się do innego typu ogrzewania, 4/ ciekawi mnie również jak kosztowny jest to układ w codziennej eksploatacji 5/ słyszałem pochlebne opinie o tym systemie ale niestety od znajomego znajomego ... więc ciężko jest to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 13.06.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 u kolegi to chyba syndrom premiera się włączył aero to oznaczenie wersji saab'a, której jestem fanem (taki samochód) hehe od razu mi lepiej a od syndromów premiera chciałbym być jak najdalej a teraz troszkę poważniej 1/ nie myślę o użyci ogrzewania powietrznego jako dodatkowego źródła ogrzewania chcę, żeby to było jedyne źródełko. 2/ rozwiązanie zaprezentowane przez Cpt_Q jest oczywiście znacznie sprawniejsze 3/ do konmak jak poziom cenowy układu Polski Komfort ma się do innego typu ogrzewania, poziom cenowy PK dla mojej polówki bliźniaka czyli 170 m2 z uzytkowym poddaszem to koszt bagatela 40 000 zł, jak dla mnie to cios w samo serce 4/ ciekawi mnie również jak kosztowny jest to układ w codziennej eksploatacji 5/ słyszałem pochlebne opinie o tym systemie ale niestety od znajomego znajomego ... więc ciężko jest to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 14.06.2007 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 przepraszam, że drążę nie własne finanse ... ale co obejmowała kwota 40000. czy tylko kanały + centralka czy również np piec gazowy, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 14.06.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 obejmuje cały komplet instalacji centrala, kanały, piec gazowy - amerykanski , czerpnia w tym również robocizna to juz tak dokładnie wiec osobiscie mam dylemat co dalej z tym fantem i z tymi wątpliwościami co do ułożenia tak dużych powierzchni kanałów w domu o technologii tradycyjnej bo w kanadyjczykach zawsze można to lepiej schować - pryz mniejszych przekrojach bedzie słychać powietrze na obecnym etapie jestem pewien ze bedzie wentylacja mechaniczna ale wciaz dylemat czy połaczyć ją z ogrzewaniem powietrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 14.06.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Przed wyborem ogrzewania też interesowałem się trochę ogrzewaniem nadmuchowym i po analizie się nie zdecydowałem. Zalety szybkie możliwości podniesienia temperatury, mała bezwładność układu nie mam medium ciekłego czyli np wyciek z instalacji jest niemożliwy łatwo rozbudować o klimatyzację, i inne dodatki zmieniające np. zapach powietrza w domu i chyba tylko to. Wady - koszt - konieczność utrzymywania w domu wyższej temperatury np. zamiast 22 trzeba utrzymywać ok 26 stopni (ruch powietrza wywołyje poczucie niższej temperatury) zapewne każdy kto ma wiatrak w pokoju wie o co chodzi i dlaczego mu chłodniej, a przecież wiatrak nie dmucha chłodniejszym powietrzem - czuć ruch powietrza w pomieszczeniach - osobiście tego nie cierpię chyba że w upalne dni np. dzisiaj - kanały wentylacyjne jednak się brudzą i coś z tym robić trzeba Keśli to możliwe to zorganizuj sobie w zimowy dzień wizytę w domu ogrzewanym nadmuchowym. Zobacz czy ci taki rodziaj odpowiada. Te ogrzewanie jest bardziej "inwazyjne" w życie domowników niż każde inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 14.06.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 czyli w jaki rodzaj ogrzewania zainwestowałeś?wentylacja mechaniczna, ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 14.06.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 czyli w jaki rodzaj ogrzewania zainwestowałeś? wentylacja mechaniczna, ogrzewanie podłogowe? Zainwestowałem w układ mieszany grzejniki + podłogówka wg. mnie najbardziej korzystny dla domownika. Grzejniki pojawiły się w sypialniach (tylko i wyłącznie) w łazienkach grzejniki drabinkowe + podłogówka zrealizowana na oddzielnym rozdzielaczu tak aby mozna jej było używać wtedy gdy grzejniki, drabinki i inne podłogówki już są dawno wyłączone czyli całym rokiem) w salonie grzejnik, podłogówka w części centralnej (tam gdzie się siedzi oczywiście z oddzielną możliwością regulacji jej temperatury pracy) i podłogówka w pasie przyokiennym (taras okno ma szerokość 3600 cm) kuchnia i hole grzejniki + nieizolowane powroty. Generalnie każdy układ podłogówki jest z możliwością oddzielnego sterowania jej temperaturą. Wentylacji mechanicznej nie będzie. W moim przypadku jest urządzeniem niepopartym ekonomicznie ale i częściowo za sprawą własnych przekonań co do wentylacji mechanicznych, klimatyzacji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 14.06.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 ciekawe spostrzeżenia tylko 1/ jeśli ktoś decyduje się na wentylację mechaniczną to i tak jest skazany na ruch powietrza, 2/ czyszczenie kanałów i tak trzeba robić przy went mech, 3/ nie wiem dalej jak wygląda sprawa kosztów eksploatacyjnych takiej instalacji. z drugiej jednak strony podłogówka daje komfort termiczny - cała powierzchnia jednakowo grzeje nie wiem co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts