konmak 14.06.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 z tego co opisał Kryspin wnioskuje ze jego dom to parterówka, ja zaś szukam opcji ogrzewania do domu z użykowym poddaszem. Na dzień dzisiejszy przy całym moim laikowym podejściu do tematu: - wentylacja mechaniczna - tak gdzie ceramika - ogrzewanie podłogowe - pod duża ścianą okien - ewentualnie ogrzewanie kanałowe - na poddaszu i tam gdzie deska (22mm) - grzejniki, szukam tylko jeszcze grzejników które będą dobrze współpracować z kotłem kondensacyjnym i nie będą miały zbyt dużych powierzchni. - kominek z DGP ale to bardziej dla przyjemności grzania niż jako element cieplny chciałbym jeszcze solar ale czego ja bym nie chciał boje sie tylko że przeinwestuje w te wszystkie instalacje a zysk z nich nie będzie aż tak duży aby sie zwrócił w kolejnych 10 latach. Dlatego szukam kogoś kto zrobiłby mi audyt energetyczny i przygotował projekt instalacji grzewczej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.06.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 ciekawe spostrzeżenia tylko 1/ jeśli ktoś decyduje się na wentylację mechaniczną to i tak jest skazany na ruch powietrza, 2/ czyszczenie kanałów i tak trzeba robić przy went mech, 3/ nie wiem dalej jak wygląda sprawa kosztów eksploatacyjnych takiej instalacji. z drugiej jednak strony podłogówka daje komfort termiczny - cała powierzchnia jednakowo grzeje nie wiem co wybrać Przy każdej wentylacji MUSI być ruch powietrza inaczej nie ma wentylacji tylko sa "urzadzenia" do wentylacji. Przy wentylacji mechanicznej ten ruch może (i jest) mniejszy i bardziej 'uporzadkowany", niz przy wentylacji grawitacyjnej - o ile działa (np. zima). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 14.06.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 ciekawe spostrzeżenia tylko 1/ jeśli ktoś decyduje się na wentylację mechaniczną to i tak jest skazany na ruch powietrza, 2/ czyszczenie kanałów i tak trzeba robić przy went mech Dlatego ja wyeliminowałem nadmuchowe ogrzewanie i wentylację machaniczną. Coś za coś. @konmak raczej skoncentruj się na stronie izolacji budynku. Wstawienie solarów DGP i innych niewiele da jeśli dom będzie nieizolowany. Jeśli masz palić okazyjne i rekreacyjnie w kominku to po co ci DGP ?? Policz ile zainwestujesz i kiedy ci to się zwróci ?? U mnie miała być wentylacja mechaniczna, kominek z DGP, gaz z butli i kominek miał tworzyć oszczędności no i oczywiście reku z GWC.. W efekcie po lekturze forum, spotakniach z użytkownikami różnych rozwiązań, pewnych doświadczeń z mojego poprzedniego domu, nowy dom jest dość dobrze izolowany 20cm styropianu sciana, podłoga wełna 30 cm na poddaszu (tak dom parterowy) instalacja j.w. piec na na chwilę obecną jest jeszcze na najtańsze medium ekogroszek i kominek rekreacyjny bez DGP. Wentylacja bez reku... i GWC. Przemyśl wszystko na spokojnie rozważ za i przeciw, indywidualne preferencje, skalkuluj czas zwrtotu inwestycji z ołówkiem w ręku i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 14.06.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 jejku jak ja kalkuluje, kalkuluje i kalkuluje efektem kalkulacji rzecz jasna będzie sciana ocieplona 20 cm styropianu, poddasze 30 cm wełny (dwie warstwy), tam gdzie najwiecej ciepła ucieka około 30% wszelkich strat ciepła czyli wentylacja grawitacyjna będzie wentylacja mechaniczna - od razu dwa kominy mniej wiec to też skalkulowałem. jako że mam gaz ziemny to planuje kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny (tutaj element kalkulacji karze mi sie zastanowic czy zaiste kondensat jest mi potrzebny i czy wykorzystam kocioł w 100% bo zwykle instalatorzy daja kotły przewymiarowane a być moze mi juz wystarczy 90% skutecznosci.) i wszystko wychodzi na to, że bez profesjonalnego audytu energetycznego trudno dobrać sprzet grzewczy optymalnie, ale jak poprosiłem o wycene takiego audytu to pan mi zaspiewał 1500 zł , po czym ja zbladłem i dalej blednę. wiec szukam innego kogoś do audytu ale bez tego ani rusz z wyliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 14.06.2007 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 cena niezła ale chyba już kontrolą termowizyjną na koniec budowy a swoją drogą trzeba mocno kalkulować u siebie (z poddaszem dom) daję ścianę fortis 36 cm+ styropian organika platinium (chyba tak się nazywa) 12 cm. W efekcie mam ścianę z U=0,01 na podłogę pianka poliuretanowa 12 cm U=0,19 a poddasze - jeszcze nie jest rozpracowane do tego rekuperator oraz JAKIEŚ ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.06.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 To jest typowe rozwiazanie dla drerwnianych domow szkieletowych rozpowszechnione m.in.w USA i KAnadzie.Poprostu w takich domach rozprowadzenie kanalow nawiewu i powrotu nie jset problemem.Taki sysytem ogrzewania dobrze sie laczy z klimatyzacja.Piec na wylocie ma wentylator i na piecu montuje sie parownik,oczywiscie polaczony ze sprezarka i skraplaczem umieszczonym na zewnatrz.Zima wdmuchuje cieple powietrze z pieca,a latem tymi samymi kanalami wentylator z pieca wdmuchuje powietrze przez parownik,czyli zimne.Oczywiscie po drodze sa roznego rodzaju filtry.Jezeli jest wiecej niz jeden poziom,czyli poddasze,albo dodatkowe pietro montuje sie jeszcze dodatkowe sluzy,czy przegrody.To tak w skrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 14.06.2007 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 dzięki, a ile kosztuje takie grzanie mam na myśli eksploatacjęczy jest równie "tanie" jak podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.06.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Jesli pytanie jest skierowane do mnie ,to nie mam pojecia.Mialem stycznosc z takimi rozwiazaniami mieszkajac za oceanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 14.06.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 u siebie (z poddaszem dom) daję ścianę fortis 36 cm+ styropian organika platinium (chyba tak się nazywa) 12 cm. W efekcie mam ścianę z U=0,01 na podłogę pianka poliuretanowa 12 cm U=0,19 niezle ale okna nie dadzą rady uzyskać takich wyników więc w zalezności od ich powierzchni troche ciepła uciekac bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 14.06.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Jesli pytanie jest skierowane do mnie ,to nie mam pojecia. Mialem stycznosc z takimi rozwiazaniami mieszkajac za oceanem. szukam tylko informacji ... bo idea mi się podoba ... niezle ale okna nie dadzą rady uzyskać takich wyników więc w zalezności od ich powierzchni troche ciepła uciekac bedzie niestety... tu można liczyć realnie na 0,8 o ile cena mnie nie przerośnie ale mi się kropkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 16.06.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Przed wyborem ogrzewania też interesowałem się trochę ogrzewaniem nadmuchowym i po analizie się nie zdecydowałem. Zalety szybkie możliwości podniesienia temperatury, mała bezwładność układu nie mam medium ciekłego czyli np wyciek z instalacji jest niemożliwy łatwo rozbudować o klimatyzację, i inne dodatki zmieniające np. zapach powietrza w domu i chyba tylko to. Wady - koszt - konieczność utrzymywania w domu wyższej temperatury np. zamiast 22 trzeba utrzymywać ok 26 stopni (ruch powietrza wywołyje poczucie niższej temperatury) zapewne każdy kto ma wiatrak w pokoju wie o co chodzi i dlaczego mu chłodniej, a przecież wiatrak nie dmucha chłodniejszym powietrzem - czuć ruch powietrza w pomieszczeniach - osobiście tego nie cierpię chyba że w upalne dni np. dzisiaj - kanały wentylacyjne jednak się brudzą i coś z tym robić trzeba Keśli to możliwe to zorganizuj sobie w zimowy dzień wizytę w domu ogrzewanym nadmuchowym. Zobacz czy ci taki rodziaj odpowiada. Te ogrzewanie jest bardziej "inwazyjne" w życie domowników niż każde inne. do wad dodam jeszcze: -koszt zdecydowanie wyższy od pompy ciepła. -nie wyobrażam sobie niewietrzenia pomieszczeń. jednak nawyki wyniesione z domu, gdzie nie mapięta się latem o zamykaniu okien i drzwi balkonowych-(mam 3 dzieci i ciężko by było z przyzwyczajeniem ich do tego _ - no i przede wszystkim ogrzewanie nadmuchowe w porównaniu z pompa ciepła ma o wiele niższy współczynnik wydajności ciepła. pompa gruntowa-propanowa, na ktorą się zdecydowalismy ma 6-7 a ogrzewanie nadmuchowe 3-3,5- - trzeba dodać, że sam system ogrzewania nadmuchowego nie wystarczy-trzeba do tego zamontowac doatkowe-awaryjne żródła ogrzewania elektryczne lub gazowe a tu dochodzi koszt -no i napewno nieodzowne jest do tego zakupienie klimatyzacja w naszym rejonie tylko 1 rodzina zdecydowała się na zamontowanie takiego systemu ogrzewania i podobno przy zamontowaniu postawowego systemu po 2 latach użytkowania zmuszeni byli do dokupienia klimatyzacji, ponieważ w domu tworzyła się puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokowal 16.06.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Witam ! A u nas zaczęło się od tego, że żona chciała na podłogę normalne dechy. To mi wykluczyło podłogówkę. Kaloryfery odpadały zdecydowanie, a "podłogówka" w ścianach też mi jakoś nie przemawiała do przekonania. No i zostało nam ogrzewanie nadmuchowe. Idealnie zgrało się z chęcią wyeliminowania wentylacji grawitacyjnej, dołożenia rekuperatora i GWC. Zaczęliśmy szukać wykonawcy i stanęło na firmie FGN ze Szczecina. Konkurują z PK, są mniejsi, ale przeważył patriotyzm lokalny - czyli bliżej będzie z ew. reklamacją. Zaprojektowali nam cały układ (w podłodze parteru kanały z blachy, pod sufitem parteru kanały z jakiejś wymyślnej płyty z przejściem przez strop do góry na poddasze, piec kondensacyjny, podgrzewacz CWU, rekuperator, nawilżacz, jonizator, wydzielone kilka stref niezależnie sterowanych, wyrzut zużytego powietrza do garażu to już zgapienie czyjegoś pomysłu z forum, możliwość łatwego włączenia w przyszłości klimatyzacji). Całość ma kosztować trochę ponad 60 kzł. To akurat miłe nie jest. Natomiast same kanały i GWC robi nasz wykonawca stanu surowego. To osobne pieniądze i też niemałe. Mam wielką nadzieję, że to się sprawdzi. Zanim podjęliśmy ostateczną decyzję zadzwoniliśmy do kilku osób z listy referencyjnej FGN-u. Twierdzili, że rozwiązanie się sprawdza, czyli grzeje i jest ciche. A my na razie wychodzimy z fundamentów. Tak więc jakieś informacje eksploatacyjne dopiero będę miał na wiosnę. A m.in. dzięki forum sprawę wyciągu kuchennego rozwiązałem poprzez wciąganie powietrza do pochłaniacza i wyrzucanie oczyszczonego powietrza spowrotem do kuchni. Kominka również postanowiłem nie włączać bezpośrednio w układ wentylacyjno-grzewczy, ani nie robić DGP. Zakładam, że przy okazjonalym użytkowaniu kominka wystarczy, że ciepło zostanie przemielone przez wentylację i rekuperator. Nie liczyłem jak decyzja o tym, a nie innym systemie wpłynie na koszty i jakość eksploatacji domu, ale wewnętrzne "fuj" mówi mi, że to powinno zagrać. Oczywiście ocieplenie standardowe dla forum, czyli 20 cm styropianu na ścianach i 30 cm wełny pod dachem, okna zwykła i dachowe również odpowiednie. Ale sądząc po naszych, szczecińskich zimach ta izolacja cieplna najbardziej będzie chyba wykorzystywana w lecie. A i jeszcze jedno, dla zachowania jakiejś pojemności cieplnej chciałem budować dom z silikatów, ale niestety nie udało nam się z wykonawcą zabezpieczyć odpowiedniej ilości materiału i buduję z porothermu. Trochę psuje mi to ogólną koncepcję, ale trudno. No to tyle moich koncepcji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2007 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 w naszym rejonie tylko 1 rodzina zdecydowała się na zamontowanie takiego systemu ogrzewania i podobno przy zamontowaniu postawowego systemu po 2 latach użytkowania zmuszeni byli do dokupienia klimatyzacji, ponieważ w domu tworzyła się puszka Być może nie jest zaraz potrzebna klimatyzacja a wystarczy sprawna wentylacja. Oczywiście jeżeli w podstawowym systemie jej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 17.06.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 w naszym rejonie tylko 1 rodzina zdecydowała się na zamontowanie takiego systemu ogrzewania i podobno przy zamontowaniu postawowego systemu po 2 latach użytkowania zmuszeni byli do dokupienia klimatyzacji, ponieważ w domu tworzyła się puszka Być może nie jest zaraz potrzebna klimatyzacja a wystarczy sprawna wentylacja. Oczywiście jeżeli w podstawowym systemie jej nie było. no niestety przy tym systemie sprawna wentylacja nie wystarczy potrzebna przy tym jest wentylacja mechaniczna wywiewna i klimatyzacja z funkcją ogrzewania pompa ciepła,która nie jest w pakiecie standartowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.06.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 no niestety przy tym systemie sprawna wentylacja nie wystarczy potrzebna przy tym jest wentylacja mechaniczna wywiewna i klimatyzacja z funkcją ogrzewania pompa ciepła,która nie jest w pakiecie standartowym Pojęcie klimatyzacji samo w sobie zawiera pojęcie wentylacji. Niestety niektórzy mylą klimatyzację z ochłodzeniem powietrza. Zobacz TUTAJ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 18.06.2007 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 do wad dodam jeszcze: ..... - no i przede wszystkim ogrzewanie nadmuchowe w porównaniu z pompa ciepła ma o wiele niższy współczynnik wydajności ciepła. pompa gruntowa-propanowa, na ktorą się zdecydowalismy ma 6-7 a ogrzewanie nadmuchowe 3-3,5- a skąd pochodzą dane o wydajności urządzeń (obu) w przypadku pompy ciekła słyszałem o cop w zakresie 5-6 a o nadmuchu niestety nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 18.06.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 ja oprócz przedstawicielem z Clmy Komfort spotkałam sie również z przedstawicielami firm montujacych ogrzewanie nadmuchowe i ogrzewanie pompą powietrze-woda. Z wszystkich dostałam dokladna opisówkę, kosztorys i dane techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 27.06.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 witam, jako posiadacz systemu ogrzewania nadmuchowego, ( od 4 lat ) po przeczytaniu powyższych wypowiedzi, chciałbym poinformować co następuje: - nie mam dolegliwości związanych z przeciągami- w zimie utrzymujemy temperaturę 22 C a nie 26- nie zauważyłem żadnych zabrudzeń w kanałach i okolicach kratek, więc nic z tym nie robię- nigdy nie zauważyłem aby w domu robiła się puszka ( ?! )- opcja klimatyzacji to znaczne podniesienie komfortu w lecie, ale nie konieczność- koszty instalacji znacznie niższe niż rozwiązania alternatywne realizujące te same funkcje ( ogrzewanie, wentylacja, klimatyzacja )- koszty eksploatacji na minimalnym poziomie- awaryjność = 0 dziękuję za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 27.06.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 miło przeczytać, że jednak znalazł sie ktos, kto już "trochę" ma takie ogrzewanie i jest z tego cały czas zadowolony można wiedzieć z jakiej firmy korzystałeś i jaki duży domek masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 27.06.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 rafał-zapomniałam dodać, że znajomi z powodu niemożności zamontowania kolektora gruntowego również skłonili się do ogrzewania nadmuchowego własnie trwają u nich roboty wykończeniowe i napewno ucieszą się z takikiej pozytywnej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts